CNC 5 OSI do jubilerstwa

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Pawel Pawlicki
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Pawel Pawlicki » 15 lis 2010, 21:11

Tak myślałem, jak chcesz dobre elementy musisz mieć wszystko swoje...
A widziałeś kiedyś te osie obrotowe? DoughtyDrive.
Jakieś dwa lata temu zestaw 2 osi kosztował 750$ (plus płyta do mocowania ok200$)
www.doughtydrive.com/
filmiki:

Wszyscy jesteśmy bardzo dojrzali dopóki ktoś nie przyniesie folii bąbelkowej.

Tagi:

Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Bbuli » 15 lis 2010, 22:07

Zgadzam się z przedmówcą,że trudno współpracować z tym panem z Krakowa.Swego czasu był niemal jedynym ze swoją drukarką Solidskape.Potem podciągnął trochę jakość następnym modelem tej maszyny.Ale rozdzielczość dla klienta nadal została denna.Schodki były wręcz kolosalne.I to czekanie.Brrr. A niedawno na targach zaprezentowano następną generację drukarek 3D. Ma ją pan Węc. Nie ma żadnych problemów.Szybko i sprawnie.I fajny sposób przekazu plików do druku. Wygląda to jak reklama-nie mam w tym interesu-podpowiadam jedynie jak i gdzie dostać dobry wydruk.Wiele modeli robię sam na czteroosiowej frezarce z frezem 0.3mm-mordęga-a czasem warto trochę zapłacić i bez kombinacji otrzymać bardzo dobrego gotowca.

Autor tematu
komar1970
Posty w temacie: 30

Post napisał: komar1970 » 15 lis 2010, 23:00

Pawel Pawlicki pisze:Tak myślałem, jak chcesz dobre elementy musisz mieć wszystko swoje...
A widziałeś kiedyś te osie obrotowe? DoughtyDrive.
Jakieś dwa lata temu zestaw 2 osi kosztował 750$ (plus płyta do mocowania ok200$)
www.doughtydrive.com/
filmiki:

widzialem nawt pisalem z tym czlowiekiem wiesz dobra sprwa

[ Dodano: 2010-11-15, 23:07 ]
Bbuli pisze:Zgadzam się z przedmówcą,że trudno współpracować z tym panem z Krakowa.Swego czasu był niemal jedynym ze swoją drukarką Solidskape.Potem podciągnął trochę jakość następnym modelem tej maszyny.Ale rozdzielczość dla klienta nadal została denna.Schodki były wręcz kolosalne.I to czekanie.Brrr. A niedawno na targach zaprezentowano następną generację drukarek 3D. Ma ją pan Węc. Nie ma żadnych problemów.Szybko i sprawnie.I fajny sposób przekazu plików do druku. Wygląda to jak reklama-nie mam w tym interesu-podpowiadam jedynie jak i gdzie dostać dobry wydruk.Wiele modeli robię sam na czteroosiowej frezarce z frezem 0.3mm-mordęga-a czasem warto trochę zapłacić i bez kombinacji otrzymać bardzo dobrego gotowca.

wiesz powiem tak aby wykonac caly pierscionek w cnc nie ma mozliwosci bez 5 osi chodzi mi o cos takiego albo czy jestes w satnie zrobic to w drukarce?

Awatar użytkownika

artmachining
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: artmachining » 15 lis 2010, 23:22

ArtCAM Jewelsmith ma możliwość obrobienia takich pierścionków w całości na maszynie 4 osiowej, robi się to całkiem prosto dzięki kreatorowi takiej obróbki.
Działa to tak, że model pierścionka jest najpierw obrabiany na płasko z obydwóch stron, a potem na osi obrotowej (po skonfigurowaniu postprocesora, narzędzi i ich parametrów oraz strategii obróbkowych dzieje się to automatycznie). Jedyna niedogodność to to, że trzeba przemocować element po skończeniu obróbki dwustronnej, ale są do tego specjalne mocowania na oś obrotową (w wosku podczas obróbki dwustronnej frezuje się też uchwyt, który potem służy do jednoznacznego zamocowania na osi obrotowej, żeby się nie pomylić)
zapraszam na stronkę:
http://www.artcamjewelsmith.com/index.php/pl

na zdjęciu na tej stronie
http://www.artcamjewelsmith.com/index.p ... ytwarzania
widać to mocowanie już na osi obrotowej.

pozdrawiam
Adam

PS
Wspominiany w tym wątku Danny Barnes z alternativejeweleryshop.com używa do projektowania i obróbki własnie artcama. Wiem że to autoreklama ale nie mogłem się powstrzymać a myślę że jednak dotyczy to wątku.
a tu już reklama dannego - tutaj widać prace Danny'ego - facet jest niezwykle kreatywny
http://3dcadjewelry.com/forum/showthrea ... nd-kickin-.....

Autor tematu
komar1970

Post napisał: komar1970 » 15 lis 2010, 23:59

artmachining pisze:ArtCAM Jewelsmith ma możliwość obrobienia takich pierścionków w całości na maszynie 4 osiowej, robi się to całkiem prosto dzięki kreatorowi takiej obróbki.
Działa to tak, że model pierścionka jest najpierw obrabiany na płasko z obydwóch stron, a potem na osi obrotowej (po skonfigurowaniu postprocesora, narzędzi i ich parametrów oraz strategii obróbkowych dzieje się to automatycznie). Jedyna niedogodność to to, że trzeba przemocować element po skończeniu obróbki dwustronnej, ale są do tego specjalne mocowania na oś obrotową (w wosku podczas obróbki dwustronnej frezuje się też uchwyt, który potem służy do jednoznacznego zamocowania na osi obrotowej, żeby się nie pomylić)
zapraszam na stronkę:
http://www.artcamjewelsmith.com/index.php/pl

na zdjęciu na tej stronie
http://www.artcamjewelsmith.com/index.p ... ytwarzania
widać to mocowanie już na osi obrotowej.

pozdrawiam
Adam

PS
Wspominiany w tym wątku Danny Barnes z alternativejeweleryshop.com używa do projektowania i obróbki własnie artcama. Wiem że to autoreklama ale nie mogłem się powstrzymać a myślę że jednak dotyczy to wątku.
a tu już reklama dannego - tutaj widać prace Danny'ego - facet jest niezwykle kreatywny
http://3dcadjewelry.com/forum/showthrea ... nd-kickin-.....

wie pan to tylko dobrze sie pisze w rzeczywistosc jest inna prubowalem wszystkiego nie ma rzeczy której bym nie robil.
Napoczatku top pierscionka potem 1 i 2 strona odrazu kwadrata wycięty w wosku po zakonczeniu top 1 i 2 strony zamocowanie tam pierścionka i dalej do okola i co dziury na kamienie nie tak wywiercone to kulki nie skonczylo bo zabrakło czegoś najgorsza sprawa jezeli top pierscionka na gorze ma np 10mm a nadole ma 6mm wiec jest sciety musial bys kombinowac z rotery table aby ci ustawil pierscionek na conajmiej 130stopni a nie na 90 masakra puzniej wpaldlm na pomysł uzyc 2 rotery table
ale i tak musialem isc do punktu zero aby przewrócić na 90stopni stol i juz lipa
bo zawsze cos bylo nie tak , jestem pewien na 10000% ze ta maszyna co buduje ja teraz spełni moje wymaganie sama bedzie sie ustaiac bo oczywiscie 5 osi post-procesor specjalny pod table table i musi chodzic nie ma mozliwosci aby bylo cos nie tak bo jeżeli wlozysz caly pierścionek albo polowe jego musi wyciac dokładnie bo robi go od podstawy do Końca panowie dlatego maszyny na 5osi sa tak drogie do jubilerstwa na 5osi $75000 dalem najlepsze sruby suwnice cala maszynę sprawdzam mikromometami teraz top stol X od jednej strony do drugie ma okolo 0.009mm nierownosci Y POKAZUJE 0.005mm śruby luz praktycznie nie maja naprawde steronik ktory bedzie dziala przy niej to najwysza polka . Nie ma innych opcji szczeze niewiem czy jak bym zliczyl wszystko co wydalem na maszyny sterowniki i inne dodatki ktore sa zwiazane z cnc kupil bym dobre auto za napewno tyle zer 00000
Ostatnio zmieniony 16 lis 2010, 00:22 przez komar1970, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

artmachining
Kontakt:

Post napisał: artmachining » 16 lis 2010, 00:12

A może spróbować jakiegoś mocowania typu
http://www.goldsmithcadcam.com/fixtures ... xture.html
szczerze nie widziałem jak to działa ale słyszałem pochlebne opinie.
Pozdrawiam
Adam

Autor tematu
komar1970

Post napisał: komar1970 » 16 lis 2010, 00:18

artmachining pisze:A może spróbować jakiegoś mocowania typu
http://www.goldsmithcadcam.com/fixtures ... xture.html
szczerze nie widziałem jak to działa ale słyszałem pochlebne opinie.
Pozdrawiam
Adam
mailem proto wizier prosze uwiezyc jezeli ktos bedzie mowil ze na 4 osiach zrobi cuda w zlotnictwie to ? ja naprawde prubowalem wszystko pokaze wam ta maszyne jak juz ja skoncze jak to dziala wtedy ci szpece co mowia ze na 4 osiach sa w stanie zrobic wszytko ( zgadzam sie zrobicz ale musisz to skladac do kupy i naprawde to bedziesz kozak nie w zlotnictwie ale w skaldaniu ) ludzie maja robic wyroby a nie bawic sie z skadaniem tak samo jest jak kolega opisywal specow od sprzedazy rhino na forum zlotniczym napisalem mu prawde i prosilem o odpowiedz do dzisjaj nie ma na tamtym forum zadnej odpowiedzi tak samo jest z maszynani cos dobrego to i dobre pieniadze od $60000 do $80000 i niech nik nie mowi ze na maszynce za $10000 zrobisz cuda godnej uwagi maszyny to minitech 5osi sruby dobre ale mogly by byc leprze i gemvision Revo540C 4.5osi bardzo dobra jakosc
to sa maszyny godne uwagi widzialem koncowe wyroby w toronto nie ma zadnych schdow zadnych nie dociagniec cos pieknego ktos powie dlaczego nie kupiles tego bo nie wiedzialem ze takie maszyny se the best to dopiero wyszlo jak jak juz mailem programy na ktore wydalem bardzo duze pieniadze
Ostatnio zmieniony 16 lis 2010, 00:33 przez komar1970, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

artmachining
Kontakt:

Post napisał: artmachining » 16 lis 2010, 00:29

Oczywiście nie neguję tego, że maszyna 5 osiowa da lepsze rezultaty, bo każde przemocowanie materiału wprowadza jakiś błąd, ale jest też czynnik cenowy. Maszyna + CAM + postprocesor w 5 osiach to jednak nie to samo co w 4. Idealnym rozwiązaniem jest 5 osi i jeśli ma Pan możliwość zbudowania takiej maszyny to nie ma tematu - będzie to rozwiązanie lepsze.
Widziałem też maszyny 5 osiowe do jubilerstwa w akcji i naprawdę robią wrażenie.
Pozdrawiam i powodzenia w budowie, mam nadzieję że zobaczymy filmiki z pracy maszyny
Adam

Autor tematu
komar1970

Post napisał: komar1970 » 16 lis 2010, 00:37

artmachining pisze:Oczywiście nie neguję tego, że maszyna 5 osiowa da lepsze rezultaty, bo każde przemocowanie materiału wprowadza jakiś błąd, ale jest też czynnik cenowy. Maszyna + CAM + postprocesor w 5 osiach to jednak nie to samo co w 4. Idealnym rozwiązaniem jest 5 osi i jeśli ma Pan możliwość zbudowania takiej maszyny to nie ma tematu - będzie to rozwiązanie lepsze.
Widziałem też maszyny 5 osiowe do jubilerstwa w akcji i naprawdę robią wrażenie.
Pozdrawiam i powodzenia w budowie, mam nadzieję że zobaczymy filmiki z pracy maszyny
Adam

napewno zrobie filmy zostala mi ostatnia os i oczywiscie sterownik

panowie ja kupilem prawie caly park maszynowy mam cnc ktory film jest na tym temacie pile do ciecia metali ,wiertaki stolowe
kupilem zx45 3 osie mam sieg x2 mam taiga tak naprawde jak juz skocze ta maszyne zastanawiam sie czy nie budowac maszyn cnc do jubilerstwa
przeciesz mam wszystko hahahahahah tylko moja zona hymmmmmmmmmmmm
mowi mi ze ja kocham chyba swoja maszyny a nie ja

koszty och nie wiem czy to pisac ale napewno jest wiele ludzi ktorzy zadaja sobie pytanie ile ten facet wladowal w swoje maszyny 5 zer to na 100000% a ile uwieszcie niechce pisac bo napewno ktos sie znajdzie ze oceni mnie jako osobe wystawna a ja taki je jestem
Ostatnio zmieniony 16 lis 2010, 01:13 przez komar1970, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika

artmachining
Kontakt:

Post napisał: artmachining » 16 lis 2010, 00:50

Postaram się podpytać znajomych używających maszyny 4 osiowej do obróbki wielostronnej właśnie woskowych pierścionków (jak ktoś tu napisał w Polsce ludzie niechętnie dzielą się swoją 'wiedzą tajemną' :>), jak to mocują, jakie uzyskują dokładności i ile ręcznej pracy wymaga dopracowywanie i napiszę na forum.
Czas spać :)
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”