Witam Kolegów,
W swojej, prawie że ukończonej maszynie napotkałem problem:
Ni stąd ni zowąd "wysiadła mi krańcówka bazująca oś X.
Z pinami nic nie kombinowałem. Elektrycznie krańcówka jest sprawna, ale jej naciskanie nie powoduje żadnego efektu w programie MACH 3. Również zmiana pinów na inne nic nie daje. Jaka może być tego przyczyna?
m.
kłopot z krańcówką osi x
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
sprawdź czy jest podawane napięcie na dany pin stan wysoki stan niski i czy to jest pełna wartość a nie jakis 1 V
nie sprawdzaj na płytce tylko przy porcie lpt zdejmikując obudowę wtyczki
dalej ja bym sprawdził w diagnostyce czy sie zapala kontrolka
w port i pins masz możliwość emulacji dowolnym klawiszem danej kontrolki
czyli przypisujesz klawisz dajesz emulacje aktywną i sprawdzasz czy zapala sie "dioda" w diagnostyce a jak nie to ja bym wywalił i od nowa instalował macha
nie sprawdzaj na płytce tylko przy porcie lpt zdejmikując obudowę wtyczki
dalej ja bym sprawdził w diagnostyce czy sie zapala kontrolka
w port i pins masz możliwość emulacji dowolnym klawiszem danej kontrolki
czyli przypisujesz klawisz dajesz emulacje aktywną i sprawdzasz czy zapala sie "dioda" w diagnostyce a jak nie to ja bym wywalił i od nowa instalował macha
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
wienc skoro wykluczyles uszkodzenie płytki posrędniej miedzy lpt a krańcówką i sprawdziłes przypisanie krancówki do klawisza i to działą prawidłowo to zostaje port lpt
masz ustawione na Tryby pracy EPP i ECP w biosie? a jak nie to spróbuj druga karte lpt
masz ustawione na Tryby pracy EPP i ECP w biosie? a jak nie to spróbuj druga karte lpt
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]