Jaką wycinarkę kupić
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 4
Dziękuje za informacje,
czy możecie powiedzieć coś o wycinarkach gazowych firm Stigal i Eckert?
Dla cięcia tlenem czy możecie podać przybliżone prędkości cięcia dla stali czarnej:
-20mm
-25mm
-30mm
-50mm
-80mm
-100mm
Oraz przybliżone wartości zużycia gazu na metr ew na godzinę?
Z góry dziękuje
czy możecie powiedzieć coś o wycinarkach gazowych firm Stigal i Eckert?
Dla cięcia tlenem czy możecie podać przybliżone prędkości cięcia dla stali czarnej:
-20mm
-25mm
-30mm
-50mm
-80mm
-100mm
Oraz przybliżone wartości zużycia gazu na metr ew na godzinę?
Z góry dziękuje
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Stigal chyba teraz ma lepszą passę niż eckert.
Jeżeli chodzi o Stigala to w zaprzyjaźnionej firmię będą mieć teraz na dniach instalację maszyny - dam znać jak to poszło już po wszystkim.
Słuchaj jeżeli chodzi o maszyny to kwestia jaki masz tak naprawdę budżet i czy chcesz nową firmy ze średniej półki czy też używaną jakiejś lepszej.
Aspem
Jeżeli chodzi o Stigala to w zaprzyjaźnionej firmię będą mieć teraz na dniach instalację maszyny - dam znać jak to poszło już po wszystkim.
Słuchaj jeżeli chodzi o maszyny to kwestia jaki masz tak naprawdę budżet i czy chcesz nową firmy ze średniej półki czy też używaną jakiejś lepszej.
Aspem
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
- Kontakt:
to fakt ...stigal ma trochę lepszą passę niż eckert ale to tylko dlatego że ma lepszy serwis.
Sama konstrukcja maszyn też jest lepsza ... ale ciągle maszyny eckerta i stigala to takie zabawki , są za delikatne.
Ale kolega aspem dobrze pisze o budżecie ...
co do gazówki ...
Jaki gaz palny. To że cięcie będzie tlenowe to zrozumiałe przy cięciu gazowym. Ale gaz palny jest istotny.
1.Propan
2.Metan
3.Acetylen
Sama konstrukcja maszyn też jest lepsza ... ale ciągle maszyny eckerta i stigala to takie zabawki , są za delikatne.
Ale kolega aspem dobrze pisze o budżecie ...
co do gazówki ...
Jaki gaz palny. To że cięcie będzie tlenowe to zrozumiałe przy cięciu gazowym. Ale gaz palny jest istotny.
1.Propan
2.Metan
3.Acetylen
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
To może zacznijmy od podstaw.
Chcę kupić maszynę do cięcie blach czarnych 20-60(100)mm, stól 2x4m
wiem że te grubości tnie się tlenem, więc wycinarkę tlenową.
Niestety na kolejne pytania odnośnie gazu brak mi wiedzy, więc proszę o podpowiedź odnośnie gazu palnego, co niesie za sobą konkretny gaz?
Jeżeli chodzi o budżet to wstępnie zakładaliśmy ok 150 tyś ale nie jest to jakaś granica, które nas obliguje.
Chcę kupić maszynę do cięcie blach czarnych 20-60(100)mm, stól 2x4m
wiem że te grubości tnie się tlenem, więc wycinarkę tlenową.
Niestety na kolejne pytania odnośnie gazu brak mi wiedzy, więc proszę o podpowiedź odnośnie gazu palnego, co niesie za sobą konkretny gaz?
Jeżeli chodzi o budżet to wstępnie zakładaliśmy ok 150 tyś ale nie jest to jakaś granica, które nas obliguje.
-
- Kontakt:
Te grubości można ciąć i plazmą ale wówczas w tym budżecie sie nie zmieścisz przy seryjnej maszynie znanego producenta.
Wiec gazówka będzie tańsza a i też tańsza w eksploatacji…
Może nawet warto zamówić sobie maszynę u kogoś innego niż Eckert , Stigal …
Twój wybór.
W załączniku plik z parametrami dla palnika G1 acetylenowego
Wiec gazówka będzie tańsza a i też tańsza w eksploatacji…
Może nawet warto zamówić sobie maszynę u kogoś innego niż Eckert , Stigal …
Twój wybór.
W załączniku plik z parametrami dla palnika G1 acetylenowego
- Załączniki
-
- g1m-acetylene-pl.pdf
- (146.8 KiB) Pobrany 597 razy
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Ok,
jak dla mnie to jeszcze się zastanów nad takimi rzeczami jak:
- odciąg i filtrowanie - potrzebne czy też nie
- program do obsługi maszyny
- dodatkowe oprzyrządowanie: to ma być maszyna dla waszych potrzeb czy też usług na zewnątrz np: takiego cudo na pewno podniesie cenę maszyny ale może głowica do ukosowania, czy jakieś narzędzie do znakowania palonych detali i itp ?
Wydaje mi się, że jak chcecie zainwestować ok 150 tyś i więcej to trzeba pomyśleć jak ta maszyna ma się zwrócić i co wam da przewagę nad innymi firmami w rejonie które mogą robić to samo.
Powodzenia w wyborze
.
Aspem
jak dla mnie to jeszcze się zastanów nad takimi rzeczami jak:
- odciąg i filtrowanie - potrzebne czy też nie
- program do obsługi maszyny
- dodatkowe oprzyrządowanie: to ma być maszyna dla waszych potrzeb czy też usług na zewnątrz np: takiego cudo na pewno podniesie cenę maszyny ale może głowica do ukosowania, czy jakieś narzędzie do znakowania palonych detali i itp ?
Wydaje mi się, że jak chcecie zainwestować ok 150 tyś i więcej to trzeba pomyśleć jak ta maszyna ma się zwrócić i co wam da przewagę nad innymi firmami w rejonie które mogą robić to samo.
Powodzenia w wyborze

Aspem
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Twoje grubości nadają się idealnie do cięcia gazem.
Jeśli będziesz chciał ciąć od 20 do 60 plazmą to koszty eksploatacyjne są gigantyczne.
Po za tym zawsze plazme można dołożyć do maszyny.
150 000 powinno wystarczyć a maszynę gazową
Rodzaje gazu, który stosowany jest przy cięciu gazowym:
acetylen - drogi i chyba przepisy co do przechowywania bardzo rstrykcyjne
propan (propan-butan) - tani
MAPP gaz (zwany czsami APACHI) coś pomiędzy acetylenem a propanem, ale nie warto i można mieć kłopoty z płynnością dostaw
gaz ziemny - słaba kaloryczność, problemy z podgrzewaniem
Generalnie polecam latem propan-butan a zimą propan
Palniki: GCE, Harris, Messer, Koike, Pomet, Perun i wiele innych (Harris jest ekonomiczny i ma tanie części przy bardzo dobrej jakości)
Regulacja ciśnień gazów:
Jeśli masz doświadczonego operatora to maszyna z konsolą ręczną jeśli nigdy ni ciąłeś to raczej automatyczna - chociaż droższa
Regulacja wysokości:
Przy takiej maszynie można się obejść bez jakichkolwiek regulatorów wysokości, ale pojemnościowe czujniki mile widziane
Mając do wyboru Stigal i Eckert zawsze wybiorę Stigala. Bylem o włos od zakupu ich maszyny i parę tygodni porównywałem różnych producentów. opinia o nich jest dobra, a rozmowa techniczna z ich technikami zrobiła na mnie duże wrażenie.
Eckert jest bardzo długo na rynku i to chyba ich jedyny atut. Reszt to wielka loteria, szczególnie serwis.
Co do odciągów to przy cięciu tlenem jest stosunkowo małe zapylenie. Znam firmy, które nie mają stołów odciągowych przy cięciu tlenem, ale raczej powinny być segmentowe stoły z odciągiem no i koniecznie przystosowane do odciągania z cięcia plazmą, bo przecież zawsze możesz ją dokupić.
Jeśli będziesz chciał ciąć od 20 do 60 plazmą to koszty eksploatacyjne są gigantyczne.
Po za tym zawsze plazme można dołożyć do maszyny.
150 000 powinno wystarczyć a maszynę gazową
Rodzaje gazu, który stosowany jest przy cięciu gazowym:
acetylen - drogi i chyba przepisy co do przechowywania bardzo rstrykcyjne
propan (propan-butan) - tani
MAPP gaz (zwany czsami APACHI) coś pomiędzy acetylenem a propanem, ale nie warto i można mieć kłopoty z płynnością dostaw
gaz ziemny - słaba kaloryczność, problemy z podgrzewaniem
Generalnie polecam latem propan-butan a zimą propan
Palniki: GCE, Harris, Messer, Koike, Pomet, Perun i wiele innych (Harris jest ekonomiczny i ma tanie części przy bardzo dobrej jakości)
Regulacja ciśnień gazów:
Jeśli masz doświadczonego operatora to maszyna z konsolą ręczną jeśli nigdy ni ciąłeś to raczej automatyczna - chociaż droższa
Regulacja wysokości:
Przy takiej maszynie można się obejść bez jakichkolwiek regulatorów wysokości, ale pojemnościowe czujniki mile widziane
Mając do wyboru Stigal i Eckert zawsze wybiorę Stigala. Bylem o włos od zakupu ich maszyny i parę tygodni porównywałem różnych producentów. opinia o nich jest dobra, a rozmowa techniczna z ich technikami zrobiła na mnie duże wrażenie.
Eckert jest bardzo długo na rynku i to chyba ich jedyny atut. Reszt to wielka loteria, szczególnie serwis.
Co do odciągów to przy cięciu tlenem jest stosunkowo małe zapylenie. Znam firmy, które nie mają stołów odciągowych przy cięciu tlenem, ale raczej powinny być segmentowe stoły z odciągiem no i koniecznie przystosowane do odciągania z cięcia plazmą, bo przecież zawsze możesz ją dokupić.
-
- Kontakt:
Kolego CNCspec …
1. 20…60mm to koszta nie będą gigantyczne. Nie przesadzaj
Owszem , będą duże ale nie gigantyczne.
Taki zakres dla plazmy to normalka ale powyżej 100mm zaczynają się schody.
2. Pierwsze słyszę że są problemy z podgrzewaniem gazem ziemnym. Jedyny problem to jak idzie ten gaz z ziemi to zaleca się go podgrzewać w wymiennikach. Czas podgrzewania niższy niż propanu a w najgorszej sytuacji taki sam jak propanu.
Paliłem na tym gazie kilka lat , paliłem propanem i szczególnie dużej różnicy nie widziałem.
3. Palnik harris … co to znaczy ekonomiczny?? Jak to zbadałeś ?? tak naprawdę nie ma możliwości tego sprawdzić bez laboratorium i odpowiednich urządzeń pomiarowych .
Więc ta opinia jest w 100% bezpodstawna.
4. Konsola do regulacji automatycznej …. Nie jest to kwestia tylko konsoli ale i sterowania. Więc jeżeli mowa o 150 000tyś. Zł to chyba słowo automatyczna jest tu nie potrzebne a tylko i wyłącznie ręczna a z pytaniem czy z podwójna regulacją czy pojedynczą , czy z regulatorem płynnego przebicia czy bez.
5. Regulatory wysokości …. Tylko wyłącznie obecnie się stosuje pojemnościowe.
I co do ich konieczności ja bym zalecał a to dlatego gdyż one nie tylko służą do trzymania stałej wysokości ale i do w pełni zautomatyzowanego przebijania. Chyba że ich konstrukcja jest badziewia to wówczas lepiej ich nie instalować.
6. Na mnie rozmowa z technikami stigala nie zrobiła dobrego wrażenia. Coś wiedzą ale tematu nie rozwiną. Czyli wiedzą to co ich na uczono. Ale też bym stigala polecił w porównaniu z Eckertem. Tu jest racja.
7. Pylenie… Plazma daje duże ilości dymów ale gazówka jej wiele nie ustępuje.
Stoły sekcyjne są drogie to w takim przypadku mokre stoły są wyjściem lub ze zraszaniem „mgiełką” wodną.
Jeżeli miała by być plazma to stół sekcyjny jest potrzebny ale z widmem ssania minimum 250mm a idealnym 300mm.
1. 20…60mm to koszta nie będą gigantyczne. Nie przesadzaj

Owszem , będą duże ale nie gigantyczne.
Taki zakres dla plazmy to normalka ale powyżej 100mm zaczynają się schody.
2. Pierwsze słyszę że są problemy z podgrzewaniem gazem ziemnym. Jedyny problem to jak idzie ten gaz z ziemi to zaleca się go podgrzewać w wymiennikach. Czas podgrzewania niższy niż propanu a w najgorszej sytuacji taki sam jak propanu.
Paliłem na tym gazie kilka lat , paliłem propanem i szczególnie dużej różnicy nie widziałem.
3. Palnik harris … co to znaczy ekonomiczny?? Jak to zbadałeś ?? tak naprawdę nie ma możliwości tego sprawdzić bez laboratorium i odpowiednich urządzeń pomiarowych .
Więc ta opinia jest w 100% bezpodstawna.
4. Konsola do regulacji automatycznej …. Nie jest to kwestia tylko konsoli ale i sterowania. Więc jeżeli mowa o 150 000tyś. Zł to chyba słowo automatyczna jest tu nie potrzebne a tylko i wyłącznie ręczna a z pytaniem czy z podwójna regulacją czy pojedynczą , czy z regulatorem płynnego przebicia czy bez.
5. Regulatory wysokości …. Tylko wyłącznie obecnie się stosuje pojemnościowe.
I co do ich konieczności ja bym zalecał a to dlatego gdyż one nie tylko służą do trzymania stałej wysokości ale i do w pełni zautomatyzowanego przebijania. Chyba że ich konstrukcja jest badziewia to wówczas lepiej ich nie instalować.
6. Na mnie rozmowa z technikami stigala nie zrobiła dobrego wrażenia. Coś wiedzą ale tematu nie rozwiną. Czyli wiedzą to co ich na uczono. Ale też bym stigala polecił w porównaniu z Eckertem. Tu jest racja.
7. Pylenie… Plazma daje duże ilości dymów ale gazówka jej wiele nie ustępuje.
Stoły sekcyjne są drogie to w takim przypadku mokre stoły są wyjściem lub ze zraszaniem „mgiełką” wodną.
Jeżeli miała by być plazma to stół sekcyjny jest potrzebny ale z widmem ssania minimum 250mm a idealnym 300mm.