ustawianie centrum dyszy
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
ustawianie centrum dyszy
witam
słuchajcie:
mam pytanie jak sobie radzicie z ustawianiem centrum dyszy ?
jak zwykle tasma i strzał ?
czy są może jakieś przyrządy do tego ?
normalnie szlag mnie trafia jak trzeba ustawiac dyszę .. juz jestem chory
nic mnie tak nie rozkurza jak to
słuchajcie:
mam pytanie jak sobie radzicie z ustawianiem centrum dyszy ?
jak zwykle tasma i strzał ?
czy są może jakieś przyrządy do tego ?
normalnie szlag mnie trafia jak trzeba ustawiac dyszę .. juz jestem chory
nic mnie tak nie rozkurza jak to
Tagi:
-
No tak - wiem że to zło konieczne ..ale miałem nadzieję że już ktoś wymyślił przyrząd ułatwiający pracę
no nic trzeba będzie pomyśleć i .. wymyśleć - już jakiś pomysł mam
na mazaku trwa to o wiele krócej - jakieś 2-3 min ale i tak jest to upierdliwe ! wrrr ...
szczególnie jak zmieniamy grubości i gatunek blachy a zdarza się to robić kilkanaście razy dziennie
no nic trzeba będzie pomyśleć i .. wymyśleć - już jakiś pomysł mam
kolego jeśli na trumfie ustawianie centrum dyszy u ciebie trwa 5-10 minut - to ja pierdziu ...U nas na trumpfie 3030 nie ma problemów 5-10 min i gotowe.
na mazaku trwa to o wiele krócej - jakieś 2-3 min ale i tak jest to upierdliwe ! wrrr ...
szczególnie jak zmieniamy grubości i gatunek blachy a zdarza się to robić kilkanaście razy dziennie
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Ale w sumie nie musisz centrować dyszy jeśli nie zmieniasz głowicy.
Gdybyś mógł sobie zaplanować jakoś cięcie na zmianę to pewnie ograniczyłbyś żonglerkę głowicami.
Ostatecznie tnij cienkie na "dużej" głowicy a grube blachy na "małej"
Na trumpfie jeśli np. od czwórki czarnej trzeba używać duża głowice to można pokombinować i wycinać 2mm 2,5mm 3mm na "dużej" głowicy albo (w przeciwna stronę) 4mm i 5mm jeszcze na "małej". Kwestia doświadczenia w modyfikacjach tabel. Albo przypadkowej podmiany głowic - nieraz 8mm czarne ktoś wycinał na "małej", potem opowiadał że się trochę nabawił w tabelach, ale szła jak złoto tylko że wolniej.
Gdybyś mógł sobie zaplanować jakoś cięcie na zmianę to pewnie ograniczyłbyś żonglerkę głowicami.
Ostatecznie tnij cienkie na "dużej" głowicy a grube blachy na "małej"

Na trumpfie jeśli np. od czwórki czarnej trzeba używać duża głowice to można pokombinować i wycinać 2mm 2,5mm 3mm na "dużej" głowicy albo (w przeciwna stronę) 4mm i 5mm jeszcze na "małej". Kwestia doświadczenia w modyfikacjach tabel. Albo przypadkowej podmiany głowic - nieraz 8mm czarne ktoś wycinał na "małej", potem opowiadał że się trochę nabawił w tabelach, ale szła jak złoto tylko że wolniej.

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel
-
masz może jakieś fotki albo cokolwiek na ten temat ?Emergency_Stop pisze:Do Hyper Geara jest dodawana przystawka "ułatwiająca" centrowanie dyszy. Po jej użyciu potrzeba mapy w ręku aby ponownie doszukać się punkciku na taśmie :>
albo chociaż opisz jak to działa/ jest zbudowane
w zasadzie nie muszę ale... dysze czasami są nierówno toczone i zdarza się że występuje gratAle w sumie nie musisz centrować dyszy jeśli nie zmieniasz głowicy.
ograniczam jak mogę zmianę dyszy ale jak sam wiesz czasami się nie da

jeszcze dużo przed nami nauki konfiguracji parametrów tak aby dojść do minimum zmian dyszy
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2