SILNIK krokowy
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Witam
Nieznalazłem opisu dokładnie tego modelu 57BYG506 ale troche innej serii silników
57BYG501,57BYG601 itp. może ci się przyda ten link
http://www.tlinternational.com/stepping ... byg-sp.htm
Nieznalazłem opisu dokładnie tego modelu 57BYG506 ale troche innej serii silników
57BYG501,57BYG601 itp. może ci się przyda ten link
http://www.tlinternational.com/stepping ... byg-sp.htm

-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 6
SILNIK krokowy
w jaki sposób policzyć moment silnika krokowego i jaki najmniejszy silnik mógłbym zastosować, żeby zbudować ploter, który potrafiłby frezować np. aluminium?
pozdrawiam
Arek
pozdrawiam
Arek
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
re moment
niestety ale policzyć momentu się nie da.
Z prostego powodu. Nie znasz charakterystyki magnesu trwałego, ani szczeliny pomiędzy magnesem stałym i elektromagnesem jaką posiada silnik.
Jedyny sposób to zastosowanie dynamometru.
Co do frezowania wszystko zależy od siły jaką ma posiadać i przy jakiej prędkości posówu.
Bo jeśli obejrzysz wykres silnika krokowego to bez problemu zauważysz że charakterystyka nie jest liniowa i ma tendencją spadkową wraz ze wzrostem obrotów więc układ im jest szybszy tym słabszy.
Z prostego powodu. Nie znasz charakterystyki magnesu trwałego, ani szczeliny pomiędzy magnesem stałym i elektromagnesem jaką posiada silnik.
Jedyny sposób to zastosowanie dynamometru.
Co do frezowania wszystko zależy od siły jaką ma posiadać i przy jakiej prędkości posówu.
Bo jeśli obejrzysz wykres silnika krokowego to bez problemu zauważysz że charakterystyka nie jest liniowa i ma tendencją spadkową wraz ze wzrostem obrotów więc układ im jest szybszy tym słabszy.
-
SILNIK krokowy
jestem nauczycielem przedmiotów zawodowych i interesują mnie obrabiarki CNC, chciałbym zbudować z moimi uczniami taki mały ploter, żeby pokazać im w warunkach laboratoryjnych jak programuje się taką maszynę i jakie są jej możliwości. Jakie silniki będą odpowiednie do tego przedsięwzięcia?
pozdrawiam
Arek
pozdrawiam
Arek
-
SILNIK krokowy
myślę, że maszyna powinna mieć wymiary stołyu 450x300mm, wówczas pole robocze będzie trochę mniejsze ale pewnie spadną również koszty wykonania takiej maszyny. W osi Z maksymalnie 50mm. Do celów laboratoryjnych frezowanie aluminium powinno wystarczyć.
pozdrawiam
Arek
pozdrawiam
Arek
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
W starym download (link na górze strony) znajdziesz plany kilku frezarek, rysunki i wymiarowanie.
Do celów dydaktycznych byłby niezły model MiniRobo wykonany z plexi, ale do alu się raczej nie nadaje chyba tylko grawerowanie. Drugi jgro jest z drewna, alu da sie obrabiać. Dwa inne mają konstrukcję metalową.
Do celów dydaktycznych byłby niezły model MiniRobo wykonany z plexi, ale do alu się raczej nie nadaje chyba tylko grawerowanie. Drugi jgro jest z drewna, alu da sie obrabiać. Dwa inne mają konstrukcję metalową.