napęd wrzeciona - jaki ?
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 5
napęd wrzeciona - jaki ?
witam,
dla niektorych problem byc moze okaze sie trywialny - ja jeszcze nigdy w te strony nie zbladzilem - dletego pytam ;]
po czym poznac czy naped wrzeciona (sterownik) jest cyfrowy czy analogowy ?
da sie to tak jakos w miare bezbolesnie stwierdzic ?
dla niektorych problem byc moze okaze sie trywialny - ja jeszcze nigdy w te strony nie zbladzilem - dletego pytam ;]
po czym poznac czy naped wrzeciona (sterownik) jest cyfrowy czy analogowy ?
da sie to tak jakos w miare bezbolesnie stwierdzic ?
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Sterownik wrzeciona
czyżby chodziło o falownik, a rozróżnienie czy oś jest analogowe czy cyfrowe bywa ciężkie, według tego co wiem w układach analogowych wartości przedstawiane są za pomocą poziomów napięcia a w cyfrowych za pomocą sekwencji odpowiednich stanów logicznych,
To tak najogólniej rzecz biorąc ale myślę że nie potrzebna Ci wiedza co siedzi w sterowniku byle by działał

To tak najogólniej rzecz biorąc ale myślę że nie potrzebna Ci wiedza co siedzi w sterowniku byle by działał

"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." 

-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 5
czesc, no w tym co napisales sie zgadzam z jednym zastrzezeniem - potrzebna mi wiedza czy falownik jest cyfrowy czy analogowy. jesli analogowy to jest opcja ze wykorzystam ten co mam, a jesli ten co mam jest cyfrowy - to musze kupic nowy analogowy. i stad to pytanie ;]
da sie to jakos sprawdzic ??
pozdrawiam
da sie to jakos sprawdzic ??
pozdrawiam
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Falownik ze zdjęć jest niewątpliwie już cyfrowy wygląda mi to na konstrukcję z lat 70-80
Myślę że specjaliście chodzi raczej w jaki sposób sterować falownikiem, a nie czy jest on cyfrowy czy analogowy.
Dziś taki falownik o podobnych parametrach wyglądał by ja dwa kilogramy cukru i hektary układów scalonych zastąpiono by mikrokontrolerem.
Pozdrawiam
Myślę że specjaliście chodzi raczej w jaki sposób sterować falownikiem, a nie czy jest on cyfrowy czy analogowy.
Dziś taki falownik o podobnych parametrach wyglądał by ja dwa kilogramy cukru i hektary układów scalonych zastąpiono by mikrokontrolerem.
Pozdrawiam
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego."