SZUKAM INFORMACJI O BUDOWIE ALE I KOLEGOM POLECAM TĄ STRONĘ
http://www.tworzywa.pwr.wroc.pl/index.php?co=wtrysk05
GARŚĆ CIEKAWYCH INFORMACJI
MOŻE RAZEM COŚ SIĘ UDA ZROBIĆ.
domowa wtryskarka kilka pytań
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Atrakcyjne mi się wydają wtryskarki boya. Zastanawiam się nad taką warsztatową konstrukcją. Docisk aluminiowych części form za pomocą ręczno-hydraulicznego podnośnika 20T. Na jakichś większych wózkach ale krótki tor. Otwieranie formy, wypychacze, dojazd agregatu, rdzenie i inne na śrubach trapezowych. Pozostaje problem ślimacznicy odpowiednio podgrzewanej. 

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Wtryskiwanie
Witam
Zajmuje sie zawodowo wtryskiem tworzyw sztucznych. I budowanie własnej wtryskareczki nie wydaje mi się dobrym pomysłem. Jest to mimo pozorów skomplikowane urządzenie. Szczególnie wyjdzie to w przypadku , kiedy zaczyna nam zależec na jakości. Małe detale są szczególnie upierdliwe (niedotrysk, przelewanie zapady itp). Kiedyś były robione wtryskareczki stołowe, ale nadawały się do mało wymagających aplikacji. Jeśli coś więcej chcieli by koledzy wiedzieć to proszę pisać lub dzwonić.Podpowiem . tel 509-023-383
Zajmuje sie zawodowo wtryskiem tworzyw sztucznych. I budowanie własnej wtryskareczki nie wydaje mi się dobrym pomysłem. Jest to mimo pozorów skomplikowane urządzenie. Szczególnie wyjdzie to w przypadku , kiedy zaczyna nam zależec na jakości. Małe detale są szczególnie upierdliwe (niedotrysk, przelewanie zapady itp). Kiedyś były robione wtryskareczki stołowe, ale nadawały się do mało wymagających aplikacji. Jeśli coś więcej chcieli by koledzy wiedzieć to proszę pisać lub dzwonić.Podpowiem . tel 509-023-383
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Jak się jeszcze ktoś interesuje załączam dwa filmiki jeden takiego domowego cacka... i drugi odpowiadający na pytanie o siłę nacisku ^^
(co ciekawe wszystkie procesy opisywane przez kolegów fachowców zostały pominięte
Odrazy jeszcze wyrażę swój pogląd ze jeśli ktoś chce wypościć jakaś nie wielka domowa serie to z założenie nie liczy się z jakaś super dokładnością...
(co ciekawe wszystkie procesy opisywane przez kolegów fachowców zostały pominięte

Odrazy jeszcze wyrażę swój pogląd ze jeśli ktoś chce wypościć jakaś nie wielka domowa serie to z założenie nie liczy się z jakaś super dokładnością...
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Ja teraz dojrzałem do tego by zrobić se taką ręczną wtryskarkę. Będzie praska spawana z kątowników, chiński termostat cyfrowy do 300°, imadło ale dociskane krzywką, foremka z wypychaczami, zamocowanie stempla i matrycy na szczękach imadła, timer 555 do odmierzania czasu chłodzenia wypraski. No i właśnie kupiłem za 1 zł starą pompę sprzęgła Boscha, kształt ma to idealny, to taka większa strzykawa z żeliwa szarego z bocznym wsypem, żelaznym tłoczkiem, żelazną dyszą. Może tylko pojemność nie jest wielka, na kilkanaście wtrysków za jednym ładowaniem. Na to okładzina z szamotu i spirala grzejna 400 W. Myślę tym klepać takie malutkie obudowy do elektroniki, z cienkimi ściankami. Tak wygląda "agregat" tej przyszłej wtryskareczki: