Jestem zdesperowany - sterownik unipolara

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
john
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Jestem zdesperowany - sterownik unipolara

Post napisał: john » 27 maja 2006, 20:26

Witajcie, choć juz nie mam nadziei, ale jest jeszcze jedna szansa - WY.
mam silnik unipolarny z 6- cioma wyprowadzeniami (tzw. czterocewkowy), zwracam się z tym w szczególności do Elekroników ( bo gotowe sterowniki do kupna za około 70-100 PLN mnie nie interesują) z prośbą o narysowanie sterownika do tegoż silnika wraz z podłączeniem go do portu LPT (albo trzech sterowników z trzema silnikami krokowymi do sterow. x,y,z) aby można było nim(i) sterować z programów free takich jak mach2 czy inne.
Niestety na kupno gotowych sterowników nie mogę sobie pozwolić, ale za to jestem w stanie zrobić z jakiegoś konkretnego schematu. Jestem u kresu sił szukam i nic, niestety jeżeli nic nie uda mi się znaleźć to porozbijam tą swoją maszynkę CNC w drobny mak.
Dziękuję i pozdrawiam wszystkich . Hej

Tagi:

Awatar użytkownika

chomikaaa
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: chomikaaa » 27 maja 2006, 21:50

najpierw poczytaj na forum troche

bo twoje pytanie brzmi mniej wiecej tak:

jestes w cukierni i pytasz gdzie mozna kupic jakies ciastka :twisted:

nawet nie napisales co to za silnik prad napiecie rezystancja itp

na tym etapie zachecami do poczytania forum pozatym silnik 6 przewodowy mozna sterowac zarowno bi i unipolarnie czego zapewne sadzac po zadanym pytaniu nie wiesz

z programow free to tylko turbocnc

czy kupisz czy zrobisz to i tak za 1 sterownik wydasz 70pln no chyab ze dysponujesz odpowiednia iloscia odpowiedniego zlomu z ktrego skorzystasz

Leszek_Z
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Leszek_Z » 27 maja 2006, 22:58

Oko za oko,ząb za ząb,a du** za pieniądze..

Autor tematu
john

Post napisał: john » 27 maja 2006, 23:02

Masz rację Chomikaaa trochę mnie poniosło P R Z E P R A S Z A M.
Ale bez kasy(przedewszystkim) za wiele się nie zrobi, ale chodzi mi po głowie inne rozwiązanie silników krokowych w minifrezarce a mianowicie zwykłe
silniki indukcyjne
(12V) (z wycieraczek ciągnika) przy napięciu 5 V też nieźle ciągną. A jako odczyt to coś wykombinuję z wejściem portu LPT no i oczywiście programu to "czegoś takiego" nigdzie nie znajde to więc będe musiał sobie go napisać. Więcej napisze jak mi zadziała.
NADZIEJA MATKĄ GŁUPICH

Pozdrawiam Wszystkich na CNC Forum :D

Awatar użytkownika

chomikaaa

Post napisał: chomikaaa » 27 maja 2006, 23:16

to co teraz napisales to wynika z tego ze chcesz stwozyc serwomechanizm i powiem ci ze bez umiejetnosciprogramowania mikrokontrolerow posiadania enkodera nie masz szans tego zrobic

prawda jest taka ze z g...... bata nie ukrecisz nie chcialbym byc tu zlosliwy lecz niestety taka prawda jest

jak ja zaczynalem to najpierw poczytalem co sie dalo na forum a pozniej dopiero zdalem sobie sprawe ze nic nie wiem od tamtego momentu uplynelo sporo czasu i duzo sie nauczylem lecz nadal nie uwazam sie za eksperta

sam staram sie stwozyc servodriwer i bez studiow z dziedziny automatyki wiem ze jest to nie mozliwe a wlasnie takie studia koncze

co ci moge doradzic to zrob cos co jest proste do silnikow krokowych np uklad ad39.... to co kolega mark opisuje tu szeroko bedziesz na pewno zadowolony i koniecznie stabilna solidna konstrukcje maszyny w 2 dni nic nie zdzialasz a prawda taka ze maszyne buduje sie nawet latami ale nie krucej niz w powiedzmy 2 miesiace zaczynajac od zera i kozystajac z gotowych wzorcow

zreszta chcesz zeby ci ktos podal to na tacy gowowe rozwiazania same rozmyslania teoretyczne zajma ci sporo czasu nie sztuka jest zrobic cos na przyslowiowa pale pozniej podlaczas silnik i nie dziala i co zastanawiasz sie co dalej a w tym momencie kasa poszla w bloto radze wiec dobrze przemyslec konstrkcje popytac sie kogos co sie zna w rozmowie osobistej i pamietaj ze to ty to budujesz wiec nikt za ciebie nie zadecyduje a wiedze sam musisz zdobyc czytajac np to forum ot tyle z moej strony

Autor tematu
john

Post napisał: john » 27 maja 2006, 23:29

No to ładnie :roll:
Może i masz rację ale jak wcześniej napisałem niestety trzeba kasy na te sterowniki krokowców hmmm. a ja jej nie mam ponieważ nie pracuje. Mówisz mi tu o jakiś enkoderach, tak Masz rację na coś takiego tzrzeba nielada doświatczenia, ale jak tu na forum się przyjęło jest to forum dla amatorów a ja nim jestem. Zapomniałem jeszcze dodać, że chce tą "maszynką" sterować też ręcznie a do krokowców musiałbym robić kolejne sterowniki (generatory), które też by trochę kosztowały. Dzięki Chomikaaa za szczerość jesteś wporządku. 3 msie. :)

Awatar użytkownika

chomikaaa

Post napisał: chomikaaa » 28 maja 2006, 19:42

jak chcesz sterowac recznie to w czym problem montujesz korbe z amist silnika i jazda a do tego ci to forum nie potrzebne

Autor tematu
john

Post napisał: john » 28 maja 2006, 22:10

Wiesz co chomikaaa czy jakoś tak, myslałem że można z tobą pogadać, ale widzę że się myliłem. Gościu naucz się przegrywać bo ineczej przepadniesz w życiu Hmmmm studencik mi się znalazł :!: :!: :!:

Jeszcze jedna złośliwa uwaga i otrzymasz punkt karny.

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: skoti » 28 maja 2006, 22:48

Zerknij sobie w prawy gorny rog kazdej wypowiedzi jest tam taka ikonka z czerwonym krzyzykiem . Za tego typu wypowiedzi niektozy juz nacisneli ta ikonke pierwszy ja.
Nie sadze zeby rada z korbami byla glupia lub uwlaczajaca twojej godnosci osobistej sam bym cvi taka dal tylko ze chomikaaa, mnie uprzedzil.
A jesli chodzi o sterowanie silnikami DC bez enkoderow w CNC to poeksperymentuj moze ci sie uda.Czego ci zycze.Jesli ci sie uda to nie chwal sie tym na forum tylko od razu biegnij do urzedu patentowego zeby cie jakis student nie uprzedzil.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

chomikaaa

Post napisał: chomikaaa » 29 maja 2006, 11:43

sadze ze temat z mojej strony zostal wyczerpany a czy to zrozumiales to twoja sprawa nakresililem ci mniej wiecej zarys tego od czego powinienes zaczac i ew jaka wiedze przyswoic

najpierw piszesz o ster unipolarnym co ci wyjsnilem poznije od silnikach dc z wycieraczek co tez ci uzmyslowilem ze jest to o wiele trudniejsze pozniej zaprzeczajac sam sobie i topikowi ktory zalozyles pieszesz ze chesz sterowac recznie co ci tez wyjsnilem

jak widac sam nie wiesz czego chcesz a nie wie sie czego chce jak sie nic nie wie stad moje stwierdzenie z cukiernia

to swiadczyc moze o tym ze albo jestes bardzo moda osoba i sam bardzo duzo chcesz a nie wiele mozesz co jeszcze mozna ci wybaczyc

albo

jestes stary i ....... i takiemu juz nic nie pomoze

uwaga ma temat studiowania w tym mnie tylko utwierdza nie uwazam sie za nadczlowieka dlatego tylko ze studiuje ponadto studia ucza pokory i zycze ci abys mogl kiedys tego skosztowac tylko na uczelni technicznej a nie innej

reasumujac chcialem ci pomoc jak i mnie pomagano na poczatku ale jak widac niepotrzenie sie napisalem bo to byla tylko strata czasu

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”