Kol. cinematic2 - daj spokój tym dywagacjom. Staraj się kupić na sednie sprawy. Półksiężyc jest na pow. materiału - nie wychodzi z tuby. Nie wiem, jaką masz praktykę z tubami. Nie napisałem, że TEM zależy od konstrukcji lasera (w sensie rezonatora), ale że w zależności od tego, jaki jest kształt wiązki wychodzącej z lasera, jest on bardziej lub mniej rozproszony. Jeśli tak, to jest oczywiste, że padając na soczewkę przy jej lekkiej aberracji kształt promienia padającego na pow. materiału będzie zmienny.
Z mojej praktyki wynika, że przy takim kształcie promienia padającego na materiał trzeba wiązkę skierować nie na środek soczewki. Jeśli masz inny pomysł - to do podaj, żeby autor wątku miał co sprawdzać.
Ploter laserowy CO2 problem z kalibracją
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Pan Panie Piotrze chyba za często się udziela bo zaczyna Pan mieć problem z rozumieniem tego co inni piszą. Gość wyraźnie podał, cytuję: "Podczas kalibracji jak strzelałem laserem w papierek"
Czyli nie na materiale a zaraz po wyjściu z lasera.
Tak samo nie zrozumiał Pan tego co napisałem wcześniej.
Mikrowykład o modach laserów był po to żeby Pan przestał używać określeń, o których ma Pan słabe pojęcie. Szczególnie kiedy nie mają żadnego związku z tematem.
Napiszę to jeszcze raz: tryby TEMxx nie mają żadnego związku z chińskimi laserami CW.
A moją diagnozę "półksiężyca" już podałem.
Pozdrawiam
Czyli nie na materiale a zaraz po wyjściu z lasera.
Tak samo nie zrozumiał Pan tego co napisałem wcześniej.
Mikrowykład o modach laserów był po to żeby Pan przestał używać określeń, o których ma Pan słabe pojęcie. Szczególnie kiedy nie mają żadnego związku z tematem.
Napiszę to jeszcze raz: tryby TEMxx nie mają żadnego związku z chińskimi laserami CW.
A moją diagnozę "półksiężyca" już podałem.
Pozdrawiam
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Barwo kol. cinematic2! Wygrałeś - przestaję zabierać głos w tej sprawie. Tyle, że nie pomogłeś autorowi, natomiast wykazałeś się teoretyczną wiedzą na temat modów pracy tuby laserowej.
Z tuby raczej nie będzie wychodził półksiężyc - na początku (krótki strzał) - owszem, ale po kilkukrotnym "strzale" rysunek pokaże właściwy TEM. Podpowiedz to autorowi za mnie, ja się wyłączam.
Tryby TEM mają związek z laserami chińskimi - w zależności od wykonania najczęściej obserwowane przeze mnie są: TEM00, TEM10, TEM20. Dwa ostatnie najczęściej w tubach 80W.
Z tuby raczej nie będzie wychodził półksiężyc - na początku (krótki strzał) - owszem, ale po kilkukrotnym "strzale" rysunek pokaże właściwy TEM. Podpowiedz to autorowi za mnie, ja się wyłączam.
Tryby TEM mają związek z laserami chińskimi - w zależności od wykonania najczęściej obserwowane przeze mnie są: TEM00, TEM10, TEM20. Dwa ostatnie najczęściej w tubach 80W.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Dzięki za odpowiedzi. Jeszcze nie znalazłem czasu żeby zrobić zdjęcia żeby rozmowa była łatwiejsza a nie domyślanie się o co mi chodzi. Koledzy jeśli to pomoże to dodam że półksiężyc powstaje przy krótkim strzale ale jak przytrzymam strzał dłużej to plamka jest bardzo zbliżona do kropki o średnicy ok 3,5mm
Pozdrawiam
Pozdrawiam