Ploter laserowy CO2 problem z kalibracją
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Koledzy myślałem że to ostatnie pytanie ale jednak pojawia się ich więcej. Dziś sprawdziłem optykę jeszcze raz i skalibrowałem od nowa i nasunęło mi się pytanie: Podczas kalibracji jak strzelałem laserem w papierek to powinien mi się od razu pojawić cały kształt plamki czyli kółeczko czy nie bo u mnie się robi półksiężyc a jak dłużej przytrzymam szczał to wychodzi w miarę okrągła plamka
Poprawiłem żeby nikogo nie raziło.
Poprawiłem żeby nikogo nie raziło.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2010, 18:39 przez matekogon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Litości!!! "Szczał" to do pisuaru
Tobie chyba chodzi o STRZAŁ
W którym miejscu na trasie przebiegu wiązki laserowej tworzy się ten półksiężyc? Jeżeli już między laserem a pierwszym lusterkiem to raczej tuba jest wadliwa a jeżeli dalej to jak wyżej, czyli tuba koślawa albo jednak niewłaściwe ustawienie bądź wady lusterek. Może po drodze są jakieś przesłony z otworkiem w środku i wiązka trafia w przesłonę a tylko częściowo w otwór

W którym miejscu na trasie przebiegu wiązki laserowej tworzy się ten półksiężyc? Jeżeli już między laserem a pierwszym lusterkiem to raczej tuba jest wadliwa a jeżeli dalej to jak wyżej, czyli tuba koślawa albo jednak niewłaściwe ustawienie bądź wady lusterek. Może po drodze są jakieś przesłony z otworkiem w środku i wiązka trafia w przesłonę a tylko częściowo w otwór
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
I to są właśnie efekty tego, o czym pisałem w innym wątkudiodas1 pisze:Litości!!! "Szczał" to do pisuaruTobie chyba chodzi o STRZAŁ

CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej

-
No cóż, na forach internetowych można trafić na takie dziwolągi słowne że już nie wiem czy należałoby olać to czyli cienkim sikiem szczać w szczelinkę czy w akcie desperacji strzelić w szczecinkę. Po prostu ręce i majtki opadają. Taki proces narastania analfabetyzmu trwa od czasu rozpoczęcia szaleńczych reform w szkolnictwie. Doszło do tego że rodzice (pewnie też już z pokolenia niedouczonych) z wywieszonym językiem i wytrzeszczem oczu biegają do lekarzy żeby ZDOBYĆ dokument o inwalidztwie swego dziecka czyli dysleksji, dysgrafii, dys... przed wysłaniem go do szkoły. Mały szkodnik od początku staje się nietykalny i może się nie uczyć tak pilnie. A ja niezmiennie uważam że to hańba. Polak powinien wstydzić się że tak kaleczy język ojców. Nie wspomnę o obco-krajowcach którzy chcąc zajrzeć do takiego tekstu posługują się często słownikami lub translatorami. Strach się bać co pomyśli taki kiedy przetłumaczy i zrozumie napisane zdanie.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
Tak się to ma do tematu, że może chociaż raz należałoby przeczytać co się napisało i ewentualnie poprawić, by nie było takich niespodzianek dla następnych czytających. W przeciwnym wypadku temat zaczyna się rozwarstwiać na kilka następnych wątków, co właśnie teraz niepotrzebnie następuje i tylko tyle
.

CAD/CAM CAGILA

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Witam i na wstępie sorki za słówko które więcej zrobiło poruszenia na forum niż mój temat ale no cóż zdarza się. Do kolegów którzy się czują urażeni takim przekręceniem, jak byście mieszkali kilkanaście lat w obcym kraju i posługiwali ich językiem to też mógłby wam się poplątać ojczysty więc nie wypisujcie jaka to katastrofa . Wracając do tematu jutro zamieszczę zdjęcia na których będzie widać plamkę i sami ocenicie czy jest w porządku czy jednak coś nie tak.
-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Podejrzewam po tym łukowatym (w kształcie księżyca) "szczale" w materiał, że Twoja tuba nie pracuje w trybie TEM0 -> czyli z tuby nie wychodzi dokładnie okrągła wiązka. Na to w tej chwili nie masz już wpływu. Natomiast w zależności od trybu TEM, w jakim "wychodzi" wiązka z tuby trzeba trochę inaczej poprowadzić promień przez lustra. Dodatkowo podejrzewam, że masz lekko zaberrowaną soczewkę. Spróbuj najpierw poprowadzić wiązkę przez ostatnie lustro tak, aby skierować ją nie na sam środek soczewki, a na jeden z boków. Postaraj się tak długo eksperymentować z różnymi ustawieniami promienia (włączenie z obracaniem soczewki w oprawce) żeby dojść do tego, czy w ogóle jesteś w stanie uzyskać mały, okrągły punkcik po wykonaniu strzału tubą.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Jeśli ten laser emituje półksiężyc to nie jest żaden tryb TEM tylko jest po prostu walnięty. Ma najprawdopodobniej przestawioną elektrodę lub inny brud w torze emisji.
Tryby TEM (Transverse ElectroMagnetic) zależą od konstrukcji lasera (długości fali, rodzaju polaryzacji, długości rezonatora, itd) a nie od jego stanu.
Najkrócej ujmując TEMxx okresla stopień i rodzaj intensywności promieniowania zobrazowany na płaszczyźnie prostopadłej do kierunku propagacji.
Tryby TEMxx nie mają żadnego związku z chińskimi laserami CW gdyż ich promieniowanie nie jest spolaryzowane przez co nie ulega interferencji.
Tryby (mody) TEM można zobaczyć np. tutaj:
http://www.rp-photonics.com/hermite_gaussian_modes.html
Tryby TEM (Transverse ElectroMagnetic) zależą od konstrukcji lasera (długości fali, rodzaju polaryzacji, długości rezonatora, itd) a nie od jego stanu.
Najkrócej ujmując TEMxx okresla stopień i rodzaj intensywności promieniowania zobrazowany na płaszczyźnie prostopadłej do kierunku propagacji.
Tryby TEMxx nie mają żadnego związku z chińskimi laserami CW gdyż ich promieniowanie nie jest spolaryzowane przez co nie ulega interferencji.
Tryby (mody) TEM można zobaczyć np. tutaj:
http://www.rp-photonics.com/hermite_gaussian_modes.html
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.