Czy pasy zębate się rozciągają po pewnym czasie?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Czy pasy zębate się rozciągają po pewnym czasie?
Tworzę coś takiego jak na fotce i wychodzi ze jak ten czarny element przykręcę do korpusu to pasek będzie dobrze naciągnięty. Tylko czy z czasem on się nie rozciągnie? Wtedy nie będę miał możliwości go już bardziej naciągnąć. Jeśli się rozciąga to będę zmuszony przykręcić silnik przesunięty w bok i ten czarny element na kilku podkładkach. Jak radzicie?

Ostatnio zmieniony 23 wrz 2010, 23:50 przez pasierbo, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Pasy zębate mają wewnątrz uzbrojenie zapobiegające rozciąganiu. Zatem wszystko zależy od tego, z jakiego materiału jest ono wykonane. Może być zrobione z włókien naturalnych, syntetyczne... Kiedy serwisowałem lata temu urządzenia współpracujące z ówczesnymi komputerami Odra, w wielu z nich stosowane były paski zębate uzbrojone linką stalową. Taki szybciej się zerwał bądź wystrzępił niż naciągnął.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
To jest pas GATES HTD 5M. Był trochę za szeroki więc go zwężyłem 1,5mm odcięty kawałek posiadał jedna linkę z jakiegoś włókna. Stal to nie była bo nożykiem przeciąłem w poprzek bez problemu.
Zastanawiam się czy to dobry pomysł z tym pasem zębatym. Czy przy kolizji mi nie skopci falownika? Ile są warte te zabezpieczenia przeciążeniowe falowników może ktoś wie? Nie raz na allegro widziałem spalone falowniki więc chyba nie wiele;/
Zastanawiam się czy to dobry pomysł z tym pasem zębatym. Czy przy kolizji mi nie skopci falownika? Ile są warte te zabezpieczenia przeciążeniowe falowników może ktoś wie? Nie raz na allegro widziałem spalone falowniki więc chyba nie wiele;/