Na poniższych zrzutach prezentuję mój projekt. Do budowy maszyny mam zamiar użyć profili aluminiowych 100x40x4 oraz innych profili potrzebnych do zbudowania np. szyn z prowadnicami czy uchwytów nakrętki kulowej.
Maszyna w założeniu ma obrabiać drewno, styrodur i ciąć małe detale z cienkiej (2-3 mm) blachy aluminiowej oraz płytek PCB - np. dźwigienki do napędu sterów. Całość ma być skręcana śrubami - pominiętymi na rysunku dla czytelności, choć mam też możliwość spawania aluminium w technologii MiG.
Pole robocze to 1000x500x85 mm. W urządzeniu mam zamiar użyć gotowego mechanizmu osi Z dostępnego na stronie naszego sponsora (stąd brak tego elementu w projekcie), oraz wrzeciona Kress FME 800.
Maszyna ma ruchomą bramę, napęd osi X i Y stanowią silniki krokowe FL57TH56-2804A (prąd fazy 2,8 A, moment 1,89 Nm), które poprzez sprzęgła kłowe ROTEX GS 98 (rozm. 9) będą przekazywały ruch na śruby kulowe 20x5. Śruby z kolei są podparte na blokach łożyskujących FK15 (strona napędowa) i FF15 (strona podtrzymująca). Silniki są mocowane do elementów plotera za pomocą szpilek stalowych 6 mm.
Do sterowania plotera chcę użyć gotowego sterownika 3 osiowego 4A zbudowany na sterownikach silników krokowych SSK-B03.
Zakładam dokładność maszyny na poziomie 0,1-0,2 mm.
Proszę o opinie i uwagi dotyczące mojej maszyny. Pozdrawiam.