Wypalarka Jantar 2 z wyposażeniem

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 26 sie 2010, 11:55

Nie chce mi się tak jak pisałem wcześniej rozpisywać .Nie podajesz żadnych konkretów a tylko typową gadkę handlowca.
Jeżeli , jesteś użytkownikiem to nie dopatruję się Twoich ocen pozytywnych pod względem innych programów a według Twojej oceny wszystkie są do bani a Twój jest „naj”.
Poprawny nesting …. To taki który będzie potrafił maksymalnie wykorzystać materiał nie czyniąc szkód technologicznych.
Ale po prostu się tego nie da zrobić …. Lub inaczej. Zrobienie tego to wynik wzorów , doświadczeń i intuicyjnego działania programu. Jądro intuicyjnego działania programu to setki tysięcy dolarów.
Więc jeszcze nie spotkałem się z nikim z programistów tworzących oprogramowania które by to „tanio” załatwiły.
Wynik miarodajny , to taki od przynajmniej 50 użytkowników ( ale to nie jest warunkiem te 50 użytkowników ale to takie minimum według mnie ). Nadal nie znalazłem firm konkurencyjnych. Sporą część tych ludzi znam osobiście i są to doświadczeni w swoim fachu programiści maszyn CNC.
Po prostu usiłujesz sprzedać ten program.
Dziś dostanę go może od Rosjan. Sprawdzę co on potrafi. Jestem nastawiony na niego bezpłciowo więc zobaczę jak mi czas pozwoli co on potrafi zrobić , jaka jest podczas pracy średnio zaśmieconego Windows jego wydajnośc i obciążenie dla procesora.
Z góry mówię … mam trzy kompy stacjonarne dwurdzeniowe na XP pro 2GB RAM
I porównanie będzie się odnosić tylko do tych komputerów.
Ale z tego co widzę to większość forumowiczów nie zachwala Twojego programu.
Ale , ja nie oceniam go źle bo go musze dopiero poznać.

Reasumując.
Tak jak pisałem wcześniej , starasz się go zareklamować ( ja jestem przeciwnikiem takich praktyk bo to nie ten post ) , ale jak np. wygląda budowanie samemu postprocesora , zmiana tłumaczeń ( dodatkowa wtyczka gdzie się samemu zmienia napisy np. na przyciskach ) , słownik , pomoc technologiczna intuicyjna ( czyli taka jak gdzieś utkniesz to naciskasz „help” a program Ci albo z automatu pomaga albo przynajmniej pokazuje konkretne informacje pomocy ) i szereg innych ułatwień ...np. ścieżki zapisu odczytu , auto rozbijanie fontów ....Nesting to tylko jedna funkcja z której sie korzysta przy cięciu gdzie jest mało ważna technologia. W innym przypadku to się naprodukuje bubli.

Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Tagi:

Awatar użytkownika

andryjan
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 18
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 26 sie 2010, 14:24

cnccad pisze:Nie chce mi się tak jak pisałem wcześniej rozpisywać .Nie podajesz żadnych konkretów a tylko typową gadkę handlowca.
Jeżeli nie chcesz merytorycznej dyskusji i jeśli traktujesz mnie tylko i wyłącznie w ten sposób to chyba rzeczywiście się nie dogadamy.
cnccad pisze: Jeżeli , jesteś użytkownikiem to nie dopatruję się Twoich ocen pozytywnych pod względem innych programów a według Twojej oceny wszystkie są do bani a Twój jest „naj”.
Znów nie czytasz moich wypowiedzi dokładnie, albo czytasz je w sposób z góry nastawiony wrogo i stąd Twoje błędne wnioski. Takie podejście do sprawy i nieobiektywizm nigdy do niczego dobrego nie prowadzi, a ja nie mam zamiaru kolejny raz powtarzać to samo.
cnccad pisze: Poprawny nesting …. To taki który będzie potrafił maksymalnie wykorzystać materiał nie czyniąc szkód technologicznych.
Przytoczyłem zatem przykład i m.in. odpowiednią technologię dla owego przykładu, która tych szkód nie czyni.
cnccad pisze: Wynik miarodajny , to taki od przynajmniej 50 użytkowników ( ale to nie jest warunkiem te 50 użytkowników ale to takie minimum według mnie ).
Na 50 użytkowników musimy raczej jeszcze trochę poczekać, ale jest szansa, bo temat cały czas żyje ;).
cnccad pisze: Nadal nie znalazłem firm konkurencyjnych. Sporą część tych ludzi znam osobiście i są to doświadczeni w swoim fachu programiści maszyn CNC.
Po prostu usiłujesz sprzedać ten program.
Słabo szukasz, gwarantuję Ci, że są. Niczego nie usiłuję i wyobraź sobie, że nawet nikomu z forum jeszcze nie sprzedałem programu.
cnccad pisze: Dziś dostanę go może od Rosjan. Sprawdzę co on potrafi. Jestem nastawiony na niego bezpłciowo więc zobaczę jak mi czas pozwoli co on potrafi zrobić , jaka jest podczas pracy średnio zaśmieconego Windows jego wydajnośc i obciążenie dla procesora.
Bardzo proszę, chętnie zobaczę jakieś wyniki - oczywiście jako szary użytkownik.
cnccad pisze: Ale z tego co widzę to większość forumowiczów nie zachwala Twojego programu.
Ale , ja nie oceniam go źle bo go musze dopiero poznać.
Widzę, że znalazłeś już jakieś oceny i chyba masz rację, ale to już standard u nas w kraju, że łatwo na początku krytykować cokolwiek i kogokolwiek bezpodstawnie od tak z definicji. Jestem jednak cierpliwy i dobrej myśli, bo z biegiem czasu sytuacja się powoli zmieniła i nadal zmienia na lepsze.
cnccad pisze: Reasumując.
Tak jak pisałem wcześniej , starasz się go zareklamować ( ja jestem przeciwnikiem takich praktyk bo to nie ten post ) , ale jak np. wygląda budowanie samemu postprocesora , zmiana tłumaczeń ( dodatkowa wtyczka gdzie się samemu zmienia napisy np. na przyciskach ) , słownik , pomoc technologiczna intuicyjna ( czyli taka jak gdzieś utkniesz to naciskasz „help” a program Ci albo z automatu pomaga albo przynajmniej pokazuje konkretne informacje pomocy ) i szereg innych ułatwień ...np. ścieżki zapisu odczytu , auto rozbijanie fontów ....
Część z tych rzeczy również już pokazałem, ale nie sposób wszystkiego demonstrować, co do reszty i całości - dlatego występuje wersja demo, ograniczona tylko czasowo. Ja nie nazywam tego oficjalnie reklamą, tylko pokazaniem użytkownikom, że od niedługiego czasu pojawił się w Polsce kolejny program CAD/CAM dla wycinarek, który nazywa się CAGILA, ot co.
cnccad pisze: Nesting to tylko jedna funkcja z której sie korzysta przy cięciu gdzie jest mało ważna technologia. W innym przypadku to się naprodukuje bubli.
Tak, nesting to tylko jedna funkcja, jakże ważna w tego typu programach i myślę że powinna występować jako całość z równie ważną technologią, aby właśnie nie naprodukować bubli. Na marginesie - post dotyczył głównie "Automatycznego nestingu" i tak też to jest ujęte w temacie.
CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej :)

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 26 sie 2010, 21:10

no i reklama zrobiona :grin:
gadka szmatka a konkretów zero.
Według mnie jesteś nie użytkownikiem z zwykłym handlowcem. Żaden użytkownik nie angażuje się tak by na siłę sprzedawać cos bez pokrycia. A sam to przyznałeś ...
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Awatar użytkownika

andryjan
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 26 sie 2010, 22:42

Ja z kolei odnoszę wrażenie, że odbijasz tylko przysłowiową "piłeczkę" i wciąż nie odpowiadasz na kolejne pytania, ale znów do rzeczy: powiem Ci wprost, bo wnioskuję, że nadal niepoprawne domysły Twoje - jestem zarówno użytkownikiem jak i dystrybutorem - dla Twojej wiadomości to również jest możliwe.
CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej :)

chrisz1796
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: chrisz1796 » 27 sie 2010, 21:07

Witam,

to sobie poagadaliście :) całą stronęmusiałem pominąć,

Tak kolego Andryjan, nadal szukam programu.

kryteria jak zwykle banalne, więc nie będę ich wymieniał i się powtarzał,
swoją drogą potestowałbym z chęcią Cagilę, ale...

.. właśnie, brak uwzględnienia chociażby półautoamtycznej, co ja piszę, jakiegokolwiek wspomagania gospodarką odpadami. Dla mnie mega ważne, mam kilkaset !!! arkuszy tzw odpadowych. (arkusze może zbyt duże słowo - zwyczajnie pozostałości blach które jeszcze można zagospodarować)

i tu jest pies pogrzebany, bo jak mnie pamięćnie myli, to proponowałeś zapis pozostałości do DXF i ręczne przycinanie. Lipa troszkę, ale jeśli cośsię zmieni, to z miłą chęcią potestuję i subiektywnie mogę publicznie wyrazić opinię

pozdro4all

Awatar użytkownika

andryjan
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 28 sie 2010, 00:27

To prawda, odrobinę jałowa dyskusja, ale nie wszystko zależy ode mnie...

Co do odpadów - jak zwykle nie ma idealnych rozwiązań, być może się to zmieni w niedługim czasie, na pewno będziemy w kontakcie, z drugiej jednak strony to jest trochę jak z wszelkimi gadżetami:
"nie kupię teraz, bo za przysłowiowy miesiąc będzie o 20% taniej i na dodatek wyższy, korzystniejszy model, poczekam" i tak bez końca pogoń za przyszłością ;).

To oczywiście tylko teoretyczne porównanie, w praktyce bywa zdecydowanie różnie.
CAD/CAM CAGILA

Awatar użytkownika

robal43
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kontakt:

Post napisał: robal43 » 28 sie 2010, 06:40

chrisz1796, Jeśli chodzi o gospodarkę odpadami to osobiście (jako programista) polecam
program LANTEK Expert pracuję na nim już 7 lat w firmie z branży wentylacyjnej !! nie widziałem nawet podobnego programu z tak doskonałą bazą złomów !!! i piszę to nie reklamując Lanteka ale z własnego doświadczenia . I zaznaczam ze miałem możliwość testowania przeróżnych programów w tym Niemieckich ... itd :cool:
Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys

Awatar użytkownika

andryjan
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 28 sie 2010, 09:28

robal43 ostrożnie z proponowaniem programu, bo niestety występuje grupa użytkowników, która od razu zakłada pewne "rzeczy" ;).
CAD/CAM CAGILA

chrisz1796

Post napisał: chrisz1796 » 28 sie 2010, 09:32

Lanteka testowałem jakieś 2 lata temu.
Rzeczywiście tak jak piszesz, ale rzuciłem jakiś temat i się wysypał.
Nie pamiętam co to było (skleroza :wink: ).

Pamiętam,że Lantek od razu nadawał nazwy odpadom resztkowym co bardzo mi się podobało.

pozdro4all

Awatar użytkownika

andryjan
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 28 sie 2010, 09:43

Przez te lata kolega chrisz1796 odrzucił już chyba całą "śmietankę" oprogramowań (bez urazy oczywiście), choć być może za kolejne kilka lat... coś gdzieś się zmieni, lub nowego urodzi :cool: .
CAD/CAM CAGILA

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”