kursu CNC

Szukasz informacji o silniku, scalaku czy innym elemencie to podaj symbol, i inne oznaczenia a moze ktos coś ci znajdzie

Autor tematu
marecki67
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

kursu CNC

Post napisał: marecki67 » 26 lip 2010, 16:39

Witam.
Prośba o pomoc...
Przeszukałem ile mogłem internet i CNC Forum, jednak nie znalazłem zadowalających odpowiedzi na moje pytania...
Mieszkam w UK i z wiadomych powodów muszę *przekwalifikować* się, więc wpadłem na pomysł kursu CNC.
Ze względu na moje miejsce zamieszkania w Polsce najbardziej odpowiada mi oferta http://startcnc.pl/
1. Chciałbym dowiedzieć się czy ktoś z szanownych user'ów coś wie na temat tych kursów?
2. Na ile będę przygotowany do przyszłej pracy w tym temacie. Zakładam, że jestem facetem niegłupim oraz szybko i dokładnie przyswoję wiedzę zdobytą na kursie. Oczywiście nigdy nie miałem nic wspólnego z CNC.
3. Jak póżniej przekłada się to na rynek pracy w UK
Mam nadzieję, ze wszystko co mnie nurtuje jest oczywiste :-)
Liczę na konstruktywne odpowiedzi i zrozumienie mojego ''problemu'' :-)
Z góry wielkie podziękowania :-)
Ostatnio zmieniony 16 sie 2010, 19:40 przez marecki67, łącznie zmieniany 1 raz.

Tagi:

vipCNC
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2

Zapytaj tu !

Post napisał: vipCNC » 16 sie 2010, 07:16

Awatar użytkownika

8Tomasz
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: 8Tomasz » 16 sie 2010, 16:01

Zobacz TU trochę pisałem o StartCNC.

Kurs daje ogólne pojęcie o podstawowych funkcjach. Czy to wystarczy do pracy na maszynie i to jeszcze w Anglii szczerze wątpię . Myślę, że przydałby Ci się kurs przy konkretnej maszynie i z konkretnym oprogramowaniem. Pytanie jak tam twój rysunek techniczny

vipCNC

Post napisał: vipCNC » 19 sie 2010, 06:43

"Myślę, że przydałby Ci się kurs przy konkretnej maszynie i z konkretnym oprogramowaniem."

Szkolenie CNC, start: 6 wrzesień 2010r. - tokarka na Fanuc-u, frezarka na Mazatrol-u

PROBLEMATYKA SZKOLENIA CNC
Część teoretyczna: budowa maszyn CNC, podstawy obróbki skrawaniem, struktura programu NC, główne funkcje i adresy CNC, podstawowe funkcje przygotowawcze, pomocnicze, programowanie ISO, sterowanie Fanuc 21i, sterowanie Mazatrol Matrix , cykle stałe, obróbka z wykorzystaniem narzędzi zmechanizowanych przy użyciu osi “C” na obrabiarce CTX 310 oraz obróbka z 4 osią na obrabiarce NEXUS 510.
Część praktyczna: pisanie programów wybranych detali z wykorzystaniem symulatora, obsługa obrabiarki: rozruch maszyny, zarządzanie programami; uzbrojenie obrabiarki, wprowadzanie korekcji długościowych narzędzi, bazowanie;
pisanie programów wybranych detali bezpośrednio na obrabiarce, symulacja na maszynie, wykonanie detalu.

Awatar użytkownika

luk_asz01
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: luk_asz01 » 23 sie 2010, 23:17

lepiej zorientuj sie u siebie w miscie lub hrabstwie czy nie masz takiego kursu sponsorowanego przez panstwo. ja zrobilem taki kurs 6cio miesieczny w ie. przed nim sam na wlasna reke przez chyba z 8 miesiecy zanim sie na niego dostalem siedzialem nad ksiazka i jednym kkonkretnym sterowaniem : fanuc 21itb (poszukaj moich postow tam krok po kroku pisalem o kim - bodajrze nazywaja sie lekcja nr.1 itd...). po tym kursie ktory sie konczyl egzaminem , kie nasze prace z egzaminow polecialy do uk na sprawdzenie i wystawienie certyfikatu . po tym kursie ktory skonczyl sie u mnie w polowie marca, odbylem praktyki w firmie ktora zajmuje sie wyrwarzaniem czesci do ortopedii i innych medycznych pierdolek, na dzien dzisiejszy , zaproponowano mi 9 miesieczne przeszkolenie za ktore dalej placi mi panstwo. no i czas pokaze co dalej,
wracajac do tematu,, szukaj u siebie kursu na miejscu. niedosc ze dadza ci pozadne szkolenie, zaplaca ci za to . mi dali 276e tygodniowo. przez 6 miesiecy , wiec w uk zapewne jest cos podobnego. a i jezyka sie nauczysz.
every day's a school day
Tornos ,Acramatic. Hurco. Fanuc. Mori seiki

maximax

Post napisał: maximax » 04 wrz 2010, 14:31

Tu są materiały i wiele rzeczy związanych z CNC

http://chomikuj.pl/maximax/CNC

RSOrez

Post napisał: RSOrez » 06 wrz 2010, 20:40

luk_asz01, luk_asz01,
Witam
Doszła moja wcześniejsza wiadomość? pytalem w jaki sposób sowiedziałes sie o tym kursie? może z jobcentre? czy jakiegos ogłoszenia;) Warunki przemysłu maszynowego w IRL generalnie dobre?
Pozdro krzysiek:)

Awatar użytkownika

luk_asz01

Post napisał: luk_asz01 » 06 wrz 2010, 22:51

napisale ci na priv
every day's a school day
Tornos ,Acramatic. Hurco. Fanuc. Mori seiki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Informacji na temat...”