kolejna biurkowa 350x200x100 z tekstolitu

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 21 lip 2010, 12:10

Wężyk gumowy?A nie lepiej na tej Twojej poprzedniej konstrukcji wykonać sprzęgiełko z jakiegoś w miare wytrzymałego materiału? Obudowy na tamtej maszynce zrobiłeś i jesteś zadowolony, więc może warto spróbować z tym tematem?

Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
niko65
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 22

Post napisał: niko65 » 22 lip 2010, 21:46

kak nawet mnie nie strasz :razz: a wszystkie kable miałeś z ekranem? i w którym miejscu założyłeś ferryt?

Sprzęgła chciałem na próbę zrobić z polamidu miałem frez dwu piórowy jak zaczęło wycinać to jedna wielka masakra wszystko sie topiło i zwątpiłem pomyślałem że juz na tej nowej bede robił te sprzęgła ale z twardszego materiału bo gcode gotowy

Obudowa łożyska z drugiej strony jest przymocowana do bramy a po tej str zrobiłem tak dlatego że chciałem uniknąć kielicha do silnika żeby jeszcze bardziej nie wystawał

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika

termit_tm
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: termit_tm » 22 lip 2010, 23:36

niko65 pisze: Sprzęgła chciałem na próbę zrobić z polamidu miałem frez dwu piórowy jak zaczęło wycinać to jedna wielka masakra wszystko sie topiło i zwątpiłem pomyślałem że juz na tej nowej bede robił te sprzęgła ale z twardszego materiału bo gcode gotowy
za duże obroty, za mały posuw lub tępy frez

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: kak » 23 lip 2010, 12:15

Tez mam skrzynke gdzie wszystko bylo polaczone "na srubke". Wyzucilem to wszystko i zlutowalem na stale i zaekranowalem laczenia. Nic nie pomoglo.
Wszystkie kable ekranowane i ekrany podlaczone jak trzeba.

Jak odlaczalem home /Limit w Machu to chodzilo bez problemów. Jak podlaczalem, co dwie sekundy program pisal ze krancówki sa wlaczone.
Ferryt dalem na home Limit kablach jak najblizej obudowy sterownika.
Na jakims innym forum czytalem, ze ktos zaekranowal czy wymienil kable pomiedzy BOB a sterownikami i pomoglo.

Nie wiem co to jest polamid, ale mi w plexi tez sie topilo. Zaczalem to pryskac woda z plynem do mycia naczyn :-) i juz ladnie wychodzi, wiórki sie robia. Ja mam troche za duze luzy w maszynie i nie chce zwiekszac posuwu a obroty na minimum sa 10000, takze woda byla rozwiazaniem. Tylko uwazaj z drewnem, bo ci sie maszyna powygina:-)

W moim pierwszym routerku z MDF nie mam klopotów z zakluceniami, takze moze to od sterownika zalezy albo jak jest wykonany.

Adam
Ostatnio zmieniony 26 lip 2010, 18:22 przez kak, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
niko65

Post napisał: niko65 » 24 lip 2010, 23:04

zwiększyć posuwów nie dało rady bo by mi się maszynka rozleciała :razz: a obroty były na min, właśnie kiedyś czytałem o wodzie z płynem ale punkciki dla was
Tylko uwazaj z drewnem, bo ci sie maszyna powygina:-)
Maszynka mi się nie powygina bo tekstolit nie jest pochodną drewna choć pewnie tak wygląda (dlatego ja pomalowałem hehe) jest to tworzywo sztuczne więc lać wodą można : )

ale kak i tak mi wykrakałeś bo krańcówki nie działają ani e-stop trzeba jeszcze gdzieś coś ustawiać oprócz zakładki input signals w mach3? próbowałem zwierać styk e-stopu przy obudowie elektroniki i zero reakcji krańcówki też więc to raczej nie jest wina okablowania

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kak » 26 lip 2010, 18:08

:-)

Nie wiem jak to sie wszystko po polsku w Machu nazywa, bo mam angielski, ale w okienku "Diagnostics" widac jak krancówki raeguja jak je naciskasz. Tam sa Limit i Home lampki. Zadna nie moze sie swiecic jak nie naciskasz na krancówki. Jak wszystkie sie swieca, to znaczy ze musisz zamienic "normalnie zamkniete" na "normalnie otwarte" kontakty albo odwrotnie. Pewnie wiesz ze ze wzgledów bezpieczenstwa naogól sie uzywa "normalnie zamknietych".
Zamienia sie w Config/Port and Pins/Input signals - Tam jest cos co sie nazywa Active Low i tam to mozna zmienic. To samo z E stopem.

A jak te krancówki masz podlaczone? Wszystkie szeregowo?

Moze nie napisales w Port and Pins do jakiego wejscia je podlaczyles?
U mnie wszystkie sa podlaczone do Port 1 i któregos tam Pin`u - wszystkie szeregowo.

Awatar użytkownika

Autor tematu
niko65

Post napisał: niko65 » 26 lip 2010, 19:20

Wstyd się przyznać ale miałem za słabo przylutowana masę przy sterowniku i nie stykało :razz:

Musze zerknąć bo limity działały ale home mi się cały czas świeciły

Krańcówki są podłączone równolegle po dwie na oś kierowałem się tym ze na instrukcji SSK-B01 było pokazane normalnie otwarte ale rzeczywiście to lipne rozwiązanie i przepnę kabelki żeby było zamknięte znowu dostaniesz punkcik :razz:

Krańcówki są podpięte pod 3 piny osobno dla każdej osi
Można jakoś ustawić opcję że gdy dojadę na krańcówkę oś się zatrzyma, reset, potem chcę zjechać TYLKO w przeciwną stronę bo z tego co zauważyłem po resecie dalej mogę jechać obojętnie w lewo czy prawo

Mam jeszcze jeden problem silnik jeden 2,2A drugi 2,6A sterowniki 2A potencjo metr ustawiony trochę powyżej połowy i się dość mocno grzeją po pół godz ale można utrzymać w ręce wiadomo konstrukcja np z aluminium to jeden wielki radiator tutaj nie ma gdzie odprowadzić ciepła nie wiem stosuje ktoś jakieś chłodzenie na silniki? z tego co przeglądałem forum to nie za bardzo a silników przy podkręceniu nie chce przysmażyć : )

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kak » 26 lip 2010, 20:07

Z tym zjazdem z krańcówki po resecie to nie wiem czy się da. Chyba gdzieś na forum Macha, czy w którejś instrukcji czytałem, ze trzeba pomyslec w która stronę się jedzie.
Musze z ciekawości na mojej sprawdzić.

Na mojej MDF frezarce tez się silniki grzeja. Na sterowniku jest mozliwosc ustawiania pradu do silnika. Ustawiłem na 75% pradu bo tez się tak grzały ze az ta czarna farba na silniku się kleiła :-) Niestety nie wiele to dalo i musiałem chlodzic wiatrakami z PCeta. A wszystko luzno chodzi, bez oporów.

No ale jak ty masz Homy i Limity oddzielnie, to zeby dojechac do Homu, trzeba przejechac za limity, to chyba nic sie strasznego nie stanie jak sie kropniesz -to trwa tylko moment:-)
Chyba ze z drugiej strony osi.

m.abramowicz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: m.abramowicz » 14 sie 2010, 20:04

Cześć!

Ładna maszynka :) aż mnie zachęciłeś do budowy ;)

Powiedz mi jedno, czy na takiej konstrukcji da się ciąć laminaty szklane do 3mm i węglowe do 2.5/3mm w celu budowy/przebudowy modeli :) ?

Mam na myśli modele samochodów rc.

W tym momencie zakładam używanie KRES 1050 w moim przypadku :)

Pozdrawiam i życzę sukcesów!
m.a.

Awatar użytkownika

Autor tematu
niko65

Post napisał: niko65 » 15 sie 2010, 16:42

w 100% nie mogę Cię zapewnić że będzie wycinała bo w tych materiałach jeszcze nie robiłem prób ale myślę ze nie będzie z tym najmniejszego problemu puki co próby prze prowadziłem w aluminium, plexi, sklejce, i wyfrezowałem sobie stół teowy z tekstolitu oczywiście z bardzo dobrym skutkiem przy najmniej jak dla mnie :razz:

kilka elementów wyciętych, sklejka 5mm prędkość coś ponad 250mm/min zagłębienie 3mm frez zrobiony z wiertła 3mm więc z kressem i porządnym frezem można dużo więcej było by wycisnąć : ) napis audi jest z jakiejś blaszki aluminiowej ale nie pamietam parametrów z jakimi wycinałem
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”