JAKI LASER WYBRAĆ?TRUMPF CZY MAZAK?

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

lewy10psdw
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: lewy10psdw » 11 sie 2010, 19:03

Dlatego nie chciałem porównywać tych dwóch maszyn, bo to dwie odrębne konstrukcje, trumpf ma latającą optyke, oś x to ważący pareset kilo most, a nie caly kilkutonowy stół jak w mazaku, predkość pozycjonowania 80m/min, mazak 50. To tak jakbym pisał, że ukraina mojego dziadka z piwnicy nie ma szans z kompozytową szosówką, ale tak jak ktoś wyżej wspomniał i od niejednej osoby słyszałem podobne zdanie, że MK II to czołg wśród laserów i przejedzie po wszystkim:) A jak wygląda porównanie trumfa z mazakiem na tle części zamiennych? Słyszałem, że mazak jest cholernie drogi pod tym względem

Tagi:

Awatar użytkownika

Emergency_Stop
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: Emergency_Stop » 11 sie 2010, 19:26

Maszyny NTX, STX są nie do zdarcia, można hamować na niej wózkiem widłowym i tnie dalej, problemem w późniejszym czasie staje się śruba osi X ale to trzeba sobie na niego odpowiednia ilość godzin wypracować. Pewnym kompromisem pomiędzy HG a STX jest HTX, który bazuje na silnikach liniowych i korzysta z rozwiązań maszyn HG czyli autofocus, magazyn głowic i dysz. STX to naprawdę udany i dojrzały model ze stajni Mazaka jednak czas jest nieubłagany i szuka wydajniejszych rozwiązań.

Hyper Gear z kolei to taki modelik posklejany na szybko, czuć jakby był z kartonu. Ten kto pracował przy maszynach NTX, STX powinien mnie doskonale rozumieć. Wystarczy spojrzeć na wymianę stołów (pomijam czas) czy też magazynek.

Jest jeszcze "uniwersalny" Space Gear, maszyna łącząca cięcie 2D i 3D. Jeśli cięcie w 3D to zaledwie ułamek produkcji nie radze zawracać nią sobie głowy, choćby z powodu konstrukcji nieszczęsnej (czytaj drogiej) głowicy. Nie jest to zła maszyna, jednak trzeba się z nią dobrze dogadać aby życie stało się mniej kosztowne. ;)

enesh
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3

Post napisał: enesh » 11 sie 2010, 19:26

Jeśli chodzi o części Mazak tani niestety nie jest. Pamiętam jak szef narzekał pare razy :) za kawałek kabla do czujnika GAP zwykła BNC ( można powiedzieć antenówka hehe) trzeba było sporo zabulić nie pamiętam ile ale sporo. Nie interesowało mnie to za bardzo bo ja za to nie płaciłem... ale bez tego to wiadomo nie "robota" a one potrafią się przegrzać od temperatury. Soczewki to pewnie jak do każdego innego - jest też sporo zamienników, które z powodzeniem można stosować.
MAZAK STX-48 HP/SC 2,5kW
ster: MAZATROL L-plus
MAZAK STX-510 MarkII 2,5kW
ster: Mazatrol PREview
Trumpf TruLaser 5030 classic itp.
Trumatic TC500R

lewy10psdw
Kontakt:

Post napisał: lewy10psdw » 11 sie 2010, 20:08

Pamietam jak kiedyś wymieniałem stalową taśme w stx która przykrywa śrube napedową stołu, może żle sie do tego zabrałem, ale było ku***sko ciężko, wymieniłem, ale paznokieć z palca zszedl:)

Awatar użytkownika

Emergency_Stop

Post napisał: Emergency_Stop » 11 sie 2010, 20:23

lewy10psdw: trochę zabawy z tą taśmą jest, całe szczęście że nie trzeba wymieniać jej tak często jak przy HG :). Kiedyś natomiast widziałem jak ktoś "próbował" zabrać się do wymiany ruszta bez odkręcenia trzymających je zabezpieczeń. :)

Autor tematu
gluyk
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Post napisał: gluyk » 12 sie 2010, 08:39

Witam i z góry przepraszam za nieobecność; chwilowo byłem poza zasięgiem;dziekuje za uwagi; Mam pytanie dotyczace serwisu tych dwóch firm; z doswiadczenia wiem, że trumpf ma kompleksową obsługę-telediagnoze, przedstawicielstowo w kraju; a to z pewnościa duzy plus; Natomiast jak oceniacie pomoc serwisową Mazaka na terenie Polski? I jeszcze jedno pytanko dotyczace systemów załadunkowo rozładowczych LiftMaster compact-trumpfa; i Ceel-a mazaka; chciałbym podkrescić że w gre wchodzi zakup nowych maszyn;Jakie są wasze doświadczenia z pracy z tymi systemami?
Co do wymagań jakie są postawine przed maszynami to;
1.) Jakość wykonywanych detali oraz czas ich wykonywania (z reguły 70% produkcji to blachy do 6mm;FE,INOX,ALU);
2.) Awaryjność i koszt eksploatacji
3.) Łatwość w obsłudze maszyny i możliwości programowania
Jaki Laser?
Hyper Gear 510 4kW
czy
TruLaser 3030 4kw

pinacom
Posty w temacie: 1

Post napisał: pinacom » 13 sie 2010, 09:22

Witam Trumpf 3030 jest niezly , acz kolwiek zwróćcie uwage ze nie kazda os w tej maszynie ma naped liniowy . Kolejna kwestia porownujac maszyny predkosc przemieszczen to jedno a predkosc ciecia drugie . Okaze sie ze zapas mocy w rezonatorze bedzie zbyt maly i przy maksymalnych posuwach moze wygaszac strumien wiazki laserowej , albo jak to czesto bywa uszkadzac dysze .
Sa jeszcze dwie firmy ktorych pan nie bierze pod uwage BYSTRONIC i AMADA .
Osobiscie pracowalem na AMADZIE LC 3015 F1 6 kW . Napedy w osiach XYZ sa napedami liniowymi . Predkosc przemieszczen to 170m/min , predkosc ciecia jednak ok 60 m/min .
Rezonator FANUC CO2 jak wpozostałych maszynach . Parametry rezonatora sa tak podciągniete ze widzialem w Hanowerze na targach jak palili stal nierdzewna na tej maszynie 40 mm . Rezonator byl 6kW , udało sie przepalic ale z jakoscia ciecia nie mialo to za wiele wspolnego . Na 6kW palilismy maksymalnie 28 mm czarną i jakość była zadowalająca , używaliśmy WACSa (taki wynalazek AMADY który zapobiega odkształceniom blachy przy cięciu grubych blach - woda pod wysokim cisnieniem ze srodkiem antykorozyjnym) , palilismy tez ocynk ogniowy 0,8 mm z predkosciami 22m/min przy powietrzu jako gaz asystujacy . TRUMPF i AMADA ma jedna soczewke dla zakresu pracy od 0.5 do 20 mm (maja tzw adaptacyjna optyke) jak dobrze kojarze ale mimo wszystko jak ktos chce szybko ciac cienkie blaszki radze zaopatrzyc sie w soczewke 5 cali ( normalnie uniwersalna to 7,5 ")

prima
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

Post napisał: prima » 15 sie 2010, 21:56

Witam
Ja jestem wielkim zwolennikiem Trumpfa, miałem okazje kiedyś pracować na nich
Moim zdaniem ich atutem jest:
-Szybki serwis, telediagnoza,
-Bardzo dobry odciąg spalin (poezja dla operatora- nie wszystkie inne maszyny mają to dobrze dopracowane),
-Łatwość obsługi, programowania
-Co do jakości produkcji wszystko zależy od wielu różnych czynników leżących nie tylko po stronie maszyny (cięcie powietrzem moim zdaniem to nie jest taka rewelacja, są klienci którzy sobie nie życzą obróbki powietrzem ze względu na problem korozji jakie ono powoduje)
-Można na nich kombinować cięcie plexi, drewna, profili
Także nie są takie najgorsze
Problemy jakie mogą wystąpić:
-To przede wszystkim temat czystości wody
-Należy tez starannie wymieniać gazy rezonatorowe
prima

MasterD

Post napisał: MasterD » 19 paź 2010, 21:18

Poczytaj w necie
Ostatnio zmieniony 07 gru 2010, 13:20 przez MasterD, łącznie zmieniany 2 razy.

waldemas1

Post napisał: waldemas1 » 26 paź 2010, 18:18

pinacom pisze:Witam Trumpf 3030 jest niezly , acz kolwiek zwróćcie uwage ze nie kazda os w tej maszynie ma naped liniowy . Kolejna kwestia porownujac maszyny predkosc przemieszczen to jedno a predkosc ciecia drugie . Okaze sie ze zapas mocy w rezonatorze bedzie zbyt maly i przy maksymalnych posuwach moze wygaszac strumien wiazki laserowej , albo jak to czesto bywa uszkadzac dysze .
Sa jeszcze dwie firmy ktorych pan nie bierze pod uwage BYSTRONIC i AMADA .
Osobiscie pracowalem na AMADZIE LC 3015 F1 6 kW . Napedy w osiach XYZ sa napedami liniowymi . Predkosc przemieszczen to 170m/min , predkosc ciecia jednak ok 60 m/min .
Rezonator FANUC CO2 jak wpozostałych maszynach . Parametry rezonatora sa tak podciągniete ze widzialem w Hanowerze na targach jak palili stal nierdzewna na tej maszynie 40 mm . Rezonator byl 6kW , udało sie przepalic ale z jakoscia ciecia nie mialo to za wiele wspolnego . Na 6kW palilismy maksymalnie 28 mm czarną i jakość była zadowalająca , używaliśmy WACSa (taki wynalazek AMADY który zapobiega odkształceniom blachy przy cięciu grubych blach - woda pod wysokim cisnieniem ze srodkiem antykorozyjnym) , palilismy tez ocynk ogniowy 0,8 mm z predkosciami 22m/min przy powietrzu jako gaz asystujacy . TRUMPF i AMADA ma jedna soczewke dla zakresu pracy od 0.5 do 20 mm (maja tzw adaptacyjna optyke) jak dobrze kojarze ale mimo wszystko jak ktos chce szybko ciac cienkie blaszki radze zaopatrzyc sie w soczewke 5 cali ( normalnie uniwersalna to 7,5 ")

Trumpf 3030 ma głowicę 3 , 5, i 7,5 cala
5 jest maksymalnie do 4 mm
7,5 do 20 mm ale może ciąć i cieńsze ale dłuższy czas

Ogólnie model 3030 l to maszyna do pracy siedem dni w tygodniu na trzy zmiany .Prawie nie zawodna jeśli pilnujemy konserwacji (polecam chemię oryginalną ,inna po pół roku to koszmar.).
Nie martw się że jest źle , zawsze może być gorzej ... .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”