Tak jak na rozwijany program przystało

Przeczytalem "Konfiguracja czujnika długości narzędzia"prokopcio pisze:Witam.
Tak jak na rozwijany program przystałonie posiada on prawie nigdy aktualnej instrukcji obsługi. Mimo to proszę bardzo o niezadawanie mi podstawowych pytań zanim nie upewnisz się, że odpowiedzi niema właśnie w instrukcji. Aktualnie wyrzuciłem archiwalną zawartość "Pierwszych kroków" ze strony poświęconej kontrolerowi i dopisuję systematycznie "aktualną" instrukcję "krok po kroku" więc zanim zapytasz ZAGLĄDNIJ TUTAJ . Podstrona dziś powinna być ukończona (jestem w połowie)...
Oczywiscie, ze mam - po polozoeniu materialu i zalaczeniu pompy prozniowejprokopcio pisze:no tak ale skoro nie masz powierzchni ustalonej stołu, no to nie masz też ustalonej powierzchni materiału no to co Ci po grubości czujnika
Nie prawda - jesli stosuje sie podklad pod ciety material to kazdorazowoprokopcio pisze: której też nie jestem pewny czy jest "znana" - po to jest ten cały cyrk, żeby ustalić jakiś punkt odniesienia. Mam klienta co też nie ma stołu bo kładzie maszynę na nagrobnej płycie i nie ma problemu z pomiarem narzędzia - chyba zapytam jak to robi bo naprawdę sobie chwali program, kładzie tak jak piszesz czujnik na materiale--- tylko u niego jest stała odległość powierzchni materiału w osi Z.
[ Dodano: 2010-07-08, 22:20 ]
ps. te punkty co wypisałeś z instrukcji są robione raz a później o nich zapominasz![]()
NIE TRZEBA WSKAZYWAC ZADNEGO STOLU!prokopcio pisze: mogę dodać opcję do kładzenia czujnika na materiale, to nie problem tylko jakby nie patrzeć raz trzeba jemu pokazać "ręcznie" stół lub ręcznie wpisać korekcję długości narzędzia bo inaczej nie będzie punktu odniesienia,
Nie - nie wystarczy _raz_ zmierzyc stolu.prokopcio pisze: to się robi raz a porządnie i o tym później zapominasz.... oczywiście można wszystko skorygować w odpowiednich okienkach.
Pozycja kazdego stolu "plywa" gora dol - wystarczy, ze operator zmieniprokopcio pisze:Nie wiem co Ci już mam napisać .... nie mogę wszystkiego przewidzieć, tym razem, że pozycja Twojego stołu a tym samym cały materiał może pływać góra/dół.
Ja proponuje zebys uproscil a nie dodawal nowe wartosci, ktore tylkoprokopcio pisze: Wprowadzę opcję która pozwoli stawiać czujnik na materiale, to pozwoli wyeliminować Twoje problemy ale długość narzędzia nie będzie rzeczywista co chyba nie ma żadnego dla Ciebie znaczenia. Po prostu nie chcę w Zetce dokładać kolejnej wartości jaką jest powierzchnia stołu bo nie widzę takiej potrzeby.
Nie - napewno nie jest to dlugosc narzedzia.prokopcio pisze: Aktualnie jest to Z bezwzględne - długość narzędzia.
Z gory dziekuje.prokopcio pisze: W poniedziałek będziesz miał pomiar z którego mam nadzieję będziesz tym razem zadowolony. Długość narzędzia jest i będzie tak naprawdę parametrem "wirtualnym".
Nijak sie ma do niczego, ergo - Twoja metoda pomiaru mierzyno tak, długość freza jak napisałem jest to wartość "wirtualna" i raczej lepiej by pasowało pojęcie "korekcja dlugości narzędzia" i oznacza różnicę pomiędzy współrzędnymi bezwzględnymi maszyny a wspomnianą "końcówką freza" czyli tak jak piszesz niema się ni jak do rzeczywistej długości freza...
Jest potrzebna. Po to, zebys nie strugal z rozpedu stolunie wiem tak naprawdę poco nam jest potrzebna grubość materiałuważne tylko gdzie jest jego powierzchnia a skoro "niema stołu" to się ta wartość do niczego poza obrazowaniem nie nadaje
![]()