Jaką maszynę !!! Nowicjusz

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 13 cze 2010, 16:30

Panowie … proszę , dajcie na „luz”
Każdy orze jak może … to racja ale podpisuje się pod kolegą „numerek” gdyż krokówka nie jest obecnie profesjonalnym urządzeniem.
Po za tym …
Łożyska liniowe właśnie teraz zaczynają dominować na rynku dla maszyn do ciężkiej pracy a precyzyjnej.
Co do stoczni … zwiedziłem kilkanaście i nie widziałem w ani jednej maszyny takiej konstrukcji gdzie ma krokówki. Nie twierdzę że nie ma ich ale jak już ktoś to ma to tylko na pracę z drobiazgami.
Nie do pracy ciężkiej. Taka konstrukcja się nie nadaje po prostu.
Kolego bartuss1 , wydaje się mi ( być może się mylę ) ale Ty na niczym innym nie robisz swoich maszyn jak na mach i krokówkach.
Czy aby to nie jest Twoim własnie problemem :?: Czasami odnoszę wrażenie braku znajomości innych układów sterowania i kontroli. Może sie mylę ... ale takie ma wrażenie.
Ja buduje maszyny CNC , ale skupiam się tylko na servo i na porządnym sterowniku jak FANUC lub BURNY.
Jeżeli klient chce inny , np. tańszy to zakładam z firmy S&H np. GOYA lub RENOIR i tez klient ma coś czym popracuje.
Ale jak ma to być maszyna do wydajnej pracy , to odpada krokówka i mach.
Nie bawem będę szukać kogoś kto mi zrobi maszynę na krokówkach i mach ale tylko do tego by można na niej frezować tabliczki znamionowe.
Więc …
Krokówkom mówię NIE a serwom mówię TAK jeżeli chodzi o maszynę profesjonalna.

Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Tagi:

vv3k70r
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5

Post napisał: vv3k70r » 13 cze 2010, 19:35

"za 170 tyś można dostać maszynę w konfiguracji :
agregat kiljeberg
stół 3000x1500
prowadnice szynowe
napęd - burny kpl
napięciowa regulacja palnika
układ antykolizyjny
panel sterowniczy - ekran dotykowy z dedykowanym softem
wykrys

waga całości ~4,5 tony "

Mam te maszyne pod nosem.
Calkowicie ja odradzam.
Nie wiem co jest z nimi nie tak, ale po roku uzytkowania (od montazu i kalibracji) maszyna ukosuje z lekka, ciecie 4mm blachy daje gran do czesania bobra.

W kazdym razie to zolte cos odradzam.
Wymiary z obu stron detalu sa rozne.

Tak to ja moge sobie reka ciac.

-----------------------------

A maszynyna krokach maja bardzo powazne zastosowanie.
W edukacji.
I na tym tych zastosowan starczy.
bumeluję

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 13 cze 2010, 20:23

to że tak tnie to nie ma co narzekać , tylko trzeba najpierw ustalić co z nią jest nie tak , albo z obsługą nawet ....
Narzekać można , ale przynajmniej ja wychodzę z założenia że musi być konkretna przyczyna narzekań.
Kielberg to nie jest zła marka … da się na niej dobrze pracować.

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: numerek » 13 cze 2010, 21:05

vv3k70r pisze:
Mam te maszyne pod nosem.
Calkowicie ja odradzam.
Nie wiem co jest z nimi nie tak, ale po roku uzytkowania (od montazu i kalibracji) maszyna ukosuje z lekka, ciecie 4mm blachy daje gran do czesania bobra.

W kazdym razie to zolte cos odradzam.
Wymiary z obu stron detalu sa rozne.

Tak to ja moge sobie reka ciac.

-----------------------------

A maszynyna krokach maja bardzo powazne zastosowanie.
W edukacji.
I na tym tych zastosowan starczy.

napewno nie masz ... to nie zakmet czy inny eckert ( ci to dopiero się cenią !):)
maszyna miała być robiona na moje zamówienie a już napewno nie żólta -- fujj :)

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 14 cze 2010, 06:24

numerek pisze: co do sedna tematu - to kilka dni temu ( po targach w poznaniu) skrzynka mailowa zapchana ofertami na plazmy - ceny od 100 tyś netto ( patyczki) do 250 tyś netto (żeliwo)
na pytanie gdzie można zobaczyć maszyny ( te tańsze )- cisza ...
czyżby były wirtualne ? a może producenci nie bardzo chcą abym pogadał z użytkownikami ?
ciekawe czemu :)
I tu masz cholerna rację .... u mnie w firmie było to samo , chodź tak naprawdę nie chodziło o same maszyny , obsługę czy coś tym podobnego.
Po prostu z góry już narzucono żeby tak nie robić by klienci wiedzieli o sobie.
Jak mnie usunięto z firmy , to teraz klienci się dowiadują o sobie , nie narzekają na maszyny a jak już to zawsze im mówię .... muszą być konkrety.
Ale rację masz … taki klient się cieszy dwa razy , jak kupuje maszynę i ja sprzedaje :grin: :!:

vv3k70r

Post napisał: vv3k70r » 19 cze 2010, 13:35

Ja jednak podchodze do rzeczy tak... jesli firma wymalowuje swoje logo na maszynie, a ta maszyna pozniej jest zle obslugiwana, zle serwisowana czy cokolwiek zle, to mnie sie to kojarzy z logo.
I zeby skaly sr... to nie polece, bo widac cos tam jest nie teges, ze nikt nie dba o to ze cos z logo firmy knoci robote (albo moze to taka jakosc ma byc, taka polityka firmy).
Nie wnikam.

Co do samego palenia, to w Kockumsie maja od tego robota, co w trojwymiarowym srodowisku tnie blachy, nawet juz po ugieciu.
Robot tani, zmiescilby sie w cenie. Ale nie wiem ile kosztuje oprogramowanie takiego cudaka i obawiam sie ze to bylby gwozdz do trumny.

Ktos sie orientuje ile ksoztuje pudlo sterujace do takiego na przyklad Kuka czy ABB?
bumeluję

Awatar użytkownika

andryjan
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 19 cze 2010, 15:48

numerek pisze: warto być na takich targach :) ciekawe rzeczy można się dowiedzieć - grunt to dobry bajer i szybkie myślenie sprzedawców - cholera że też się nie szkoliłem w tym fachu - sprzedałbym wszystko:) łącznie z pałacem kultry i nauki
Ja bym jednak tak mocno nie uogólniał sprawy, ja też byłem na tych targach i jakoś z tym "szybkim myśleniem" się nie spotkałem - oczywiście na tego typu spotkaniach musimy wziąć pod uwagę fakt, iż możemy mieć do czynienia z lepszym czy gorszym sprzedawcą, ale czy na miejscu poprawnym stwierdzeniem jest, że całe targi to "dobry bajer"?. Nie sądzę.
CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej :)

vv3k70r

Post napisał: vv3k70r » 22 cze 2010, 21:34

Ja sie spotkalem ze sprzedawca artykulow spawalniczych, ktory nei wiedzial co znaczy CO2.
Ogolnie trace wiare w sprzedawcow, ale moze to dlatego wlasnie zostali na stoisku bo nic innego nie umieja...
bumeluję

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 22 cze 2010, 21:41

zgadza się ... są talenty , nie ma co :grin: :!:

Awatar użytkownika

andryjan
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 23 cze 2010, 07:37

Cały czas powtarzam abyśmy niepotrzebnie nie popadali ze skrajności w skrajność, tak jak napisałem wcześniej - są lepsi i gorsi i tyle w temacie :).
CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”