Fundamentowanie wypalarki.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
Tak .... stigal to nie podpatrzył ani nie wymyślił. To taki standard.
Ale na jednej płycie też można to spokojnie zrobić o ile ta płyta jest cos warta.
Dolną podstawę jak umieścisz w linii ( jak najdokładniej ) i osiągniesz prawidłowe przekątne to liniowanie , już jest zabawa. W górnej części , jak dobrze pamiętam jest regulacja.
Mogę się mylic ale nawet jak patrzę na ilośc śrub to potwierdza się moje podejrzenie.
Ale na jednej płycie też można to spokojnie zrobić o ile ta płyta jest cos warta.
Dolną podstawę jak umieścisz w linii ( jak najdokładniej ) i osiągniesz prawidłowe przekątne to liniowanie , już jest zabawa. W górnej części , jak dobrze pamiętam jest regulacja.
Mogę się mylic ale nawet jak patrzę na ilośc śrub to potwierdza się moje podejrzenie.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Kontakt:
Zrób torowisko z odcinków 1m , no może 1,5m. Na łączeniach torowiska nie łącz przypadkiem bieżni po której będzie jeździć np. łożysko liniowe a tylko je przesuń o np.200mm.
Po za tym , jak robisz wszystko od zera to regulację możesz wykonac inaczej.
Poszukam zdjęć i je umieszczę na forum.

co do betonu ... no fakt. masz rację kolego. Od razu widać że jak bym ja zrobił dom z B250 ...to rany....
Dziękuje za poprawienie mnie
zdjęcie znalezione .... w górnej części jest regulacja liniowości wykonana na dwóch małych śrubach imbusowych. Nie widać tego dokładnie , ale poszukam jeszcze w moim archiwum zdjęć
Po za tym , jak robisz wszystko od zera to regulację możesz wykonac inaczej.
Poszukam zdjęć i je umieszczę na forum.

co do betonu ... no fakt. masz rację kolego. Od razu widać że jak bym ja zrobił dom z B250 ...to rany....

Dziękuje za poprawienie mnie

zdjęcie znalezione .... w górnej części jest regulacja liniowości wykonana na dwóch małych śrubach imbusowych. Nie widać tego dokładnie , ale poszukam jeszcze w moim archiwum zdjęć
-
- Kontakt:
No cóż … nie chce mi się rozpisywać więc jak będą pytania to pytaj.
Bo nie chce mi się dziś wyjątkowo pisać i robić kolejna DTR
Poniżej zdjęcie i rysunki jak to robią inni.
Na tym poniżej , to małe czerwone kółeczko pokazuje miejsce na śrubę gdzie się odbywa regulacja liniowości.
Jeżeli by to miało być pod maszynę typu frezarka to pewno będzie trzeba wzmocnić torowisko … ale to pozostawiam już Tobie.

powodzenia w rozgryzaniu rysunków
Bo nie chce mi się dziś wyjątkowo pisać i robić kolejna DTR
Poniżej zdjęcie i rysunki jak to robią inni.
Na tym poniżej , to małe czerwone kółeczko pokazuje miejsce na śrubę gdzie się odbywa regulacja liniowości.
Jeżeli by to miało być pod maszynę typu frezarka to pewno będzie trzeba wzmocnić torowisko … ale to pozostawiam już Tobie.

powodzenia w rozgryzaniu rysunków

-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
rozgryzać nie potrzeba:)
opisują dokładnie to co chciałem wiedzieć...
teraz widzę ,że dużo prościej będzie mi zrobić tego typu niż całościową ramę..
Pisał jeszcze kolega o tym jak by to miała być frezarka....
Czyli rozumiem iż takie konstrukcje stosuje się również we frezarkach/ploterach do miekkich materiałów ? drewno ,mdf ,pianka , styropian? czy również są spotykane do aluminium, stali?
I w ogóle taka konstrukcja o której mówimy jaką ma nazwę abym mógł sobie przykładów takich poszukać u wuja google...
dziękuję za pomoc:)))
[ Dodano: 2010-06-08, 15:02 ]
Jeszcze jak możesz to napisz co robić jeśli maszyna nie mieści się na jednej płycie?
Czy wtedy trzeba wykuć otwory i wylać betonowe podpory zbrojone czy trzeba lać jedną dużą płytę betonową?
opisują dokładnie to co chciałem wiedzieć...
teraz widzę ,że dużo prościej będzie mi zrobić tego typu niż całościową ramę..
Pisał jeszcze kolega o tym jak by to miała być frezarka....
Czyli rozumiem iż takie konstrukcje stosuje się również we frezarkach/ploterach do miekkich materiałów ? drewno ,mdf ,pianka , styropian? czy również są spotykane do aluminium, stali?
I w ogóle taka konstrukcja o której mówimy jaką ma nazwę abym mógł sobie przykładów takich poszukać u wuja google...
dziękuję za pomoc:)))
[ Dodano: 2010-06-08, 15:02 ]
Jeszcze jak możesz to napisz co robić jeśli maszyna nie mieści się na jednej płycie?
Czy wtedy trzeba wykuć otwory i wylać betonowe podpory zbrojone czy trzeba lać jedną dużą płytę betonową?
-
- Kontakt:
Jak się taki system nazywa to nie wiem. Więc tu nie pomogę.
Jeżeli chodzi o dolanie płyty to da się to zrobić , ale zależy ile brakuje. Poniżej masz zdjęcie frezarki CNC która pracuje na długości 25m i służy do obróbki Alu.
Szerokość 4,5m a skok narzędzia 700mm.
Torowisko jest podobne ale już nogi bardziej w kształcie trapeza. ( widać za żółtymi barierkami i nie mam innych zdjęć lepiej pokazujących )

Jedynie czum sie różni prowadzenie maszyny frezującej od tnącej , to łożyska liniowe o wiele większym rozmiarze , co nie jest chyba niczym dziwnym
Jeżeli chodzi o dolanie płyty to da się to zrobić , ale zależy ile brakuje. Poniżej masz zdjęcie frezarki CNC która pracuje na długości 25m i służy do obróbki Alu.
Szerokość 4,5m a skok narzędzia 700mm.
Torowisko jest podobne ale już nogi bardziej w kształcie trapeza. ( widać za żółtymi barierkami i nie mam innych zdjęć lepiej pokazujących )

Jedynie czum sie różni prowadzenie maszyny frezującej od tnącej , to łożyska liniowe o wiele większym rozmiarze , co nie jest chyba niczym dziwnym
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Byłem dziś na miejscu gdzie miała by niby stanąć maszyna i się okazuje ,że posadzka/beton nie jest tam wiele wart....
Zastanawiam się teraz jak najlepiej to rozwiązać?
Skuć w miejscu gdzie ma być po długości belka i wylać po jednej ławie na stronę?
Czy trzeba jakoś związać lewą i prawą stronę aby jedna względem drugiej nie miała możliwości płynięcia...
Zastanawiam się teraz jak najlepiej to rozwiązać?
Skuć w miejscu gdzie ma być po długości belka i wylać po jednej ławie na stronę?
Czy trzeba jakoś związać lewą i prawą stronę aby jedna względem drugiej nie miała możliwości płynięcia...