Centrycznosc kressa :(
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 6
Centrycznosc kressa :(
Pomyslalem o wymianie slabiutkiego i nie nadajacego sie na wrzecionko proxxona na mocnego - chwytajacego 6mm narzedzia kressa i spotkalo mnie lekkie rozczarowanie. Okazalo sie ze wewnetrzna czesc stozka we wrzecionku trzyma wymiar/bicie z dokladnoscia do setki, ale tulejki mocujace juz nie. Przy samym wrzecionie 2 setki bicia, a 30mm dalej juz 6 setek. Prawdopodobnie tulejka jest niecentrycznie wykonana. Czy trafilem na zla sztuke, czy tez one po prostu tak maja i mam zapomniec o wrzecionie?
Mierzyliscie moze bicie Waszych wrzecion?
__
Pzd, Irek.N.
Mierzyliscie moze bicie Waszych wrzecion?
__
Pzd, Irek.N.
__
Pzd, Irek.N.
Pzd, Irek.N.
Tagi:
-
Dzisiaj odebralem nowa tulejke 6mm (oryginalna byla 8mm). Oczywiscie sa szlifowane. Pomierzylem nowa tulejke i wychodzi ze oryginalna 8-ka trafila mi sie jakas kiepska. Ta nowa 6-ka ma 2 setki bicia przy wrzecionie i tyle samo 30mm dalej. Wnioskuje wiec ze jest prosta, a te 2 setki przesuniecia trzeba bedzie polubic albo sprawdzic na kolejnej (jutro mam nastepna 6-ke do odbioru). Ciekawe jak inni producenci maja z jakoscia. Tulejka kosztowala 55pln... nietragiczniepltmaxnc pisze:Niestety u Kresa tak jest. Tulejka powinna być szlifowana aby zapewnić dokladność.
Z opisów fabrycznych wynika że tylko Metabo ma tulejki szlifowane.
Metabo oferuje również cztery rozmiary tulejek 3mm 3,175mm 6mm 8mm.

__
Pzd, Irek.N.
__
Pzd, Irek.N.
Pzd, Irek.N.
-
To sa oryginalne tulejki KressaPiotrjub pisze:0,02mm bicia to tragedia
Chyba otwor ma nie szlifowany, wiertlem wiercil i tak zostawil bo to dziwne troche???

Wracając do dokładności, nawet jak włoże tulejke we wrzeciono ELTE to i tak mam bicie na poziomie setki-dwóch w zależności jak włoże i jaką sztukę tulejki wezmę. Moze pomiar na sucho nie ma sensu - może frez musi się ułożyć, w każdym razie nie uzywane wrzeciono ELTE z nieużywaną tulejką WNT klasy 6um daje mi maksymalne bicie jakie znalazlem na poziomie 2 setek. Kress nie jest więc taki zły

Zmierz u siebie tak z ciekawosci, ale zaraz po zamocowaniu freza.
Miłego wieczoru.
__
Pzd, Irek.N.
__
Pzd, Irek.N.
Pzd, Irek.N.
-
Mam WNT 6um, ale 20um tez maja. Maja tez 3um, ale uznalem ze to przesada i cenowo wysiadlem. Moze pojedyncze jeszcze kupie - ale nie caly kompletPiotrjub pisze:Ja mam tulejki Rego-Fix wywazane do 60 tys obr/min klasy UP. Jak masz tulejki WNT to oni sami podaja 0,02 bicia.

Jakie parametry maja te Twoje UP?
__
Pzd, Irek.N.
__
Pzd, Irek.N.
Pzd, Irek.N.
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Oprócz dokładności wykonania ważne jest wyważenie tulejki i tak Rego-Fix oferuje tulejki wyważane do 30 tys. Obr/min a w wersji UP do 60 tys. Obr/min.
Jak będziesz miał wrzeciono wysoko obrotowe precyzyjne docenisz, co to dobra tulejka.
Mam szlifierkę JONES&SHIPMAN do wałków i otworów. W tej maszynie mam zamocowane wrzeciono pneumatyczne (regulowane obroty od 30 tys. do 100 tys.) do szlifowania otworów i zrobienie tulejki szlifowanej teoretycznie nie robi dla mnie problemu, ale dużo ważniejsza sprawą jest wyważenie tulejki do przewidzianych obrotów. Zamieszczę też zdjęcie jak ważne jest podejście do kształtu freza grawerskiego z uwagi miedzy innymi na wyważenie go a co za tym idzie również żywotność samego wrzeciona i freza.
Frez grawerski po prostu powinien być ostrzony z dwóch stron naprzemiennie.
Jak będziesz miał wrzeciono wysoko obrotowe precyzyjne docenisz, co to dobra tulejka.
Mam szlifierkę JONES&SHIPMAN do wałków i otworów. W tej maszynie mam zamocowane wrzeciono pneumatyczne (regulowane obroty od 30 tys. do 100 tys.) do szlifowania otworów i zrobienie tulejki szlifowanej teoretycznie nie robi dla mnie problemu, ale dużo ważniejsza sprawą jest wyważenie tulejki do przewidzianych obrotów. Zamieszczę też zdjęcie jak ważne jest podejście do kształtu freza grawerskiego z uwagi miedzy innymi na wyważenie go a co za tym idzie również żywotność samego wrzeciona i freza.
Frez grawerski po prostu powinien być ostrzony z dwóch stron naprzemiennie.
- Załączniki
-
- Ksztalt_2.jpg (3.38 KiB) Przejrzano 4378 razy
-
- Ksztalt_rysunek.jpg (7.31 KiB) Przejrzano 4378 razy
-
Mam max 30k, wiec nie mam co przesadzacPiotrjub pisze:Oprócz dokładności wykonania ważne jest wyważenie tulejki i tak Rego-Fix oferuje tulejki wyważane do 30 tys. Obr/min a w wersji UP do 60 tys. Obr/min.

A na powaznie - nie odpowiedziales mi jakie bicie maja tulejki (nie widzialem jeszcze freza ostrzonego z obu stron, wiec wszystko przedemna).
Mierzyles moze bicie zamontowanego i nie kreconego freza?
Milej nocki.
__
Pzd, Irek.N.
__
Pzd, Irek.N.
Pzd, Irek.N.