Bryła z wymiarowana:

Wystarczy kliknąć i się otworzy w większym rozmiarze.
Bryła:

W każdym z kierunków jest przewymiarowanie, które się nie zgadza z wymiarem podanym całościowo, nawet góra z dołem się nie zgadza. Jak uporządkujesz, to będzie można się zastanawiać gdzie tu jest jakaś baza wymiarowa.FAL pisze:bądź czy jest coś niepotrzebne.
O wymiary mi tam zbytnio nie chodzi one są tak napisane , żeby były tylko. Jak będę wiedział ,że linie wymiarowe i pomocnicze linie wymiarowe są dobre to wszystko dokładnie pomierzę.CFA pisze:W każdym z kierunków jest przewymiarowanie, które się nie zgadza z wymiarem podanym całościowo, nawet góra z dołem się nie zgadza. Jak uporządkujesz, to będzie można się zastanawiać gdzie tu jest jakaś baza wymiarowa.FAL pisze:bądź czy jest coś niepotrzebne.
No cóż, z takiego burdelu trudno wywnioskować co jest potrzebne, a co nie. Przewymiarowanie jest istotnym błędem. Nie można stwierdzić czy jest wszystko co trzeba, bo łańcuchy zaczynają się i kończą w tym samym miejscu, istotne wymiary pozaczepiane są w punktach nieistotnych lub kłopotliwych pomiarowo i technologicznie. Usuń te błędy i wtedy się zobaczy.FAL pisze: o liczby mi tam zbytnio nie chodzi one są tak napisane , żeby były tylko. Chodzi mi konkretnie o linie czy wszystkie są tam gdzie powinny bądź nie.
hmm.. prawie nic z tego nie rozumiem. Dopiero zaczynam przygodę z wymiarowaniem i tak zbytnio nie wiem co to znaczy co napisałeś. Jeszcze będę musiał zrobić wymiarowanie bryły obrotowej...CFA pisze:No cóż, z takiego burdelu trudno wywnioskować co jest potrzebne, a co nie. Przewymiarowanie jest istotnym błędem. Nie można stwierdzić czy jest wszystko co trzeba, bo łańcuchy zaczynają się i kończą w tym samym miejscu, istotne wymiary pozaczepiane są w punktach nieistotnych lub kłopotliwych pomiarowo i technologicznie. Usuń te błędy i wtedy się zobaczy.FAL pisze: o liczby mi tam zbytnio nie chodzi one są tak napisane , żeby były tylko. Chodzi mi konkretnie o linie czy wszystkie są tam gdzie powinny bądź nie.
Mam jeszcze jedno piwo, więc będę się starał pomócFAL pisze:hmm.. prawie nic z tego nie rozumiem. Dopiero zaczynam przygodę z wymiarowaniem i tak zbytnio nie wiem co to znaczy co napisałeś.
Dzięki wielkie , jutro z rana to poprawie wszystko i wrzucę do sprawdzenia znów.CFA pisze:Mam jeszcze jedno piwo, więc będę się starał pomócFAL pisze:hmm.. prawie nic z tego nie rozumiem. Dopiero zaczynam przygodę z wymiarowaniem i tak zbytnio nie wiem co to znaczy co napisałeś.- ale tylko pomagam, a nie robię coś za kogoś. Popatrz na prawą stronę rysunku - tam gdzie wymiary liniowe 3, 24 i 5. Na te wszystkie wymiary nakłada się wymiar 32. Tu akurat suma się zgadza tzn 3+24+5=32 ale taki sposób wymiarowania jest błędem, bo tę samą informację podajesz dwa razy. Można zrezygnować z jednego podanego przez Ciebie wymiaru, a i tak będzie wiadomo ile on wynosi.
Takie kolejne wymiary po sobie nazywa się łańcuchem wymiarowym. W kilku miejscach wymiarujesz właśnie w ten sposób podając o jedną informację za dużo. Przejrzyj rysunek i usuń te podwojone informacje - w poziomie na dole, na górze, z boku, przy fazkach i promieniach.
To od razu przemyśl, które z tych wymiarów są istotne z punktu widzenia konstrukcji (funkcji tej płytki) i postaraj się tak zwymiarować, żeby na tych wymiarach się oprzeć, a resztę pozostawić jako wynikowe (do wyliczenia z łańcucha) lub uzupełniające (np fazki)FAL pisze:Dzięki wielkie , jutro z rana to poprawie wszystko i wrzucę do sprawdzenia znów.