Obrabiaine plexi
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
ehm...właśnie frezuję w plexi i czytam ten post
w moim przypadku nie zjadę na frezarce niżej niż 10000 obr. a mimo to udało mi się regulując prędkościcią posuwu zredukować problemy typu zaklejanie freza czy topienie się plexi ,idzie to to wolniej ale za to bezproblemowo.Plexa 8mm frezik 1,76 frezareczke Proxxon 10-25 K obr/min.
Ważne jest też aby nie odklejać przed frezowaniem folii którą zabezpieczona jest pleksa przed uszkodzeniami.zarysowaniami.Z praktyki wiem że po odklejeniu folii trudniej się ją obrabia.PZDR.

Ważne jest też aby nie odklejać przed frezowaniem folii którą zabezpieczona jest pleksa przed uszkodzeniami.zarysowaniami.Z praktyki wiem że po odklejeniu folii trudniej się ją obrabia.PZDR.
Sukces ojców ma wielu , porażka tylko jednego...
-
Witam ,trafiełem tutaj szukajac info o cieciu u grawerowaniu w plexi.W tzew miedzyczasie próbowałem grawerować frezami ,które do tej pory uzywałem do laminatów.Klęska robił się topiacy sie glut.Zamieniłem plexi na poliweglan-róznica niebotyczna-zadnego topienia.obroty ok 22 tys ,metabo,po niedzeli bede miał frezy do plexi ,wiec napisze o efektach 

-
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
kurcze nie jestem doświadczony w Cieciu plexi ale tnę je juz 2 miesiace dzien w dzien po 10 h czasami po nocach i powiem tak :
by w firmie specjalista od frezów(handlarz) i robiliśmy próby, najlepiej się frezowało frezem 6mm 2- piórowym 45 stopni lub 30 stopni powierzchnia prawie jak po polerowaniu wystarczy przetrez pasta polerska i jest ok. a co do mocowania to na stole z podsysem nalezy niedopuscic by podnioslo material, najlepsza i najpewniejsza metoda ktorej ufam - wlasne rece
pozdrawiam i miłego frezowania
by w firmie specjalista od frezów(handlarz) i robiliśmy próby, najlepiej się frezowało frezem 6mm 2- piórowym 45 stopni lub 30 stopni powierzchnia prawie jak po polerowaniu wystarczy przetrez pasta polerska i jest ok. a co do mocowania to na stole z podsysem nalezy niedopuscic by podnioslo material, najlepsza i najpewniejsza metoda ktorej ufam - wlasne rece
pozdrawiam i miłego frezowania
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Ja frezuję plexę już jakiś czas i wychodzi extra - jak będę miał chwilę to dołączę zdjęcia. Frezowanie obroty między 13 a 18tyś a posów w zależności od obrotów nawet do 1500mm/min to dla frezu 1 piórowego fi6. A np dla fi3, 2 piórowego obroty ok 17tyś posów 600- 1000 mm/min. Tylko oczywiście z chłodzeniem, żadnych folii i innych przykryć od góry nie trzeba, wszystko wychodzi extra, wręcz przeciwnie ja zawsze zrywam górną warstwę folli ochronnej. A jeśli ktoś potrzebuje ścianki boczne (lustro) to proponuję obróbkę wykańczającą z mniejszym posuwem ok 0.1mm i wychodzi bajka.
Zapomniał bym dodać - używam węglikowych frezów do aluminium max 2 piórowych
Zapomniał bym dodać - używam węglikowych frezów do aluminium max 2 piórowych
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Dobry Polski frez
Witam.
Wejdź sobie na stronę www.urpol.com.pl
Tam w katalogu masz taki frez za 40pln.
W ogóle firma robi każedy rodzaj feraz z węglika w zależności od warunków technicznych...
Wystarczy tylko skontaktować się z przedstawicielem lub doradcą technicznym....
Wejdź sobie na stronę www.urpol.com.pl
Tam w katalogu masz taki frez za 40pln.
W ogóle firma robi każedy rodzaj feraz z węglika w zależności od warunków technicznych...
Wystarczy tylko skontaktować się z przedstawicielem lub doradcą technicznym....