Pomoc przy wyborze urządzenia di produkcji mebli

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce drewna i materiałów drewnopochodnych ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
fenek4
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Pomoc przy wyborze urządzenia di produkcji mebli

Post napisał: fenek4 » 15 maja 2010, 15:46

Zamierzam otworzyć mały warsztat stolarski. Chce nabyć maszynę która wycinała by z plyty meblowej części o zadanych wymiarach, dokonała by odpowiedniej obróbki tj. wykonanie frezu, nawiercenie otworów na śruby i kolki. Przy obróbce drewnianych drzwiczek maszyna dokonała by nawicertu na zawiasy i wykonała grawer na drzwiach i wywierciła by otwory na uchwyty. Moje pytanie czy taka maszyna istnieje czy żyje w krainie Stanisława Lema ? Jeśli maszyna istnieje to proszę o podanie orientacyjnego kosztu takiej maszyny.

Tagi:

abik81
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: abik81 » 15 maja 2010, 16:26

Jak najbardziej - istnieją. Możesz zerknąć np. tu: http://www.maszyny.elblag.pl/Maszyny_Stolarskie,CNC. Ceny niestety nie podam

Awatar użytkownika

ericccmad
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

Post napisał: ericccmad » 15 maja 2010, 17:40

Są takie maszyny ale centrum obróbcze może ci tylko obrobić detal tzn. ofrezować brzegi, nawiercić otwory, i wyfrezować np wzory lub jakieś dołki na wklejenie innych elementów.
Pracowałem na takiej maszynie więc troszkę ją znam . Poza tym musisz jej dostarczyć sporo powietrza i to bardzo czystego tzn. pozbawionego wilgoci. Inaczej jej układy zapychają się wodą która się kompensuje pod wpływem zmiany temperatury i maszyna staje.
No i koszt takiej maszyny powala tu masz linkhttp://www.allegro.pl/item1028505941_cnc_centr ... 00_zl.html

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 15 maja 2010, 17:57

wystarczy ploter 4 osiowy chłopcy, mi jakos wilgoć nie przeszkadza hehe
poza tym duzo detali mozna obrobić jednym narzedziem z jednego zamocowania, troche wyobraźni i doswiadczenia, a centrum do obróbki na wyscigi
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

ericccmad

Post napisał: ericccmad » 15 maja 2010, 18:25

to prawda ale czy twój ploter potrfi sam zmieniać frezy i wiertła i jeśli myślisz o ploterku na kresie to nie masz pojęcia o czym mówisz a i jeszcze jedno szczytek do łóżka ma czasem 2200mm a i trzeba w takim szczytku wiercić otwory w poziomie. I jeśli taki element ma być wykonany od początku do końca na takiej maszynie to musi być maszyna do tego naprawdę.
Choć istnieje wiele zakładów w których nie ma takich maszyn a ibez rozumu to i maszyna nic nie da

[ Dodano: 2010-05-15, 18:31 ]
Panie bartus widziałem pańskie plotery chylę głowę ale w porównaniu z morbidelli to jest szajs.
Po zamocowaniu freza o średnicy 80mm i wadze 2.5kg pańskie konstrukcje by odleciały razem ze stolarnią .
Proszę sie nie gniewać ale do profesjonalnej produkcji meblowej one się nie nadają

[ Dodano: 2010-05-15, 18:42 ]
wracam do początku
Pan chyba nie jest stolarzem taka maszyna nie istnieje co pan chce centra obróbcze nie tną płyt. Płyty tnie się na formatowce nie na centrum.
wzorów w płytach do mebli się nie frezuje , jak myślę chodzi panu o filągi w drzwiczkach, tego się nie frezuje tylko płyty tłoczy się w formach razem z danym wzorem, Frezowanie takiego elementu jest nie wykonalne i było by zbyt kosztowne. Poza tym płyt meblowych nie frezuje się nie ma takich frezów 5min frezowania i do ostrzenia imposible.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 15 maja 2010, 19:59

ericccmad pisze:Proszę sie nie gniewać ale do profesjonalnej produkcji meblowej one się nie nadają
ja sie nie gniewam, wszystko ma swoją cenę, nie chodzi tu o zabawki ale jesli coś ma konkretne zastosowanie to pod takie zastosowanie sie to robi, jesli mam robić czołg to robie czołg a nie motorower, jesli ktoś chce wsadzac frez fi 80 to robie pod to konstrukcję własciwą dla danej mocy, takze prosze nie szastać słowem bo to nie poezja.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: wood carver » 16 maja 2010, 08:31

co prawda to prawda....
niestety, 3 czy nawet 4 osiowy ploter jest stosunkowo "monofunkcyjny" w stosunku do centr obróbczych.
Szczerze mówiąc 3 czy nawet 4 osiowy ploter bez możliwości automatycznej zmiany narzedzia i bez "pneumatyki" (umożliwiającej np. szybkie mocowanie materiału)
nie daje rady chociażby przy prostych czynnościach na stolarni....;(
Są to dość "monofunkcyjne" urządzenia i mówie to z własnego doświadczenia ich przydatność jest bardzo mała.
Czesto nawet obrabiając manualnie , np jakąs prostą czynność , powiedzmy wycinanie na banzedze alementu a potem ofrezowanie go do szablonu na konwencjonalnych frezarkach trwa krócej niż zabawa na ploterku.
Tak jak mówie..bez pneumatyki i automatycznej wymiany narzędzia nie ma o czym mówić.
Pewnie ze można sporo zrobić jednym frezem...ale jaki to ma sens.Po co frezować otór o średnicy przekraczajacej kilka razy średnicę frezu "na raty" , jeśli do tego służy wiertło któym można taki wykonać naraz......

Autor tematu
fenek4

Post napisał: fenek4 » 16 maja 2010, 11:55

Widze ze jednak zdania sa poroznione. Sam nie wiem co mam o tym wszytkim myslec, nie mam na tyle powierzchni zeby wstawic 3-4 maszyny do posczegolnych czynnosci, czytaj do ciecia, do wiercenia, do frezowania itd. Zdaje sobie sprawe ze nie wykonam wszytkich czynnosci na jednej maszynie i wiem tez ze to co jest do wszytkiego t z regoly jest tez do niczego. Tak mysle moze rozwiazaniem bylo by kupienie porzadnej ply do ciecia plyty, a druga maszyna dokonywala by wiecen, frezwoania i grawerowania. jakies rady w tym wzgledzie ?

abik81

Post napisał: abik81 » 16 maja 2010, 19:09

fenek4 oczywiście możesz kombinować, nikt nie da ci złotej recepty. Pytanie jeszcze jakiej wielkości elementy masz zamiar wykonywać, w jak dużych seriach i jaki budżet przeznaczasz na zakup maszyn. Piła oczywiście zawsze się przyda :grin:

frontside
Posty w temacie: 1

Post napisał: frontside » 17 maja 2010, 21:49

ericccmad pisze:wracam do początku
Pan chyba nie jest stolarzem taka maszyna nie istnieje co pan chce centra obróbcze nie tną płyt. Płyty tnie się na formatowce nie na centrum.
wzorów w płytach do mebli się nie frezuje , jak myślę chodzi panu o filągi w drzwiczkach, tego się nie frezuje tylko płyty tłoczy się w formach razem z danym wzorem, Frezowanie takiego elementu jest nie wykonalne i było by zbyt kosztowne. Poza tym płyt meblowych nie frezuje się nie ma takich frezów 5min frezowania i do ostrzenia imposible.
Pan chyba nie jest stolarzem - frontów meblowych nie tłoczy się - raczej miliony jednego wzoru i w jednym wymiarze nikomu potrzebne nie są - a trzeba by formę stworzyć. Diamentowy frez w MDF-ie parę godzin minimum powinien dać radę. Wygląda jakoś tak: http://www.jtn.pl/product/id/4198,art-2 ... i-wymienne (akurat tego bym nie polecał ale to inna sprawa). Później na prasę membranową i gotowe.

Płyty tnie śie na centrach obróbczych - szczególnie w przypadku frontów kuchennych (nesting). Ładny opis http://www.homag-polska.pl/cms/Aktualno ... SA/Nesting Wypisz wymaluj sytuacja taka sama jak ma kolega. Zresztą nie ma problemu założyć agregatu kątowego i piły na centrum - i na 2 prejścia nie będzie nawet wyrwań, jeżeli ktoś frezem nie chce nestować.

Normalne 3 osiowe centrum z odpowiednimi agregatami powinno dać radę, jedyny problem to jak od spodu sięgnąć.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka drewna”