Sterownik USB CNConv2v1 "beta" W końcu testujemy i

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

MAAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 12

Post napisał: MAAK » 14 maja 2010, 11:07

Myślę że jak na początek programik całkiem dobrze sobie radzi, chociaż nie podoba mi się kolejność ustwjania poszczególnych parametrów i blokowania tych co niepotrzebne
Trzeba poprostu dochodzić co i jak osobiście gdzie się ustawia i co następne, to dla początkujący bo chyba dla takich jest kierowany może być utrudnieniem
Przykładem może być Bmp2Cnc i podobne http://www.mr-soft.net/ jest to wszystko bardzo czytelnie i prosto punkt po punkcie ustawianie lub cofanie się do wcześniejszych
Moim zdaniem i do tego chciałem namówić autora programu aby był tak napisany żeby można było wykonywać cały projekt frezowania detalu i wcale nie trzeba go mocno rozbudowywać
Cały projekt frezowań, pszczgólnymi frezami, komunikaty wymiany frezy itd. zamkniecie całości w projekcie, parametry ustawiane do pliku
Czyli właściwie kody plików by był jeszcze krótsze podzielone na rodzaje sfrezowań np. wybieranie środka, czy wycinanie zewnętrzna, wymiana frezja itd.
Wszystko będzie szło po kolei podobnie jak prezentacja PowerPoint,
Oczywiście program czy maszyna sobie sama nie w mieni freza ale się zatrzyma z komunikatem który sam napiszę w pierwszym frezowaniu I napiszę np Wymień frez, wyzeruj UWAGA Frez TEOWY wymiary do JAZDA DO GÓRY STRACISZ DETAL !!!!!
Mam cały projekt i można robić detale bez obawy że coś gdzieś zapomnę gdzie którym frezem jakie prędkości jakie skrawanie gdzie było i itd.
Moje doświadczenia z pierwszych frezowań to zwykle nie maszyna tylko operator coś zapomniał, a kto zpamięta to wszystko po jakimś czasie?
Idea cnc jest jedna najważniejsza moim zdaniem żeby robiła to sama!
To ja stare dosowe program napisany ma parę funkcji po kolei tak używam zakładam materiał i przychodzę jak jest już zrobione
Dlatego piękna jest taka funkcja że wyłączy maszynę po czasie bo wiem żę silniki nie będą się niepotrzebnie grzały
Natomiast jeśli maszyna nie ma zmieniarki frezów to i tak operacja po operacji jestem do przodu a mogę coś innego robić i tylko zwracam uwagę czy skończyła
Opcje powinny być takie przemyślane żeby maszyna mogła zrobić jak najwięcej sama
Można wykąbinować jescze czujnik obciążenia wrzeciona w tolerancji prądu roboczego:
Prąd za mały ( może być złamany frez ) za duży ( zapchany frez lub zapchany kanał z wiórami) i to podłączone pod wyłącznik maszyny i to samo z odkurzaczami czy woda mgła żeby maszyne wyłączyło jak coś brakuje?
Ostatnio zmieniony 08 cze 2010, 16:07 przez MAAK, łącznie zmieniany 1 raz.

Tagi:

bakprint
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: bakprint » 14 maja 2010, 15:07

Kurcze... @MAAK, co ty palisz? Ja też chce... :razz: :wink: :lol:

Awatar użytkownika

MAAK
Posty w temacie: 12

Post napisał: MAAK » 14 maja 2010, 23:25

Ekogroszek, lub węgiel, :smile: ale mam zamiar przejść na ekologię (pelet) bakprint co radzisz ?

[ Dodano: 2010-06-08, 17:22 ]
Co straszna cisza sie zrobiła?
Rozumiem, wszyscy spragnieni słońca sie opalają :wink:

[ Dodano: 2010-07-25, 09:48 ]
Przerobiony piec Zębiec na rtetorta z podajnikiem

[ Dodano: 2010-07-25, 09:50 ]
Rozpalanie

[ Dodano: 2010-07-25, 09:51 ]
Żar

[ Dodano: 2011-09-20, 08:38 ]
Czy jest coś owego w USB CNConv2v1 ?
Załączniki