ps ten instruktor nie bardzo umiał toczyć jeśli taki ktoś jak ja

czegoś takiego jeszcze nie widziałemwueskowicz pisze:6setek na 40mm to mi sie wydaje mocno dużo
to była oferma a nie instruktor jak ja bym to komuś powiedział to od razu bym został zabity śmiechem - stożkowanie tokarki możesz sobie zminimalizować wytrącając konika z osi.wueskowicz pisze:przy dłuższych wałkach instruktor mówił że podkłada się kartkę papieru pod stożek morsa w koniku żeby przesunąć kieł
Arcio a jak z częściami do nich (oprócz wspomnianych łożysk),bo szczerze mówiąc trochę się tego tematu boję?Tokarki parametrami zbliżone do TUR-a50
CU500 ZMM Sliven
CU502 ZMM Sofia (suchy wrzeciennik)
C11MT ZMM Mashstroy (średnica toczenia 550)
Ja w DTR , jako parametry nowej maszyny mam podane tak:tokarka którą toczyłem na kursie podczas toczenia obudowy pod łożysko w miejscu styku z łożyskiem robiła 6 setek stożka na długości około 40mm , przy dłuższych wałkach instruktor mówił że podkłada się kartkę papieru pod stożek morsa w koniku żeby przesunąć kieł i że poprostu trzeba znać maszynę, ale bez przesady te 6setek na 40mm to mi sie wydaje mocno dużo , jeżeli wałek pod łożysko robi się ok 2setki na plusie to na długim czopie wyjdzie wymiar milimetr większy albo mniejszy, jak to jest niech ktoś się wypowie trochę w tym temacie
a takie pytanie (jest na forum ale dotyczy cnc) jak naciąć gwint na stożku chodzi o stożek do rozłupywania drewna taki jak oferują na allegro , pan Oferma powiedział że tylko na liniale ale sobie myślę - tylko wyobraźni mi brakuje - że jak by przesunąć nakiełek i na małym posuwie się wytoczy stożek to na odpowiednio większym posuwie nożem do gwintów powinno się go nagwintować czy nie tak? czy gwint będzie nie na całym obwodzie stożka?
lukadyop pisze:Czytam dwa ostatnie posty i śmiać mi się chce, do łuparki wystarczy gwint z ręki wytoczyć.