wkrętarka DEWALT czy MAKITA ? co wybrać ?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Marcin nigdy nie zostawiaj rozladowanych baterii
wlasnie wtedy gdy tak sobie leza na pusto to szlag je trafia
przechowuj je zaladowane, moje sluza juz trzeci rok i nic im nie jest.
ostatnia rada:
jezeli zostalo jeszcze troche kasy to zainwestuj w latarke dewalt na baterie do wkretarki, swiatlo sie zawsze przydaje a do tego masz gdzie rozladowac baterie
przed ponownym zaladowaniem
pozdro
ostatnia rada:
jezeli zostalo jeszcze troche kasy to zainwestuj w latarke dewalt na baterie do wkretarki, swiatlo sie zawsze przydaje a do tego masz gdzie rozladowac baterie
pozdro
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Bardzo słuszna uwaga marcin francus. Miałem uzupełnić swoją informcję o tę uwagę, a dodatkowo: akumulatory rozładowują się również w czasie nieużywania, do kilku procent dziennie. Przy dłuższym leżakowaniu co jakiś czas należy kontrolować napięcie i przy spadku poniżej 1,1V/ogniwo doładować. Nie należy ładować prądem powodującym przegrzanie akumulatorów. Powoduje to skrócenie żywotności akumulatorów. Niestety producenci stosują tzw. szybkie ładowanie skracające czas eksploatacji akumulatorów.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
no na czymś przecież muszą zarobić. szybkość samorozładowania zależna jest od oporu wewnętrznego ogniw, te z lepszych gatunkowo mogą i rok leżeć bez dużych strat. no ale kto by z producentów pchał wysokogatunkowe ogniwa do wkrętarek. znowu że kwestia zarobienia kasy
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Tak sobie czytam o tych Waszych problemach z akumulatorami (widzę, że trzeba się z tym "obnosić jak z jajkiem", jeśli nawet nie jak z jajami
) i utwierdzam się w przekonaniu, że słusznie postąpiłem kiedy to wbrew licznym radom kolejny raz kupiłem wkrętarkę zasilaną z sieci 230V.
W czasie gdy Wy musicie planować całą "strategię" ładowania, rozładowywania oraz przechowywania akumulatorów, to ja cieszę oko widokiem narzędzia zawsze gotowego do pracy. Powiem więcej: nawet poczułem jakąś nieodpartą ochotę, aby sobie coś powkręcać, ale z uwagi na późna porę będę musiał wstrzymać się do rana. Być może wkręcę sobie coś na śniadanie

W czasie gdy Wy musicie planować całą "strategię" ładowania, rozładowywania oraz przechowywania akumulatorów, to ja cieszę oko widokiem narzędzia zawsze gotowego do pracy. Powiem więcej: nawet poczułem jakąś nieodpartą ochotę, aby sobie coś powkręcać, ale z uwagi na późna porę będę musiał wstrzymać się do rana. Być może wkręcę sobie coś na śniadanie

-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
Witam, dzięki za rady, rozumiem więc że po skończonej robocie najlepiej do końca bateryjki wyjechać a następnie naładować na maxa i odłożyć, co tydzień sprawdzać napięcie na ogniwach i jak spadnie poniżej 1,1 v naładować znowu na maxa.... ojj, czy aby dobrze zrobiłem kupując aku, ale z drugiej strony biegać z drabiną i jeszcze kabel kilkunastometrowy ciągać to średnia przyjemność.marcin francus pisze:Marcin nigdy nie zostawiaj rozladowanych baterii
ostatnia rada:
pozdro
Zastanowię się nad latarką, na allegro jest coś takiego:
http://www.allegro.pl/item1000907872_de ... a_aku.html
chyba będzie pasić do moich aku NiCd 2,0 Ah 12V
Co do Dewalta, to planuję jeszcze nabyć piłę Dewalta:
http://www.allegro.pl/item979903657_dew ... _pila.html
Tylko czekam aż lokalny sprzedawca ściżgnie mi z walizką, bo ma tylko gołe w kartonie. Czy mieliście z takowymi do czynienia, jest warta uwagi ?
pozdrawiam
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
cóż...każdy lubi się na własnych błedach nauczyć.clipper7 pisze:I tak powoli, krok po kroku, dojdziecie do mojego wniosku, że nigdy więcej NiCd....

Przyznaje racje koledze Clipper7, przyznaję koledze ALZ...cóż.. najbardziej kolega Dzikus ujał wg mnie sedno...tam gdzie nie trzeba biegać po dachach po cholerę wydawać kasę na akumulatory jak za małe stosunkowo pieniądze można mieć sprzęt i nie martwić się o akumulatory. Chyba każdy musi się sam sparzyć.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3