wkrętarka DEWALT czy MAKITA ? co wybrać ?

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

marcin francus
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: marcin francus » 23 kwie 2010, 23:17

Marcin nigdy nie zostawiaj rozladowanych baterii
wlasnie wtedy gdy tak sobie leza na pusto to szlag je trafia
przechowuj je zaladowane, moje sluza juz trzeci rok i nic im nie jest.
ostatnia rada:
jezeli zostalo jeszcze troche kasy to zainwestuj w latarke dewalt na baterie do wkretarki, swiatlo sie zawsze przydaje a do tego masz gdzie rozladowac baterie
przed ponownym zaladowaniem
pozdro

Tagi:

Andrzej 40
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Andrzej 40 » 23 kwie 2010, 23:39

Bardzo słuszna uwaga marcin francus. Miałem uzupełnić swoją informcję o tę uwagę, a dodatkowo: akumulatory rozładowują się również w czasie nieużywania, do kilku procent dziennie. Przy dłuższym leżakowaniu co jakiś czas należy kontrolować napięcie i przy spadku poniżej 1,1V/ogniwo doładować. Nie należy ładować prądem powodującym przegrzanie akumulatorów. Powoduje to skrócenie żywotności akumulatorów. Niestety producenci stosują tzw. szybkie ładowanie skracające czas eksploatacji akumulatorów.

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 23 kwie 2010, 23:53

no na czymś przecież muszą zarobić. szybkość samorozładowania zależna jest od oporu wewnętrznego ogniw, te z lepszych gatunkowo mogą i rok leżeć bez dużych strat. no ale kto by z producentów pchał wysokogatunkowe ogniwa do wkrętarek. znowu że kwestia zarobienia kasy
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 24 kwie 2010, 02:04

Tak sobie czytam o tych Waszych problemach z akumulatorami (widzę, że trzeba się z tym "obnosić jak z jajkiem", jeśli nawet nie jak z jajami :wink: ) i utwierdzam się w przekonaniu, że słusznie postąpiłem kiedy to wbrew licznym radom kolejny raz kupiłem wkrętarkę zasilaną z sieci 230V.
W czasie gdy Wy musicie planować całą "strategię" ładowania, rozładowywania oraz przechowywania akumulatorów, to ja cieszę oko widokiem narzędzia zawsze gotowego do pracy. Powiem więcej: nawet poczułem jakąś nieodpartą ochotę, aby sobie coś powkręcać, ale z uwagi na późna porę będę musiał wstrzymać się do rana. Być może wkręcę sobie coś na śniadanie :mrgreen:
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 24 kwie 2010, 17:05

Dzikusie okej ale jak fizycznie nie ma prundu pod ręką to zostaję opcja tylko z ręki i tyle

PS widzialem dzis w Castoramie MCAllistera 30Nm z Litówkami za trzysta z groszami i chwyt wygladał na solidniejszy od Boscha chyba se taką kupię
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 24 kwie 2010, 23:11

Musisz jednak pamiętać o tym że podstawą jest akumulator, a chińskie akumulatory nie wróżą niczego dobrego-to poprostu jest zaraza :oops:

Autor tematu
Marcin Żary
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: Marcin Żary » 26 kwie 2010, 08:49

marcin francus pisze:Marcin nigdy nie zostawiaj rozladowanych baterii
wlasnie wtedy gdy tak sobie leza na pusto to szlag je trafia
przechowuj je zaladowane, moje sluza juz trzeci rok i nic im nie jest.
ostatnia rada:
jezeli zostalo jeszcze troche kasy to zainwestuj w latarke dewalt na baterie do wkretarki, swiatlo sie zawsze przydaje a do tego masz gdzie rozladowac baterie
przed ponownym zaladowaniem
pozdro
Witam, dzięki za rady, rozumiem więc że po skończonej robocie najlepiej do końca bateryjki wyjechać a następnie naładować na maxa i odłożyć, co tydzień sprawdzać napięcie na ogniwach i jak spadnie poniżej 1,1 v naładować znowu na maxa.... ojj, czy aby dobrze zrobiłem kupując aku, ale z drugiej strony biegać z drabiną i jeszcze kabel kilkunastometrowy ciągać to średnia przyjemność.
Zastanowię się nad latarką, na allegro jest coś takiego:
http://www.allegro.pl/item1000907872_de ... a_aku.html
chyba będzie pasić do moich aku NiCd 2,0 Ah 12V

Co do Dewalta, to planuję jeszcze nabyć piłę Dewalta:
http://www.allegro.pl/item979903657_dew ... _pila.html

Tylko czekam aż lokalny sprzedawca ściżgnie mi z walizką, bo ma tylko gołe w kartonie. Czy mieliście z takowymi do czynienia, jest warta uwagi ?

pozdrawiam

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: clipper7 » 26 kwie 2010, 09:46

zacharius pisze:widzialem dzis w Castoramie MCAllistera 30Nm z Litówkami
I tak powoli, krok po kroku, dojdziecie do mojego wniosku, że nigdy więcej NiCd....
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: upadły_mnich » 26 kwie 2010, 21:07

clipper7 pisze:I tak powoli, krok po kroku, dojdziecie do mojego wniosku, że nigdy więcej NiCd....
cóż...każdy lubi się na własnych błedach nauczyć. :wink: Tak było w moim przypadku.
Przyznaje racje koledze Clipper7, przyznaję koledze ALZ...cóż.. najbardziej kolega Dzikus ujał wg mnie sedno...tam gdzie nie trzeba biegać po dachach po cholerę wydawać kasę na akumulatory jak za małe stosunkowo pieniądze można mieć sprzęt i nie martwić się o akumulatory. Chyba każdy musi się sam sparzyć.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

marcin francus
Posty w temacie: 3

Post napisał: marcin francus » 26 kwie 2010, 21:46

pile mam Makita i jest nie do zamordowania, chyba ma juz 12 lat i dziala bez problemu
mialem kiedys Dewalt od kumpla i niby nic zlego ale jakas slabawa byla w porownaniu
z moja.
pozdro

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”