PARAMETRY SKRAWANIA

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
ArturMAZAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

PARAMETRY SKRAWANIA

Post napisał: ArturMAZAK » 20 kwie 2010, 17:52

Witam wszystkich,
Nie wiem czy taki temat już był na forum, więc postanowiłem napisać. Chodzi mi o konkretne podpowiedzi udzielone przez doświadczonych programistów bądź operatorów dotytczące warstw skrawanie przy toczeniu, ponieważ ostatnio miałem z tym problemy.
Ciężko jest mi dobrać optymalny parametr ae, np. dla st3 średnica ok. 25mm daję warstwę skrawania 2mm, dla kwasiaka 1mm, dla aluminium 2.5 oczywiście wiem że ta warstwa jest uzależniona od wielu czynników takich jak np. promień naroża, wysunięcie i zamocowanie obrabianego przedmiotu ale chodzi mi o takie najbardziej ogólne.pzdr.

Tagi:

mdg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: mdg » 21 kwie 2010, 08:21

Witam zioma.
Tylko mi nie mów, że wszystko obrabiasz nożem z jednym rodzajem płytki skrawającej. Jeśli używasz noży składanych, to poprzeglądaj katalogi z tymi płytkami, które używasz. Parametry skrawania zawarte w katalogach traktuj jako dane początkowe, potem już podczas obróbki obserwuj proces skrawania, jak zachowuje się wiór, czy są drgania itp. koryguj to obrotami i posuwem.
Ja robię tak. Jeśli żaden z moich bardziej doświadczonych kolegów nie jest w stanie mi pomóc, to ustawiam parametry prawie na maxa (wg katalogu). Podczas obróbki jeśli obciążenie wrzeciona przekracza 65%, to koryguję parametry w dół. Ale tylko warstwę ae (czy tam ap, jak zwał tak zwał) i posuw, prędkości Vc zazwyczaj nie zmieniam.
Pozdrawiam

Grzesiek
Samozwańczy programista CNC

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”