Jaka tokarka na początek??
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 18
-
- Posty w temacie: 26
tak, mówię o takiej tokarce@Arcio mówisz np o takiej http://allegro.pl/item100...obrabiarek.html
jakie ona ma parametry np przelot i max średnice toczenia
dokładnych parametrów Ci nie podam bo nie mogę znaleźć DTR-ki więc powiem na oko (wprawne oko)

-średnica toczenia około 500mm przy uchwycie
-średnica toczenia nad suportem około 280-300mm
-przelot 60-75mm
-silnik nie mniejszy niż 7kW
-naturalnie pociągniesz tym wszystkie ogólnie spotykane gwinty
-zalecany uchwyt samocentrujący 315mm
Według mnie to najbardziej udana polska tokarka.
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2010, 00:21 przez Arcio, łącznie zmieniany 1 raz.
Remonty bieżące i kapitalne mini i midi koparek gąsienicowych.
601081098
601081098
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
-
-
- Posty w temacie: 26
myślę, że 15kPLN to okazja natomiast 18-23kPLN to normalna cena (mam na myśli tokarki w bardzo dobrym stanie)wueskowicz pisze:a jak z ceną takiego tur'a ile można dać?
posiada na 100% sprzęgło - wygląda to tak:wueskowicz pisze:jak z sterowaniem obrotami posiada sprzęgło czy silnik za każdym razem startuje od zera
http://www.allegro.pl/item993850663_spr ... tur_a.html
Remonty bieżące i kapitalne mini i midi koparek gąsienicowych.
601081098
601081098
-
a czym sie różni zwykły TUR50 od TUR50S http://allegro.pl/item993027743_tokarka ... _2000.html
a jeszcze mam takie pytanie odnośnie frezarki ale nie wiem gdzie go umieścić to piszę tu jak źle to proszę o przeniesienie.
czym w praktyce różnie się frezarka pionowa od poziomej budowę działanie ogólnie znam ale chodzi mi co da się zrobić na pionowej a nie da na poziomej i odwrotnie , z tego co mi sie wydaje to pionową zrobi się to samo co poziomą tylko problem z mocowaniem ale np rowek frezem tarczowym da się zrobić tylko w płaszczyźnie poziomej ?? jak by ktoś podał jakieś znaczące różnice bo do tej działalności zamierzam kupić także frezarkę i nie wiem nawet jakiego typu szukać. obecnie zadnej frezarki nie ma w promieniu 30km:)
a jeszcze mam takie pytanie odnośnie frezarki ale nie wiem gdzie go umieścić to piszę tu jak źle to proszę o przeniesienie.
czym w praktyce różnie się frezarka pionowa od poziomej budowę działanie ogólnie znam ale chodzi mi co da się zrobić na pionowej a nie da na poziomej i odwrotnie , z tego co mi sie wydaje to pionową zrobi się to samo co poziomą tylko problem z mocowaniem ale np rowek frezem tarczowym da się zrobić tylko w płaszczyźnie poziomej ?? jak by ktoś podał jakieś znaczące różnice bo do tej działalności zamierzam kupić także frezarkę i nie wiem nawet jakiego typu szukać. obecnie zadnej frezarki nie ma w promieniu 30km:)
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 10
Według mnie na tego tupu działalność lepsza będzie frezarka uniwersalna np taka:
http://allegro.pl/item1001436705_frezar ... kazja.html
Z wykorzystaniem górnej belki i podtrzymki pracuje jako pozioma, a po założeniu głowicy możne pracować jako pionowa. Głowica dodatkowo jest skrętna co rozszerza jeszcze możliwości technologiczne maszyny.
Jeśli chodzi a tokarkę, to sam teraz rozglądam się za jakimś ładnym TURem bo to maszyna nie do zdarcia.
Na chwile obecna mam TUD 50 x 2000 i z tym przeciążaniem sieci elektrycznej to chyba tak nie do końca sie zgodzę. Fakt, że silnik tej tokarki trzeba załączać każdorazowo i jest to trochę kiepsko i nieekonomicznie rozwiązane, ale niech koledzy zwrócą uwagę, że silnik w TUD ma moc 4/6,7kW (dwubiegowy) przy czym do większości prac (przynajmniej w moim przypadku) wystarczy 4kW , chyba że trzeba lecieć na okrągło dużym wiórem to przełączam na drugi bieg. Do tego jesli jest dobrze ustawione sprzęgło i załączanie silnika , tak żeby silnik załączał sie najpierw to rozruch jest dosyć lekki i nie odbija się specjalnie na rachunkach za prąd. Z kolei wspomniany TUR 50 ma standardowo silnik 7,5/ 11kW a TUR 63 jesli dobrze pamiętam -18kW. Więc aż takiej tragedii w TUDzie nie ma , no ale wszystko zależy od tego co kto zamierza robić na tokarce i jaka moc mu jest potrzebna. Ja jak kupie TURa to chyba przerzuce silnik na jakis mniejszy np 5,5KW
http://allegro.pl/item1001436705_frezar ... kazja.html
Z wykorzystaniem górnej belki i podtrzymki pracuje jako pozioma, a po założeniu głowicy możne pracować jako pionowa. Głowica dodatkowo jest skrętna co rozszerza jeszcze możliwości technologiczne maszyny.
Jeśli chodzi a tokarkę, to sam teraz rozglądam się za jakimś ładnym TURem bo to maszyna nie do zdarcia.
Na chwile obecna mam TUD 50 x 2000 i z tym przeciążaniem sieci elektrycznej to chyba tak nie do końca sie zgodzę. Fakt, że silnik tej tokarki trzeba załączać każdorazowo i jest to trochę kiepsko i nieekonomicznie rozwiązane, ale niech koledzy zwrócą uwagę, że silnik w TUD ma moc 4/6,7kW (dwubiegowy) przy czym do większości prac (przynajmniej w moim przypadku) wystarczy 4kW , chyba że trzeba lecieć na okrągło dużym wiórem to przełączam na drugi bieg. Do tego jesli jest dobrze ustawione sprzęgło i załączanie silnika , tak żeby silnik załączał sie najpierw to rozruch jest dosyć lekki i nie odbija się specjalnie na rachunkach za prąd. Z kolei wspomniany TUR 50 ma standardowo silnik 7,5/ 11kW a TUR 63 jesli dobrze pamiętam -18kW. Więc aż takiej tragedii w TUDzie nie ma , no ale wszystko zależy od tego co kto zamierza robić na tokarce i jaka moc mu jest potrzebna. Ja jak kupie TURa to chyba przerzuce silnik na jakis mniejszy np 5,5KW
-
zgadza się sam o takiej myślałem - pozioma z możliwością założenia głowicy, ale widzę czasem ładną pionową po mniejszej cenie i chodzi mi o wyjaśnienie którą zrobię więcej poziomą i pionową z frezowaniem nie miałem za dużo do czynienia dlatego się pytam , tak jak myślę to pionową można zrobić więcej niż poziomą więc do czego głównie służy pozioma -> duże płaszczyzny?koła zębate? i jedno i drugie można chyba zrobić na pionowej czy nie?