"biurkowa" stalowa skrecana
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 10
Ogolnie jest lepiej niz bylo. Budowa takie trzy palce wybaczy, a maszynka nie koniecznie. A wracajac do tematu chcialbym wykonac frezarke 300 x 300 x 100 ( moze byc na osi Z mniej ). Zaciekawila mnie ta akurat konstrukcja ze wzgledu na powiedzmy moje mozliwosci warsztatowe, ( nie chce sie bawic w spawanie, wyzarzanie itp ), i estetyka pracy "fajna". Frezarke chcialbym uzyc glownie do drewna, ale tez sporadycznie aluminium. No i teraz zastanawia mnie wytrzymalosc takiej konstrukci. Nie wiem czy wystarczy blacha 8 i walki takie jakie tutaj, czy powinienem uzyc fi 25 lub fi 16 - podparte na osi X. Chce wykonac stosunkowo jak najprostsza konstrukcje, ale zeby troche podzialala. Trudno mi oszacowac jakie rozwiazanie bylo by optymalne, bo tez nie chce zrobic "czolgu" i wykorzystac na 20% mozliwosci... Jak moze by sie chcialo komus pomoc to z gory dzieki. Nie wiem czy to miejsce dobre na ten post, ale generalnie chodzi mi o cos takiego jak tutaj. Tak ze licze moze na pomoc samego autora pracy
. Pozdro.

-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 79
- Kontakt:
chętnie odpowiem na pytanie lub mogę tez zrobić dodatkowe fotki. skończona na 100% jeszcze co prawda nie jest ale już czuje że np kressa 1050 można by tu wstawić z palcem wiecie gdzie.
ruch po zecie u mnie wyszedł tylko ze 4 centymetry ale biorąc pod uwagę zastosowanie więcej mi wcale nie trzeba. i frezy które mam mają od 5mm do 1cm powierzchni roboczej.
może kiedyś jak zafunduje se kressa pomyśle o przeróbce karetki.
podparte wiadomo że lepiej. ale też nie ma co wydziwiać, zależy do czego ma służyć.
ruch po zecie u mnie wyszedł tylko ze 4 centymetry ale biorąc pod uwagę zastosowanie więcej mi wcale nie trzeba. i frezy które mam mają od 5mm do 1cm powierzchni roboczej.
może kiedyś jak zafunduje se kressa pomyśle o przeróbce karetki.
podparte wiadomo że lepiej. ale też nie ma co wydziwiać, zależy do czego ma służyć.
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
Tak jak pisalem chcialbym obrabiac drewno, aluminium pole robocze 300x300x70 tak wystarczy, wrzeciona nie posiadam wiec powiedzmy ze Kress FME 1050 mog by byc, konstrukcja na podstawie/podobna jak tutaj. Wlasciwie to zabralem sie za rysowanie tego w Kadzie... Moze narysuje i wtedy cos sie powie na ten temat. Ale nie wiem czy nie dac albo podpartych prowadnic fi 16 albo fi 25 bez podpory po dlugosci. Jakie zalozenia przyjac do takich wytycznych jak pisalem? Pozdr.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 18
mam w planach robienie drugiej konstrukcji o podobnych wymiarach walki na osi X i Y daje podparte fi16 koszt ok 70 zł za 0,5mb i bardziej do mnie przemiawiają niż nie podparte fi25
zerknij jeszcze na konstrukcje kolegi gmaro https://www.cnc.info.pl/topics60/frezar ... t11332.htm

-
gdybym mógł to nawet wczoraj
narazie spowalnia mnie pisanie pracy i kasa,
na start tj walki 1,5mb podparte 0,5mb bez podpór, 12 łożysk ok 400zł chce to kupić materiał konstrukcyjny powinien być za free i dopiero zacznę zabawe, resztę muszę zarobić w wakacje w norway wiec mi troche zejdzie
elektronikę mam, silniki też konstrukcja taka sama jak wcześniej zbudowałem czyli podobna do zachariusa i gmaro wiec tylko ją powiększę jak będe miał chwile to narysuje w cadzie
piasek231 jeśli będziesz miał problemy to chętnie pomogę ale jak się boisz wywalonej kasy to zrób na sam początek jakaś mała konstrukcje drewnianą

na start tj walki 1,5mb podparte 0,5mb bez podpór, 12 łożysk ok 400zł chce to kupić materiał konstrukcyjny powinien być za free i dopiero zacznę zabawe, resztę muszę zarobić w wakacje w norway wiec mi troche zejdzie

elektronikę mam, silniki też konstrukcja taka sama jak wcześniej zbudowałem czyli podobna do zachariusa i gmaro wiec tylko ją powiększę jak będe miał chwile to narysuje w cadzie
piasek231 jeśli będziesz miał problemy to chętnie pomogę ale jak się boisz wywalonej kasy to zrób na sam początek jakaś mała konstrukcje drewnianą
-
Dzieki za zainteresowanie tematem. Prawda jest taka ze nie lubie robic prowizorek jakis tam. Wiem ze moze to bylo by lepiej najpierw cos drewnianego, ale wolal bym zrobic cos lepszego. A z jakiej blachy chcesz robic? 8 mm czy 10 mm. Generalnie mysle ze jest to do zrobienia jesli bede sie radzil. Moze zeby nie robic zamieszania za duzego to po prostu sam cos zrobie w cadzie i przesle komus odpowiednio kto chce pomoc i zobaczymy co mozna zmienic itp. A tak na marginesie Ty chcesz zrobic konstrukcje bez spawania czy ze spawami? I takie drugie moje pytanie duzo mozna zaoszczedzic robiac elektronike samemu? I jakie silniki do tego typu konstr byly by wskazane?
-
tak w ogóle to nie wiem czy to będzie stal nawet będzie na dniach się dowiem co będe miał za darmo i z tego zrobię ale na pewno skręcana
elektronikę składałem sam kupiłem płytki drukowane ssk-b01, ssk-mb a części na allegro wyszło mnie nie całe 200 zł + trafo i silniki
elektronikę składałem sam kupiłem płytki drukowane ssk-b01, ssk-mb a części na allegro wyszło mnie nie całe 200 zł + trafo i silniki
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2010, 22:52 przez niko65, łącznie zmieniany 1 raz.