RECESJA
-
luk_asz01
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 3
z odswierzoego tematu wynika, ze recesja dotarla. w czasie gdy byl utworzony temat, nie byl tak jeszcze odczowalny, bo zapewne wszystcy mieli nadzieje , ze jak to recesja
w Polsce , przeciez tu od lat 40tych jest recesja.
, teraz juz jest bardziej widoczna, pracodawca ma corazwiekszy wahlarz mozliwosci by zwolnic pracownika , bez konsekwencji.
every day's a school day
Tornos ,Acramatic. Hurco. Fanuc. Mori seiki
Tornos ,Acramatic. Hurco. Fanuc. Mori seiki
-
Marcin_FST
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

U mnie pod koniec roku trochę zamówień wpadło, już je zrobiliśmy i czekamy na następne, robiąc nasze własne narzędzia.
Z zaznaczeniem, że w ostatnich latach podstawowy profil naszef produkcji, czyli narzędzia ręczne stanowią mniejszość dochodów, a podstawowym filarem utrzymania firmy są usługi...
Ta tania chińszczyzna kiedyś nas dobije chyba...
Z zaznaczeniem, że w ostatnich latach podstawowy profil naszef produkcji, czyli narzędzia ręczne stanowią mniejszość dochodów, a podstawowym filarem utrzymania firmy są usługi...
Ta tania chińszczyzna kiedyś nas dobije chyba...
-
Bri
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 2
Mój "department" zakładu jedzie na usługach w kooperacji, (tniemy i gniemy), już pisałem że w porównaniu z tym co było dwa lata temu mamy 60% ilości zamówień i 40% objętości zamówień, ale zdarza się że jeden tydzień jest bardziej obfity w zamówienia a drugi mniej. Ale o braku zajęcia nie można mówić. Główny profil firmy (samochodowy) stoi, ludzie na bezpłatnych urlopach które zapowiedziano w grudniu, ale podobno mają się odbić jeszcze w lutym.

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel
-
Marcin_FST
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

-
Blumen7
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

U mnie trochę się ruszyło ( na początku kryzysu zwolnili ponad 300 osób) , produkcja dla motoryzacji - pierwszy montaż .
Obecnie zatrudniają pracowników przeważnie na niewymagające wysokich kwalifikacji stanowiska fizyczne (takich pozwalniali).
Mnie przedlużyli umowę , w drodze wyjątku na czas nieokreślony ale podwyżka przy tym symboliczna.
Obecnie zatrudniają pracowników przeważnie na niewymagające wysokich kwalifikacji stanowiska fizyczne (takich pozwalniali).
Mnie przedlużyli umowę , w drodze wyjątku na czas nieokreślony ale podwyżka przy tym symboliczna.
-
Mariuszczs
- Lider FORUM (min. 2000)