Wyżarzanie inaczej
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Instytut Spawalnictwa produkuje oraz wdraża dwa typy stabilizatorów wibracyjnych: SW03A oraz SW04P. Stabilizator SW03A posiada napęd elektryczny (motowibrator z silnikiem asynchronicznym). Maksymalna częstotliwość drgań wynosi 100Hz przy sile dynamicznej 17KN. Cena tego stabilizatora wibracyjnego wynosi 31.500,- zł + VAT, a koszt udostępnienia technologii, szkolenia oraz nadzoru autorskiego 13.000,- zł (zwolniony z VAT). Stabilizator SW04P posiada napęd pneumatyczny (wibrator napędzany turbiną powietrzną). Maksymalna częstotliwość wynosi w zależności od zastosowanego wibratora od 200 do 700 Hz. Maksymalna siła dynamiczna wynosi do 8 kN. Cena stabilizatora SW04P wynosi 28.000 zł + VAT, a koszt udostępnienia technologii, szkolenia oraz nadzoru autorskiego 13.000,- zł (zwolniony z VAT).
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
silnki asynchroniczny dlatego ze mozna regolowac w prosty sposob jego predkosc np przez zmiene rezystancji bocznika
synchroniczny potrzebowaby falownika
dla chcacych mozna zastosowac rozne silniki z praosta(tania) regolacja predkosci trzebaby by tylko miec silnik w odp wykonaniu tak aby sie nie rozpadl zbyt szybko od drgan 100hz to duzo a masa wirujaca tez spora
nie wiem czy silnik bocznikowy byc sie tu nadal moze byc problem z iskrzeniem szczotek od drgan ale to moje wlasne przemyslenie
[ Dodano: 2006-04-04, 17:22 ]
no i lozyska musza tez byc odp
synchroniczny potrzebowaby falownika
dla chcacych mozna zastosowac rozne silniki z praosta(tania) regolacja predkosci trzebaby by tylko miec silnik w odp wykonaniu tak aby sie nie rozpadl zbyt szybko od drgan 100hz to duzo a masa wirujaca tez spora
nie wiem czy silnik bocznikowy byc sie tu nadal moze byc problem z iskrzeniem szczotek od drgan ale to moje wlasne przemyslenie
[ Dodano: 2006-04-04, 17:22 ]
no i lozyska musza tez byc odp
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
asynchroniczne silniki to w większości silniki klatkowe i niestety też wymagają falownika, chyba że silniki asynchroniczne pierścieniowe ale te są sporo droższe i raczej trudnodostępne
mam parę namiarów ale muszę posprawdzac i wtedy Ci odpowiemrobertinus pisze:nie wiesz przypadkiem kto może wykonać taką usługę
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
A owszem, owszem, ale:Piotrjub pisze:Bardzo ciekawy artykuł.
"Stabilizacja wibracyjna stosowana jest w celu uniknięcia odkształceń do obróbce skrawaniem, natomiast nie może być użyta przy eliminowaniu odkształceń, które wystąpiły w czasie procesów spawalniczych tzn. nie likwiduje odkształceń, które w konstrukcji już istnieją"
Troche szkoda

__
Pzd, Irek.N.
__
Pzd, Irek.N.
Pzd, Irek.N.
-
oczywiście chodzi cały czas o naprężenia wewnętrzne
odkształcenia bezpośrednio po spawaniu to jedno
przy obróbce mechanicznej (po spawaniu), pod wpływem właśnie naprężeń wewnętrznych, może dochodzic do dodatkowych odkształceń (zmienia się geometria detali)- to drugie
trzy to: po pewnym czasie może samoistnie dojśc do kolejnych odkształceń - materiał niejako cały czas "pracuje" a naprężenia wewnętrzne cały czas biorą w tej "pracy" udział
dlatego stosuje sie wyżarzanie odprężające
wyżarzanie zdecydowanie nie ma na celu poprawy błędów spawalniczych (i technologicznych) i nie likwiduje odkształceń, które już w konstrukcji istnieja
odkształcenia bezpośrednio po spawaniu to jedno
przy obróbce mechanicznej (po spawaniu), pod wpływem właśnie naprężeń wewnętrznych, może dochodzic do dodatkowych odkształceń (zmienia się geometria detali)- to drugie
trzy to: po pewnym czasie może samoistnie dojśc do kolejnych odkształceń - materiał niejako cały czas "pracuje" a naprężenia wewnętrzne cały czas biorą w tej "pracy" udział
dlatego stosuje sie wyżarzanie odprężające
wyżarzanie zdecydowanie nie ma na celu poprawy błędów spawalniczych (i technologicznych) i nie likwiduje odkształceń, które już w konstrukcji istnieja
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
-
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
A może wcale nie zlecają i wstyd im się do tego przyznać.upadły_mnich pisze: zlecają to komuś i nie chcą podać
tylko tyle się dowiedziałem

Ostatnio rozmawiałem ze znajomym protetykiem i On twierdzi, że podczas procesu wykonywania sztucznych szczęk korzysta się z pieca o komorze wielkości dużej komory mikrofalówki uzyskującego temperaturę do 1000st.C
Nie wiem jednak czy przypadkiem nie są to piece indukcyjne, bo jak powiedział mój znajomy roztapia się w nich jakiś specjalny stop metali umieszczony w niewielkich tygielkach.
A może do wyżarzania wykorzystać zwykły piec kaflowy (spotyka się je jeszcze w gospodarstwach na wsi) zagrzebać detal w węglu i rozpalić ogień.
Pali się długo i wygasa powoli może więc spełni postawione warunki, a może ktoś już stosował tę metodę i podzieli się doświadczeniami.

Pozdrawiam!
Robert
Robert
-
- Lider FORUM (min. 2000)
na discowery oglądałem kiedyś coś o motocyklach i koleś przecioł dwa silniki pospawał je razem i wyżarzał je w piekarniku ..... 

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos