Sherman 70 czy Hypertherm 40
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
w tym modelu łuk zajarzany jest przez HF, a tniemy palnikiem przesuwając go bezpośrednio po blasze (dysza nie ma kontaktu z blachą, dystansuje osłona - to palnik ręczny bo taki pewnie jest zam.) przeważnie inni producenci maja sanki które odsuwają znacznie dysze/palnik od materiału. Nie ma to dużego wpływu na żywotność dysz, trzeba nabrać wprawy przy wpaleniach i cwiczyc, natomiast jeżeli kolega będzie chciał ciąć mechanicznie to palnik ustawiamy na wys ~2mm nad blachą, najlepiej zmienić jego końcówkę na tę z modelu do cięcia mechanicznego i bardzo dobrze daje sobie radę , żywotność dyszy/elektrody jest ok , blache 6mm kolega będzie mógł ciąć prędkością ok 1200mm/min tak aby jakość była dobra.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 8
Kupiłem już plazme.Dziś mi ją dostarczono.W związku z tym iż chciałem mieć trochę zapasu mocy kupiłem Jackle 70 S.Podobno to dobry niemiecki sprzęt.Nie miałem już czasu by tutaj o nią zapytać.Mam nadzieję że nie ''wtopiłem''.Gabaryty nie miały znaczenia bo i tak będzie stacjonarna.Jeśli ją znacie proszę parę słów o niej(najlepiej tylko pozytywnych
),żebym się nie załamał.Jaki jest w niej sposób zajarzania łuku?

-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
Łuk zajarzany jest przez HF, czy to dobry zakup nie wiem, nie używałem tego sprzętu, na pewno 70A będzie jakimś zapasem, choć HP tnie dobrze jak na mały prąd, ale to wszystko zależy co będzie cięte. Niech kolega napisze jaki jest tam palnik w zestawie, bo może okazać się że dysze trzeba ściągać bezpośrednio z DE i żeby nie wyszło drożej niż ori HP, możliwe że dali palnik binzel bo z DE - tu nie ma problemu z materiałami - dostępne i tanie, tylko jakość cięcia średnia, ale głowa do góry początki nie są łatwe, trochę prób i kolega dojdzie do odpowiednich ustawień.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 8
Witam po Świętach.Plazma przetestowana.Jrstem bardzo zadowolony.Bez problemu i dokładnie przepaliła 25mm(jak dla mnie jakościowo).Z częściami zamiennymi też nie ma problemów.Po blisku mam sklep Merkle i tam już kupiłem inne na próbę.Dysza +elektroda 15zł.Okazało się ,że założony był komplet do palenia maszynowego(przedtem nie wiedziałem jaka jest między nimi różnica).Co ciekawe wydaje mi się,że moja 70A lepiej daje sobie radę z grubszą blachą niż Linkoln 105A którego mamy w pracy.Chyba że tam jest zły dobór dyszy.
Narazie wielkie dzięki dla wszystkich któży mi pomogli.
Narazie wielkie dzięki dla wszystkich któży mi pomogli.