Jaka wkretarka

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

piwkot
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: piwkot » 23 mar 2010, 07:39

Jejku, kolega chce zwykla wkretarke do domu, a Wy mu tu wyjezdzacie z Hitachi, Metabo i Makitami. Ze wszystkiego potraficie zrobic problem :razz: Bierz kolego tego skila 18V i sie nie przejmuj. Ja sam mam jakas CMI z obi za 100 zl. Uzywam jej , jak to w domu, od czasu do czasu. Oplaca Ci sie dawac 400 stowy zeby lezala na polce? Chyba ze poszukasz tego kressa co go znalazl pabloz90, oplacalo by sie. Ale i tak bym polecal bym cos do 200 zl, np black&deckera.

Tagi:

MateuszZ
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3

Post napisał: MateuszZ » 23 mar 2010, 10:27

Z tanizny osobiscie polecam Dedre z castoramy :idea: Moja wytrzymala trzy lata "garazowej" produkcji plus dwie budowy. Powolutku sie konczy z powodu wytarcia stykow akumulatorow, ale zarowno mechanika jak i same pakiety sa nadal sprawne :idea: Dawne żółte wkretarki "toya" wytrzymywaly w tych samych warunkach 2-3 miesiace :mrgreen:

M.

P.S.
Zaprzyjazniona ekipa od plyt K-G jedzie na zielonych Boschach - i tez im sie to od dziwo sprawdza :roll:

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: smouki » 23 mar 2010, 19:07

w pracy: Milwaukee 14,4V/ 3.0Ah lekka, poręczna dwa sposoby zakładania baterii (obraca się o 180 stopni) tak żeby nie przeszkadzała w ciasnych miejscach. ściągana główka, wtedy tylko gniazdo na bity (bardzo przydatne) 2 biegi.

wurth 12V/2.5Ah sprzęt do ciężkich warunków, naprawdę wkrętarki nie do za.... deszcz mróz, nie ma problemu drze do końca, już nie jeden upadek przeżyła

kierowany spostrzeżeniami z firmowych wkrętarek kupiłem wurth 12V/3Ah LiOn ładowanie 15 min, mocna, poręczna duża walizka. (cena? 1500 pln)
To tak ogólnikowo jak by ktoś szukał czegoś droższego, miałem i taką z nomi, ale moment momentowi nierówny kultura pracy i tyle.
Załączniki
wkrętarka.jpg
wkrętarka.jpg (66.31 KiB) Przejrzano 4616 razy

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upadły_mnich » 23 mar 2010, 20:59

piwkot pisze:i tak bym polecal bym cos do 200 zl
Coś w tym jest. jakis czas temu sam szukałem wkretarki ale droższej. Temat upadł bo finanse poszły na coś innego.
Mam "marketową" wkretarkę za chyba 280zł. Ma około 1 roku. Jak chcesz to odsprzedam za 100zł lub mniej - do negocjacji. Bo nie wiem czy to gó...no jest warte 50zł. Jak chcesz po 10 otworach w aluminium grubosci 5mm wiertłem 8mm pakować kolejną baterie to jak najbardziej polecam.
I niech nikt nie wyjeżdża, że baterie żle uformowane itp.
Jak ktos uzywa wkretarki powiedzmy raz na tydzień i chce 2 godziny nia przepracować i nie ładowac od zera baterii to nie ten próg cenowy.
Poza tym kolego ...nikt wogóle nie wspomina o funkcjonalnosci. Powinieneś sie nad tym tez zastanowić. Czy obroty np 1000obr/min to dla Ciebie wystarczająco? Dla mnie za mało - z mojej praktyki.
Czy uchwyt 10mm to wystarczajaco? Dla mnie za mało (z mojej praktyki) bo bez problemu kupie wiertło fi 16 z chwytem fi 12-13 ale juz takie wiertło z chwytem fi10mm? Pewnie mozna przetoczyć... :???:
Czy potrzeba 30 zakresów wkrecania? Do czego??? Kto tak precyzyjnie ustala moment dokrecania? Pewnie zegarmistrz. :???:
Jeszcze jedna drobna rzecz. Ktoś kto miał w ręku wkretarke "marketową" za 100 zł i "firmową" za 600zł to bez patrzenia w parametry widzi różnicę w ergonomii.
Nie chcę namawiac do przepłacania ale z własnego doswiadczenia - szkoda jest 200-300zł wyrzuconych w błoto.
Dla porównania (i żeby nie było, że jestem tendencyjny) mam wiertarke "marketową" za 60zł i całkowicie mi wystarcza, mam szlifierkę za 40zł i tez wystarcza.
Przy wkretarce jak nie chcesz kląć to byłbym ostrożny.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Mariuszczs » 23 mar 2010, 21:42

Ja też miałem marketówe z Castoramy z dwoma aku. Jeden od początku nie chciał się ładować, a drugi bardzo krótko trzymał. ( chyba to dedra ) . Po może 10 naładowaniu zasilacz od ładowarki się zjarał. Leży w kącie bo zgubiłem paragon.
Polecam AEG - pracowałem kiedyś u stolarza to rano wkładaliśmy akumulator do ładowania na czas picia kawy, prądu starczało do przerwy, w czasie przerwy ładowaliśmy znowu i tym razem prądu starczało do późnego popołudnia. Oczywiście nikt nigdy nie pamiętał żeby właczyć na noc do ładowania i rano znowu krótkie ładowanie itd. Bardzo silna, można było sobie wykręcić nadgarstek i mimo takiego dziwnego postępowania z akumulatorem nic się nie działo. Teraz będzie mi potrzeban jakaś wkrętarka, myślałem żeby kupić AEG, ale nie myślałem że to takie drogie.

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 23 mar 2010, 23:21

Marketowe, to w 99% chińskie wynalazki i nie ukrywam że także niektóre takie mam, ale do jednego mnie nikt nie przekona i każdemu będę odradzał-do akumulatorów chińskich- a w przypadku wkrętarek to właśnie one są tajemnicą zadowolenia użytkownika. Aku chińskie to poprostu loteria i jeśli ktoś ma szczęście może się zdać na los w przeciwnym wypadku lepiej się zastanowić.

piotr3

Post napisał: piotr3 » 24 mar 2010, 00:39

Nie będę opisywał historii moich wkrętarek( kupowanych zwykle naprędce z potrzeby chwili) ale zaznaczę tylko, że dziewięciovoltowa firmowa pod każdym względem przewyższa czternastovoltowe marketówy.
Teraz uwaga w kierunku tych, którzy się uważają za profesjonalistów: tanie mięso jedzą psy :???:
Krytyk i eunuch z jednej są parafii,
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi...

MateuszZ
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3

Post napisał: MateuszZ » 24 mar 2010, 01:20

Mariuszczs pisze:Ja też miałem marketówe z Castoramy z dwoma aku.
uuu ... kiedy to kupowales ? :shock: Bo ja stoje teraz tez przed koniecznoscia zakupu wkretarki i chcialem ponownie kupic to czego uzywam od trzech lat :oops: Ale widze, ze bym wtopił chyba :oops:

M.

Witkacy8
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Witkacy8 » 07 kwie 2010, 20:48

Ja używam hitachi która kosztowała 400zł z latarką,
i jestem z niej bardzo zadowolony,jest zgrabna mocna lecz troszeczkę waży,ale każda w miarę dobra wkrętarka jest trochę cięższa.
Drugą którą sobie kupiłem a przymierzałem się do takiej za 200zł jest
niebieski bosch GSR12V.
Jest ona może ciut większa od hitachi,jeszcze mocniejsza,
dałem za nią aż lub tylko 500zł też z latarką.
Warto pomyśleć nad sprzętem eurotec.
Niewiem jak z wkrętarkami,ale posiadam trochę sprzętu tej firmy i naprawdę rewelacja.
Einchel przy tym to zero.

tester822
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: tester822 » 07 kwie 2010, 22:54

przez dwa lata zajmowalem sie montazem podlog drzwi i okien .
jak zaszla potrzeba dokupienia sprzetu to zainwestowalem i kupilem niebieskiego boscha 14,4 i strasznie sie zawiodlem jakoscia baterii.
w tym samym czasie uzywalem Black&Decker kupionej 4 lata wczesniej w argosie w uk i baterie w b&d trzymaly lepiej niz w boschu .

sprzet uzywany dosc intesywnie , codziennie .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”