witam mam takie pytanie robię projekt frezarki w solidworksie złozenie składa się z wielu
części i podczas zbliżania lub oddalania obiektu solid strasznie zarywa chciał bym się dowiedzieć czego to jest wina procesora karty graficznej czy może ramu
procesor p4 3.0
1024 ram
karta graficzna gf9400gt 1024mb
solid works zarywanie
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Wszystkiego za malo...
Zrob nastepujace rzeczy:
1. po wlaczeniu programu (ale nie dokumentu) w menu narzedzia > opcje > ogolne > wydajnosc wlacz programowy open GL.
2. W wydajnosci ustaw nizsze generowanie krzywizny.
3. Ustaw pamiec wirtualna na 1,5x fizyczny RAM.
4. Wylacz inne procesy, dopasuj wyglad do najlepszej wydajnosci - ustawienie systemowe.
5. Korzystaj z wszelkich wynalazkow poprawiajacych wydajnosc, jak: upraszczanie komponentow, tryb odciazony, konfiguracje speedpack etc.
W miedzy czasie pomysl o zmienie kompa... rozumiem, ze robisz to amatorsko ale nie dziw sie, ze sie przycina...
Zrob nastepujace rzeczy:
1. po wlaczeniu programu (ale nie dokumentu) w menu narzedzia > opcje > ogolne > wydajnosc wlacz programowy open GL.
2. W wydajnosci ustaw nizsze generowanie krzywizny.
3. Ustaw pamiec wirtualna na 1,5x fizyczny RAM.
4. Wylacz inne procesy, dopasuj wyglad do najlepszej wydajnosci - ustawienie systemowe.
5. Korzystaj z wszelkich wynalazkow poprawiajacych wydajnosc, jak: upraszczanie komponentow, tryb odciazony, konfiguracje speedpack etc.
W miedzy czasie pomysl o zmienie kompa... rozumiem, ze robisz to amatorsko ale nie dziw sie, ze sie przycina...
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Wiesz kamil, w pewnym momencie przekracza się granicę w projektowaniu w której wystarcza dżifors czy radek, nawet tak pałerne karty jak 2xx i HD5xxx 
Soft cad/cam lepiej działa na przeznaczonych do tego kartach quadrofx i fireGL, nawet tych o słabszych parametrach niż karty do gier.
Jedno giga ramu to ci na system nie wystarcza (z antywirem, firewallem i firefoxem) a co dopiero na wieloelementowe złożenia. XPek zasiadał mi na 600-700 megach, a teraz siódemka chętna jest na giga-sto.
Ale pociesze cię - sam w domku mam tylko core2duo 1.8ghz, ramu 2giba, gf7600gt-256mb w maszynie sprzed 3 lat i na zmiany się nie zanosi, a robić trza

Soft cad/cam lepiej działa na przeznaczonych do tego kartach quadrofx i fireGL, nawet tych o słabszych parametrach niż karty do gier.
Jedno giga ramu to ci na system nie wystarcza (z antywirem, firewallem i firefoxem) a co dopiero na wieloelementowe złożenia. XPek zasiadał mi na 600-700 megach, a teraz siódemka chętna jest na giga-sto.
Ale pociesze cię - sam w domku mam tylko core2duo 1.8ghz, ramu 2giba, gf7600gt-256mb w maszynie sprzed 3 lat i na zmiany się nie zanosi, a robić trza

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Re: solid works zarywanie
Bo SW jest strasznie "sprzętolubny".kamil1986 pisze:witam mam takie pytanie robię projekt frezarki w solidworksie złozenie składa się z wielu
części i podczas zbliżania lub oddalania obiektu solid strasznie zarywa
Ja na podobnym sprzęcie składałem złożenia po 1000 elementów, ale soft to NX.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
ja rysuje w solidzie na laptopie 2x1,5ghz i karcie 2300hd i 2gbram i swietnie działa
lepiej niz na atlonie 2x 2,8ghz i o wiele wiele lepiej niz na podkręconym 2X4,3 ghz pentiumie E8400 i 4 gb ramu i 2 radeonach w cros firee 4850
tu niema reguły trzeba trafić w sprzęt , oczywiście nie mówię o sprzęcie profesjonalnym dedykowanym
lepiej niz na atlonie 2x 2,8ghz i o wiele wiele lepiej niz na podkręconym 2X4,3 ghz pentiumie E8400 i 4 gb ramu i 2 radeonach w cros firee 4850
tu niema reguły trzeba trafić w sprzęt , oczywiście nie mówię o sprzęcie profesjonalnym dedykowanym