Rozpoznanie uszkodzenia noża tokarskiego
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Mam następującą prośbę - podczas pracy noża tokarskiego w standardowych warunkach doszło do oderwania ostrza - czym mogło to być spowodowane? Wada materiału, procesu produkcji? Czym zazwyczaj są powodowane tego typu uszkodzenia?

Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Nóż został tak mocno zużyty, że z ostrza prawie nic nie zostało. Materiał od spodu ostrza został całkowicie zeszlifowany to i węglik stracił podparcie a lut z boku nie był w stanie go utrzymać i musiało pęknąć. Nie ma czego żałować. To były jego ostatnie chwile.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
A jeśli chodzi o głębsze przyczyny takiego stanu ostrza - jakie ostrze powinno być, żeby dłużej wytrzymać - twardsze, miększe? Czy może sposób wykonania ma zasadniczy wpływ na jego żywotność? Mam za zadanie określić co było przyczyną zniszczenia elementu i co w procesie produkcji wpłynęło na takie, a nie inne zachowanie noża (nieodpowiednie dobranie stopów, błędny sposób wykonania).
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Lubię takie rzeczy rozkminiać. Możesz wrzucić zdjęcie pierwotnego wyglądu narzędzia, zbadania jego twardości, i podać materiał ? Narzędzia na płytki wymienne nie są tak kruche, prędzej się palą i krzywią jak kruszą. A SW musiało by być źle zahartowane by tak walnąć. Przydałyby się też parametry przy jakich to wystąpiło. Gregory House by się przydał 

W rozmiarze siła: Hartford Blockbuster PRO-3210 - 3000x2100x1070,42kW,35t
-
Chciałbym, ale niestety nie ma tak łatwo. Ćwiczenie polegało na tym, że dostałem do ręki przedmiot już po uszkodzeniu, zrobiłem zdjęcia tym co miałem pod ręką, mam dojść do tego do czego służył, co się z nim stało i co na poziomie produkcji było tego przyczyną. Może (bo ja się na tym w ogóle nie znam) pomocne będzie oznaczenie noża: ISO 6R 16 16 P20. Przy okazji pytanie - czy z tych oznaczeń można wywnioskować, czy to nóż prosty, wytaczak prosty, hakowy, czy spiczasty?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
noż: ISO 6R 16 16 P20

jak widac jest to noz do toczenia zewnetrznego/prawy kwadrat 16x16 twardosc plytki p20
o symbolu NNbe.. p20 do stali.
niestety na obrazku nie jest ten noz wyglada to na noz NNPa 20x12 [wymiar sam sprawdz]

Jest to noz z wlutowana plytka ze stali szybko tnacej...inaczej "ucinak"..
Na zdjeciu widac ze jest mocno zuzyty ,wiellokrotnie podszlifowywany i ulamala sie plytka
podczas pracy noza.
Mozna kombinowac ze noz zle naostrzony bo co z takiego ogryzka mozna zrobic.?
twardy material ,brak chlodzenia lub za mocno koles docisnol noz do materialu...
jak widac jest to noz do toczenia zewnetrznego/prawy kwadrat 16x16 twardosc plytki p20
o symbolu NNbe.. p20 do stali.
niestety na obrazku nie jest ten noz wyglada to na noz NNPa 20x12 [wymiar sam sprawdz]
Jest to noz z wlutowana plytka ze stali szybko tnacej...inaczej "ucinak"..
Na zdjeciu widac ze jest mocno zuzyty ,wiellokrotnie podszlifowywany i ulamala sie plytka
podczas pracy noza.
Mozna kombinowac ze noz zle naostrzony bo co z takiego ogryzka mozna zrobic.?
twardy material ,brak chlodzenia lub za mocno koles docisnol noz do materialu...
http://www.nozelutowane.biz.pl/index.php?go=3[/quote]czy z tych oznaczeń można wywnioskować, czy to nóż prosty, wytaczak prosty, hakowy, czy spiczasty?
sinumeric 840D/810/802/NUMS/HH-4290/Fanuc O-T /tokarka uniwersalna
tokarz CNC
"Poznań - miasto z piekła rodem.."
-Jestem chamem i mi z tym dobrze-
tokarz CNC
"Poznań - miasto z piekła rodem.."
-Jestem chamem i mi z tym dobrze-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Możliwe że tan nóż służył do nacinania rowków w czole materiału stąd ta zeszlifowana krawędź by nie ocierała o materiał. Bez lepszych zdjęć nie można niczego wywnioskować jedynie to ze był już mocno zużyty tzn. zeszlifowana płytka która miała zbyt słabe podparcie do czego doszła jeszcze temperatura i wibracje w efekcie Vidia odlutowała się od trzonka. Takie jest moje zdanie.
Prace ruszyły od nowa http://www.cnc.info.pl/topics60/moderni ... t13702.htm