Do specjalistów od sinumerika 810D
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
oki zacznijmy tak: krawedzie sciernicy (prawa i lewa) 1 jak i 2 bez problemu oznaczysz jako korektory i moim zdaniem powinienes to zrobic. natomiast obie sciernice musza byc opisane jako oddzielne narzedzia... zobacze w tygodniu u siebie na maszynie jak mam to rozwiazane, chociaz ja mam glowice rewolwerowa wiec tej elektroniki i czujnikow troche w sobie ma...
- Tokarki CNC -
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Czy te sciernice sa zamontowane na jednym suporcie? Czyli gdy podnosi sie ta gorna to dolna dojezdrza do materialu ? Jesli tak to spruboj zrobic to na korekcjach czyli bez zmiany narzedzia. Np T0101 lub T0103 tylko sprawdz czy podalem ci dobry format bo ja pracuje na Fanucu i z Siemensem nie mialem do czynienia od 10lat. Mysle ze problem wynika z tego ze sterownik nie dostaje sygnalu o zmianie narzedzia, w normalnej tokarce sa czuniki pozycji narzedzia i jesli glowica sie zle obruci to wybija blad. Mysle ze po twojej przerobce to zostalo pominiete i dlatego jest problem. Jesli te czujniki nie sa oszukane to raczej nie dasz rady zmieniac narzedzia.Ale mysle ze na korekcjach bedzie ci to dzialac tak jak chcesz.
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 8
Te sciernice są zamontowane na przystawkach. Nie jedna na gorze a druga na dole tylko jedna z tyłu a druga z przodu. Ale to nie ma znaczenia, gdy jedna sciernica odjezdza to druga dojezdza. takze teoretycznie na korekcjach moznaby sprobowac to zrobic z tym, ze w sinumeriku jak widzialem plansze z korekcjami narzedzi to tam trzeba bylo od razu podac typ narzedzia (np. wiertlo, noz, sciernica itd) i na podstawie typu wpisywalo sie odpowiednie korekcje.
Inna metoda jaka przyszla mi na mysl podczas wertowania po dokumentacjach to gdzies spotkalem ze w sinumeriku są pliki tzw. cykle odpowiedzialne za zachowanie maszyny podczas zmiany narzedzia. Dla automatycznej zmiany narzedzia (z wykorzystaniem głowicy) to jest E_T_REV, ktory trzeba przeedytowac i wgrac do odpowiedniego katalogu (to jest chyba manufacturer cykle directory lub user cykle directory). Dla manualnej zmiany narzedzia przypuszczam, ze tez taki plik jest. Bawil sie tym ktos ?
Michał
Inna metoda jaka przyszla mi na mysl podczas wertowania po dokumentacjach to gdzies spotkalem ze w sinumeriku są pliki tzw. cykle odpowiedzialne za zachowanie maszyny podczas zmiany narzedzia. Dla automatycznej zmiany narzedzia (z wykorzystaniem głowicy) to jest E_T_REV, ktory trzeba przeedytowac i wgrac do odpowiedniego katalogu (to jest chyba manufacturer cykle directory lub user cykle directory). Dla manualnej zmiany narzedzia przypuszczam, ze tez taki plik jest. Bawil sie tym ktos ?
Michał
-
- Posty w temacie: 2
Tak no dobrze wpiszesz sobie odpowiednie korekcje w czterech roznych tablicach i bedziesz pobieral odpowiednia tablice w zaleznosci od tego ktura bedziesz potrzebowal. Przy komendzie T0101 dwie pierwsze liczby oznaczaja nr narzedzia w glowicy a dwie ostatnie oznaczaja wlasnie nr tablicy z korekcjami . Mozliwe ze w Simensie sa tylko dwie cyfry nie pamietam ale zasada ta sama pirwsza narzedzie druga tablica. Zreszta nie ma co gdybac jutro sprawdz i napisz co z tego wyszlo. Chetnie zobaczyl bym zdjecia tego ustrojstwa
zreszta na pewno nie tylko ja .

Moj chomik
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 8
Witam.
No i problem sie rozwiazal prosciej niz oczekiwalem.
RZeczywiscie na tym sinumeriku nie da rady zdefiniwac 4 ostrzy dla jednego narzedzia (przy definicji narzedzia i ostrza od razu trzeba podac typ narzedzia a system sprawdza czy ostrza i korekcje ktore dla nich ktore definiujesz maja sens i wywala blad).
Tutaj problem tkwil w czym innym. Wtrybie Manual Turn w ktorym normalnie maszyna pracuje tzw makro E_T(x) gdzie x-numer narzedzia (jest to tzw standart cykle) powoduje rzeczywiscie potrzebe potwierdzenia przez operatora zmiany narzedzia.
Linia zapisana w programie w postaci np X100 Z100 T3 - tak samo -> potrzeba potwierdzenia przez operatora zmiany narzedzia. Ale samo T3 w jednej linii system przyjmuje "z buta" i nie czeka na nic. Po prostu idzie dalej.
Sprawa wyjasnila sie sama. Nie pracuje na codzien na maszynach NC i troche mnie zmylily dotychczasowe programy ktore zastalem na maszynie.
To wszystko. Thanks anyway za zainteresowanie i pewnie znow tu kiedys zawitam.
Pozdrawiam
Michal
No i problem sie rozwiazal prosciej niz oczekiwalem.
RZeczywiscie na tym sinumeriku nie da rady zdefiniwac 4 ostrzy dla jednego narzedzia (przy definicji narzedzia i ostrza od razu trzeba podac typ narzedzia a system sprawdza czy ostrza i korekcje ktore dla nich ktore definiujesz maja sens i wywala blad).
Tutaj problem tkwil w czym innym. Wtrybie Manual Turn w ktorym normalnie maszyna pracuje tzw makro E_T(x) gdzie x-numer narzedzia (jest to tzw standart cykle) powoduje rzeczywiscie potrzebe potwierdzenia przez operatora zmiany narzedzia.
Linia zapisana w programie w postaci np X100 Z100 T3 - tak samo -> potrzeba potwierdzenia przez operatora zmiany narzedzia. Ale samo T3 w jednej linii system przyjmuje "z buta" i nie czeka na nic. Po prostu idzie dalej.
Sprawa wyjasnila sie sama. Nie pracuje na codzien na maszynach NC i troche mnie zmylily dotychczasowe programy ktore zastalem na maszynie.
To wszystko. Thanks anyway za zainteresowanie i pewnie znow tu kiedys zawitam.
Pozdrawiam
Michal
-
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
E_T
Teraz to juz za pozno, ale wtrace swoje:
Wystarczylo takze wejsc do CNC -> Programy -> Standardowe Cykle. Odszukac cykl E_T. W tym cyklu na pewno jest umieszczona instrukcja M0, ktora przy wywolaniu nowego numeru narzedzia powoduje wstrzymanie programu. Trzeba tylko wykasowac to M0 i juz!
Narka
Wystarczylo takze wejsc do CNC -> Programy -> Standardowe Cykle. Odszukac cykl E_T. W tym cyklu na pewno jest umieszczona instrukcja M0, ktora przy wywolaniu nowego numeru narzedzia powoduje wstrzymanie programu. Trzeba tylko wykasowac to M0 i juz!
Narka
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<