Sprawność enegetyczna "wiatraka pneumatycznego"

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
blue_17
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: blue_17 » 12 lut 2010, 17:37

To pewnie alternatywne źródła energij są nieopłacalne itd ?

Jeśli natura daje nam czystą energię to czemu jej nie mamy brać ?

"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." :D

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Mariuszczs » 12 lut 2010, 18:52

brać brać - a mnie w tej kwesti interesuje to co już pisałem tzn jak jest zrealizowane we wiatrakach że one dają niezmienne napięcie w różnym zakresie obrotów. Czy to jest też zrealizowane stratnie, czy może istnieje elektronika która na bierząco robi np 600V obojętnie czy ma na wejściu 300V, 400V czy 600V ? Tam jest moc zależna od obrotów czyli logiczne, ale wygląda że napięcie jest stałe a prąd rośnie.

Awatar użytkownika

Autor tematu
blue_17
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: blue_17 » 12 lut 2010, 21:25

Znalazłem gdzieś ten pdf w sieci jest tu napisana odpowiedź na twoje pytanie, pod koniec pdf-a

Między innymi właśnie przez zmianę kąta nachylenia łopatek się to realizuje :)
Załączniki
Paska_wyklad2.rar
(271.57 KiB) Pobrany 1452 razy
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." :D

vv3k70r
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: vv3k70r » 14 mar 2010, 10:59

Jesli kwestia budowania mikroturbiny dalej Cie interesuje to mam komplet planow i zdjecia wykonawcze, ale...

No wlasnei ale... Wydajnosc turbin jest nikla. W bardzo dobrym wypadku uda Ci sie uzyskac sprawnosc ponizej 25%

Sprezone gazy nie sa dobrym nosnikiem energi. Sa prezne jak to gazy i wogole robia na zlosc uciekajac tam, gdzie sie ich energi nie odbiera.

Wez tez pod uwage ze znaczna czesc energi gazu po sprezeniu idzie w cieplo (mozesz nawet uzywac tego jako zaplonu strumieniowego). A szczelnosc w dowolnym urzadzeniu jest problemem ze wzgledu na tarcie elemntow ruchomych.

Pneumatyki uzywa sie tylko ze wzgledu na bezpieczenstwo i uniwersalnosc oraz odleglosc od zrodla, poza tym ma same wady.

"To pewnie alternatywne źródła energij są nieopłacalne itd ?
Jeśli natura daje nam czystą energię to czemu jej nie mamy brać ?"

Natura nic nie daje, nature sie rabuje. Nie ma czegos takiego jak alternatywne zrodla energi.
Zeby zabrac energie ze spadku wody-musisz postawic tame, zeby zabrac ja z wiatru-musisz zatrzymac wiatr (a to ze turbina wiatraka nigdy nie odda tyle dzuli ile poszlo w samo wydobycie i wytopienie materialu na budowe masztu to juz kwestia kreatywnej ekonomi i dotacji, bo jakby sie oplacalo energetycznie to biedne kraje mialyby juz same wiatraki).
Jesli zabierzesz energie slonca panelem, to pod panelem bedzie zimno i nic nie wyrosnie.

Wiec energi darmo nie ma, to tylko kwestia gdzie ja ukrasc i komu zabrac.

A "alternatywnosc" i "ekologicznosc", jak maszt stalowy trzeba wydobyc, wytopic, wywalcowac, wyciac, wygiac, wyspawac... a pozniej to samo z lopatkami ale juz z aluminium wiec caly proces w oslonie gazu... to policz ile to energi trzeba "wydymic" zeby ustawic taki wiatrak co nie dymi :D
bumeluję

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”