Mam problem do rozwiązania dotyczący unoszenia freza przy grawerowaniu.(elektromagnes lub silnik)
Chętnie zapoznam się z opiniami kolegów.
Pozdrawiam.
unoszenie freza w grawerce.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
ja właśnie pracuje nad osią Z ... rozwiązń widziałęm wiele ale zazwyczaj był to silnik (ze śruba pociągową ...żadziej z paskiem zębatym ) rozwiązanie z elektromagnesem napodkałem tylko w ploterach ....
jeśli chcesz poznać jake są rozwiązania z silnkikami wystarczy poprzeglądać gallerie naszego forum ... lub innych zagranicznych ...( ja z tąd czerpie pomysły)
jeśli chcesz poznać jake są rozwiązania z silnkikami wystarczy poprzeglądać gallerie naszego forum ... lub innych zagranicznych ...( ja z tąd czerpie pomysły)
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Wydaje mi się, że warto poświecić trochę czasu i zbudować trzecią oś (z). W porównaniu z rozwiązaniem na elektromagnesie – umożliwi ona kontrolowanie głębokości grawerowania, oraz spokojne zagłębienie się narzędzia w materiale.
Do zalet elektromagnesu na pewno można zaliczyć prostotę konstrukcji i sterowania, jak i szybkość działania, szczególnie przydatną w ploterach.
Do zalet elektromagnesu na pewno można zaliczyć prostotę konstrukcji i sterowania, jak i szybkość działania, szczególnie przydatną w ploterach.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Z podłączeniem elektromagnesu do portu LPT nie powinno być problemu. Jeżeli program po zmianie kierunku obrotów silnika sygnał DIR ustawia na stałe (po zatrzymaniu silnika sygnał ten się nie zmienia jak np. w Mach2) można użyć tego sygnału do sterowania elektromagnesem.
Jeśli natomiast sygnał ten ulega zmianie podczas postoju silnika myślę, że wystarczyłby UCY7474 (dwa przerzutniki typu D, w dniu dzisiejszym to raczej odpowiednik tego układu). Sygnał STEP podłączamy do wejścia zegarowego C, sygnał DIR do wejścia D, a sygnałem z wyjścia Q sterujemy elektromagnes.
Jeśli natomiast sygnał ten ulega zmianie podczas postoju silnika myślę, że wystarczyłby UCY7474 (dwa przerzutniki typu D, w dniu dzisiejszym to raczej odpowiednik tego układu). Sygnał STEP podłączamy do wejścia zegarowego C, sygnał DIR do wejścia D, a sygnałem z wyjścia Q sterujemy elektromagnes.