Mocowanie uchwytu na 4 srubach
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 4
Mocowanie uchwytu na 4 srubach
Witam kolegów
W końcu mam czas na zamocowanie uchwytu tokarskiego Fuerda - planszajby. Ponieważ ma on mocowanie do na 4 śrubach chciałem podpytać się kolegów, którzy już maja to za sobą, jak najłatwiej wykonać przeróbkę:
- wywiercić otwory w tarczy zabieraka
- wywiercić otwory i nagwintować w uchwycie
Ponadto w obu przypadkach chyba będzie konieczne zdemontowanie tarczy zabieraka i rozebranie skrzynki biegów. Nie mam w tym temacie doświadczenia i proszę o pomoc.
W końcu mam czas na zamocowanie uchwytu tokarskiego Fuerda - planszajby. Ponieważ ma on mocowanie do na 4 śrubach chciałem podpytać się kolegów, którzy już maja to za sobą, jak najłatwiej wykonać przeróbkę:
- wywiercić otwory w tarczy zabieraka
- wywiercić otwory i nagwintować w uchwycie
Ponadto w obu przypadkach chyba będzie konieczne zdemontowanie tarczy zabieraka i rozebranie skrzynki biegów. Nie mam w tym temacie doświadczenia i proszę o pomoc.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: Mocowanie uchwytu na 4 srubach
a w samej planszajbie już nie są czasem gwintowane?mcy pisze: - wywiercić otwory i nagwintować w uchwycie
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
- Posty w temacie: 1
witam.
z wierceniem i gwintowaniem to chyba chodziło Kol. o taki rozstaw otworów ( i liczbę ) co w" normalnym " uchwycie .
osobiście wierciłbym w tarczy nie w uchwycie .
może dało by się jakoś " sprytnie " wywiercić bez ściągania tarczy z maszyny ?
np . - wiertarkę zamocować do imaka i jechać suportem .
najpierw fi3 a potem fi6 i tak dalej .
pozdrawiam .
z wierceniem i gwintowaniem to chyba chodziło Kol. o taki rozstaw otworów ( i liczbę ) co w" normalnym " uchwycie .
osobiście wierciłbym w tarczy nie w uchwycie .
może dało by się jakoś " sprytnie " wywiercić bez ściągania tarczy z maszyny ?
np . - wiertarkę zamocować do imaka i jechać suportem .
najpierw fi3 a potem fi6 i tak dalej .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 4
Dokładnie kolego pukury.
Zresztą koledzy opisywali ten sposób we wcześniejszych wątkach.
Do dyspozycji mam jedynie wiertarkę stołową. Wiercenie z ręki? Mam duże wątpliwości czy udałoby mi się to wykonać z poprawną dokładnością. Uchwyt do wiertarki na Imaku? Trzeba by było dorobić ręcznie. Poza tym w tarczy od strony wrzeciennika są podfryzowania pod główki śrubek imbusowych - one "chowają się" w tarczy. Wracam do pytania jaki jest najprostszy sposób w domowych warunkach?
Zresztą koledzy opisywali ten sposób we wcześniejszych wątkach.
Do dyspozycji mam jedynie wiertarkę stołową. Wiercenie z ręki? Mam duże wątpliwości czy udałoby mi się to wykonać z poprawną dokładnością. Uchwyt do wiertarki na Imaku? Trzeba by było dorobić ręcznie. Poza tym w tarczy od strony wrzeciennika są podfryzowania pod główki śrubek imbusowych - one "chowają się" w tarczy. Wracam do pytania jaki jest najprostszy sposób w domowych warunkach?
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
-
- Posty w temacie: 3
A ja do uchwytu 4 szczękowego (niezależne szczęki, 4 szpilki) dorobiłem zabierak z żeliwa do wrzeciona na 3 szpilki.
Skąd materiał? A z tąd: http://www.sportness.pl/fitness/hantle- ... azenia/39/
Trzeba oczywiście odpowiedniej średnicy (naddatek) i jak najgrubszy. Ja za swój w Makro dałem chyba 20zł, a w sklepach sportowych pewno taniej.
Po obrobieniu tarczy od strony zamka wrzeciona, nagwintowaniu otworów na 3 śruby, przykręciłem bezpośrednio do wrzeciona i zatoczyłem zamek pod uchwyt, oraz zaznaczyłem średnicę podziałową pod 4 śruby do przykręcenia uchwytu.
Rozstaw zrobiłem tak, aby mijały się jak najdalej ze śrubami do wrzeciona.
Wyszło idealnie i robota nie taka wielka.
Z takich talerzy można też robić koła pasowe na jeden, dwa paski, zależy jakiej szerokości paski. Średnice talerzy są różne, można coś dobrać.
Skąd materiał? A z tąd: http://www.sportness.pl/fitness/hantle- ... azenia/39/
Trzeba oczywiście odpowiedniej średnicy (naddatek) i jak najgrubszy. Ja za swój w Makro dałem chyba 20zł, a w sklepach sportowych pewno taniej.
Po obrobieniu tarczy od strony zamka wrzeciona, nagwintowaniu otworów na 3 śruby, przykręciłem bezpośrednio do wrzeciona i zatoczyłem zamek pod uchwyt, oraz zaznaczyłem średnicę podziałową pod 4 śruby do przykręcenia uchwytu.
Rozstaw zrobiłem tak, aby mijały się jak najdalej ze śrubami do wrzeciona.
Wyszło idealnie i robota nie taka wielka.
Z takich talerzy można też robić koła pasowe na jeden, dwa paski, zależy jakiej szerokości paski. Średnice talerzy są różne, można coś dobrać.
Ostatnio zmieniony 06 lip 2012, 01:21 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 2 razy.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
a tymmcy pisze:Taka przejściówka z 4 na 3 śruby? A czym to się różni od wywiercenia dodatkowych otworów w uchwycie 4 szczękowym? Poza tym czy moja "baza sprzętowa" i "doświadczenie" zapewniły by efekt godny oczekiwań?
po pierwsze że jak przyjdzie sprzedać uchwyt to będzie nie przerabiany
po drugie jak kolega kupi sobie inny uchwyt z czterema śrubami to będzie miał gotową przejściówkę
-
Niedawno przerabiałem - wybrałem opcję wiercenia i gwintowania w uchwycie.
Fakt - zrobiłem to na stole obrotowym, ale mając wiertarkę stołową nie ma problemu ...
Nie wiem jaka to wiertarka, ale przeważnie zawsze jakiś stolik z dziurą się w niej znajduje.
I już jest os obrotu
Jak się nie chce robić ( toczyć) osi obrotu to można na stoliku ( mocując w T-rowkach )zbudować dowolny kąt - przykręcić dwa płaskowniki, albo nawet tylko śruby wystawić. Opierając uchwyt o dwa pkt podparcia też masz wystarczającą jakość obrotu.
Oczywiście szczęki wyjęte , uchwyt płasko leżący "do góry nogami"
Super precyzja nie jest wymagana - otwory z tarczy maja sporo zapasu/luzu.
Dlaczego uchwyt do przeróbki ? - a łatwiej/szybciej się wkręca 3 śruby niż 4
Trzeba tylko rozważnie otwory rozmieścić, żeby się jakaś kolizja nie zrobiła.
PS a pomysł RomanJ4 bardzo mi się spodobał ... tzn pozyskanie materiału
Fakt - zrobiłem to na stole obrotowym, ale mając wiertarkę stołową nie ma problemu ...
Nie wiem jaka to wiertarka, ale przeważnie zawsze jakiś stolik z dziurą się w niej znajduje.
I już jest os obrotu

Jak się nie chce robić ( toczyć) osi obrotu to można na stoliku ( mocując w T-rowkach )zbudować dowolny kąt - przykręcić dwa płaskowniki, albo nawet tylko śruby wystawić. Opierając uchwyt o dwa pkt podparcia też masz wystarczającą jakość obrotu.
Oczywiście szczęki wyjęte , uchwyt płasko leżący "do góry nogami"
Super precyzja nie jest wymagana - otwory z tarczy maja sporo zapasu/luzu.
Dlaczego uchwyt do przeróbki ? - a łatwiej/szybciej się wkręca 3 śruby niż 4

Trzeba tylko rozważnie otwory rozmieścić, żeby się jakaś kolizja nie zrobiła.
PS a pomysł RomanJ4 bardzo mi się spodobał ... tzn pozyskanie materiału

Pozdrawiam Mariusz