Budowa servo sterownika
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Budowa servo sterownika
zastanawiam się nad wykorzystaniem do budowy servo sterownika układu FPGA Xilinx XC3S1500 co o tym sądzicie
Ostatnio zmieniony 28 lut 2010, 11:26 przez metalex, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Witam serdecznie.
To nie jest procesor tylko matryca programowalna (FPGA). Pomysł fajny aczkolwiek trzeba dość dobrze czuć "jak to się je". Jeżeli Kolega dobrze zna rodzinę SPARTANa albo umie budować układy na innych rodzinach fpga to trzymam kciuki. Bez problemu zbuduje sobie Kolega liczniki do enkoderów. Trochę więcej roboty będzie pewnie z pid-em (sam do tego jeszcze nie doszedłem
). Tak czy inaczej trzymam kciuki jeżeli Kolega ma zamiar to zbudować.
Pozdrawiam, skoczek.
To nie jest procesor tylko matryca programowalna (FPGA). Pomysł fajny aczkolwiek trzeba dość dobrze czuć "jak to się je". Jeżeli Kolega dobrze zna rodzinę SPARTANa albo umie budować układy na innych rodzinach fpga to trzymam kciuki. Bez problemu zbuduje sobie Kolega liczniki do enkoderów. Trochę więcej roboty będzie pewnie z pid-em (sam do tego jeszcze nie doszedłem

Pozdrawiam, skoczek.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
jurek15
Mamam silniczek elektryczny trojfazowy o mocy 0,25kw,obr. 2830 1/min i chcialbym zwiekszyć jego obroty do 3200 1/min i jego moc do 0,3kw.Podobno można to uzyskać przy pomocy falownika. Problem w tym jaki to powinien być falownik najprostrzy,jaka cena i jak go pdłączyć. Mają to być stałe obroty,a silniczek ma służyć do ostrzenia narzędzi stoarskich[pił,frezów,noży].
Jeżeli ktoś mógłby mi coś podpowiedzieć,to byłbym bardzo wdzięczny i z góry dziekuję
jurek15
Mamam silniczek elektryczny trojfazowy o mocy 0,25kw,obr. 2830 1/min i chcialbym zwiekszyć jego obroty do 3200 1/min i jego moc do 0,3kw.Podobno można to uzyskać przy pomocy falownika. Problem w tym jaki to powinien być falownik najprostrzy,jaka cena i jak go pdłączyć. Mają to być stałe obroty,a silniczek ma służyć do ostrzenia narzędzi stoarskich[pił,frezów,noży].
Jeżeli ktoś mógłby mi coś podpowiedzieć,to byłbym bardzo wdzięczny i z góry dziekuję
jurek15
-
- Posty w temacie: 4
Po co taką kobyłę ?? No chyba że kolega chce tam wsadzić kilka procesorów.metalex pisze:XC3S1500 co o tym sądzicie
Trochę nie tędy droga - trzeba najpierw zrobić projekt , dopiero to da oszacowanie potrzebnej wielkości.
Z mojej zabawy ( nie ze sterownikami servo - nieco innymi), wynika że prościej jednak dać normalny procesor + mniejsze FPGA. Lub w tym zastosowaniu nawet lepiej - DSP + FPGA.
Oczywiście wszystko się da zrobić na samym FPGA, tyle że będzie to drogie ( w tym akurat wypadku).
[ Dodano: 2010-03-01, 21:16 ]
W XC3S1500 to wejdzie ich pewnie kilka tysięcyskoczek pisze:Bez problemu zbuduje sobie Kolega liczniki do enkoderów

-
- Posty w temacie: 3
Czytałem akurat o tym FPGA i można wsadzić jak dobrze pamiętam 6 rdzeni picf16xx lub trochę mniej 8051 a jeśli zaprzęgnie się jakiś kombajn do tego np Altiuma to tam można wszystko od A do Z nawet bez znania języka potrzebnego do "klasycznej" implementacji.
Ale... zostaje główny problem czy układ będzie wystarczająco szybki
Ale... zostaje główny problem czy układ będzie wystarczająco szybki

"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." 

-
- Posty w temacie: 3
Obstawiam Eagla z domyślnym ustawieniem białego tła w module PCB
Szacunek
to jest przed daniem w Eaglu opcji swap pin
Twój wybór ale w altiumie masz wszystkie narzędzia w jednym, projektując graficznie kod sam Ci się pisze i możesz korzystać z bibliotek.
Pozdrawiam

Szacunek

to jest przed daniem w Eaglu opcji swap pin

Twój wybór ale w altiumie masz wszystkie narzędzia w jednym, projektując graficznie kod sam Ci się pisze i możesz korzystać z bibliotek.
Pozdrawiam
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego."