Problemy wypalaniem z cienkiej blachy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
- Kontakt:
więc tak ...
sorry jak sie powtarzam z niektórymi pytaniami , ale prócz siedzenia na forum mam inne zadania i czasami się "zakręcam"
Ten palnik o którym mowa ( T100M ) posiada trzy istotne wady
1. nie wytrzymuje pracy na dłuższą metę w ekstremalnych warunkach
2. elektroda traci centryczność o 0,5mm ( to tłumaczy iskrzenie )
3. rzadko , ale zaniża sobie stan izolacji.
Jego następcą jest T100M-2 gdzie poprawiono jego wszystkie te wady i wydłużyły jego żywotność.
Części eksploatacyjne do niego są te same, a tylko materiały z jakich jest wykonany zmieniono-poprawiono
sorry jak sie powtarzam z niektórymi pytaniami , ale prócz siedzenia na forum mam inne zadania i czasami się "zakręcam"
Ten palnik o którym mowa ( T100M ) posiada trzy istotne wady
1. nie wytrzymuje pracy na dłuższą metę w ekstremalnych warunkach
2. elektroda traci centryczność o 0,5mm ( to tłumaczy iskrzenie )
3. rzadko , ale zaniża sobie stan izolacji.
Jego następcą jest T100M-2 gdzie poprawiono jego wszystkie te wady i wydłużyły jego żywotność.
Części eksploatacyjne do niego są te same, a tylko materiały z jakich jest wykonany zmieniono-poprawiono
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
Tagi:
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 10
Dzięki koledzy za poświęcony czas. Cnccad mam jeszcze trzy pytania:
- czy można ustawić centryczność elektrody, jeżeli tak to w jaki sposób?
- jaki jest mniej więcej koszt wymiany T100M na T100M-2?
- czy można coś zrobić żeby palnik nie gubił momentu stykowego z blachą(jak pisałem wcześniej - czasami odpala na wysokości 1-3 cm)?
RomanB możesz dać te parametry na tlen? Z góry dzięki
- czy można ustawić centryczność elektrody, jeżeli tak to w jaki sposób?
- jaki jest mniej więcej koszt wymiany T100M na T100M-2?
- czy można coś zrobić żeby palnik nie gubił momentu stykowego z blachą(jak pisałem wcześniej - czasami odpala na wysokości 1-3 cm)?
RomanB możesz dać te parametry na tlen? Z góry dzięki
Ostatnio zmieniony 20 lut 2010, 16:19 przez lukas-stacho, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
- Kontakt:
1. Ja ten palnik regenerowałem.
Fakt … nie działał dłużej niż poprzednik ale działał. Tu miałem problem z materiałami. Sam w sobie nie ma on centrowania elektrody. To sie dzieje od zniekształcania tworzym pod wpływem temperatury.
2. Cena jest mi nie znana. Ale popytaj u dystrybutorów. HP. Nie ma sprzedaży bezpośredniej z tego co mi wiadomo. ( http://www.pmax.pl/index.php?option=com ... Itemid=107 ) tu też coś piszą i chyba sa dystrybutorem. Na stronie HP są dokumentacje i tam tez opisują jakie mieli problemy. Ale strona jest z dokumentacjami jest anglo-języczna.
3. Najpierw trzeba by dokładnie ustalić przyczynę u Ciebie na maszynie a następnie dopiero usuwać problem. To może być np. wada CNC
Fakt … nie działał dłużej niż poprzednik ale działał. Tu miałem problem z materiałami. Sam w sobie nie ma on centrowania elektrody. To sie dzieje od zniekształcania tworzym pod wpływem temperatury.
2. Cena jest mi nie znana. Ale popytaj u dystrybutorów. HP. Nie ma sprzedaży bezpośredniej z tego co mi wiadomo. ( http://www.pmax.pl/index.php?option=com ... Itemid=107 ) tu też coś piszą i chyba sa dystrybutorem. Na stronie HP są dokumentacje i tam tez opisują jakie mieli problemy. Ale strona jest z dokumentacjami jest anglo-języczna.
3. Najpierw trzeba by dokładnie ustalić przyczynę u Ciebie na maszynie a następnie dopiero usuwać problem. To może być np. wada CNC

Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Postaram się to jak najszybciej.lukas-stacho pisze:RomanB możesz dać te parametry na tlen? Z góry dzięki
Na czym polegała regeneracja? Aha na szkoleniu coś mi wspominano. Jeśli palimy tlenem to należy palnik plazmowy unieść jak najwyżej. A najlepiej to go odłożyć na takie ucho - plazma/gaz. Mam dwa suporty w maszynie i mam takie ucho. Z tego względu, żeby nie "popalić" elementów kompozytowych palnika.cnccad pisze:1. Ja ten palnik regenerowałem.
-
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Tutaj masz zamienniki do messera żadnej różnicy przy cięciu nie stwierdziliśmy a są kilka złotych tańsze.Tylko nie wiem dlaczego na stronie podają że są do propanu a w tabeli podają acetylen. I ciśnienia acetylenu(propanu) powyżej 100 mm coś mi nie pasują chyba jest błąd w druku.

Tabela dysz tnących seltech

Tabela dysz tnących seltech
nic na siłe