Korodujące narzędzia

Dyskusje na temat stosowania i doboru narzędzi, głównie skrawających

LAX
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: LAX » 14 lut 2010, 21:18

Kilka lat temu dziwnie zaczęły mi korodować nowe narzędzia no i miałem sporo starych w nie najlepszym stanie
Nie wiem czy ta rada się przyda z z góry zaznaczam że nie mam korzyści z reklamowania tego produktu ,po prosty wyczyściłem tą metodą sporo narzędzi i byłem zaskoczony
to co jest napisane na ulotce:
Stosowany w archeologii i pracowniach konserwacji zabytków .
Jego największe zalety to:
Szybkie, skuteczne usuwanie tylko i wyłącznie produktów korozji (rdza), bez naruszania powierzchni oczyszczanego przedmiotu.Nie istnieje żadne ryzyko uszkodzenia zdrowej stali, gdyż preparat działa tylko na rdzę. Niezależnie od czasu czyszczenia przedmiotu. Odsłonięta powierzchnia stali zostaje mikro-wygładzona. Jest to nadzwyczaj ważna zaleta zważywszy, że wszelkie trawienia w kwasach nawet z dodatkiem inhibitorów lub amatorskie środki np. ocet, soda żrąca czy sól kuchenna powodują zszorstkowanie i rozwinięcie powierzchni stali. Po usunięciu rdzy kwasami otrzymujemy powierzchnię chropowatą, silnie rozwiniętą, czyli bardzo wrażliwą na ataki korozji. Odrdzewiacz jest idealny do czyszczenia wykopów umożliwia poluzowanie gwintów, itp.
Stal, żeliwo odrdzewiamy w elektrolizie
Przedmiot czyszczony podłączamy do bieguna ujemnego jako elektrodę dodatnią stosujemy blachę nierdzewna. Jako źródła prądu należy użyć zasilacza 3v do 12v lub w przypadku małych przedmiotów baterii. Odrdzewianie bardzo mocno skorodowanego przedmiotu stalowego zajmuje 2 do 3 godziny
Odrdzewiacz nie zawiera żadnych substancji żrących takich jak: kwasy, zasady oraz inne amatorskie środki, np. ocet, soda żrąca czy sól kuchenna.
Waga odrdzewiacza 1 kg
Postać pył, kryształki, granulki
Rozpuścić w 4 litry wody
Opakowanie butelka z podziałką.
Rozpuszczony preparat można przechowywać i wielokrotnie używać do czyszczenia.
Odrdzewiacz nie jest trujący, żrący, nie posiada zapachu.

koszt 18zł na swistak.pl
Wszystko zabezpieczam zawsze po pracy smarem do broni o nazwie PKB i nie mam od kilku lat z tym problemu.

Tagi:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Narzędzia - frezy, noże, gwintowniki etc ”