Projekt frezarki o polu 500x500 mm, modelarskiej.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Bardzo fajne rozwiązanieCo do Z - znalazłem układ wałków który rozwiąże problem sztywności. Inspiracją było czyjeś zdjęcie na forum, z wałkami na łożyskach kulkowych, ale niestety ponieważ to losowa galeria, a dodatkowo nie przeglądałem forum w domu, to nie odtworzę autora. W każdym razie wygląda to tak:
![]()

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 13
To jest rura kwadratowa 50x50 mm (ścianka 5). Jej oszlifowanie nie powinno więc być trudne do wykonania, szczególnie że rozmiar stalowej płyty także jest niewielki. Powoli obmyślam modyfikacje projektu. Mam dosyć mocno ograniczoną przestrzeń w warsztacie i stół musi być dosyć mały. To rodzi trochę problemów. Narazie jednak ten projekt nie jest pierwszoplanowy, kończę robota na zawody minisumo w marcu, a że konstrukcja ma pewne problemy, to trzeba z tym coś szybko zrobić.
Aktualnie jeśli o maszynę chodzi, to prosiłbym osoby które są z trójmiasta o napisanie paru słów o tutejszych zakładach - konkretnie gdzie dobrze jest zlecić spawanie, bo zdecydowałem że jednak sam tego transformatorówką robił nie będę, oraz jak sprawa wygląda tutaj z wyżarzaniem. Czy w ogóle u nas jest dostępna taka usługa.
Bardzo dziękuję za dotychczasowe sugestie. Mam jedno pytanie - sprawdzał ktoś na ile tanie pompki od fontann ogrodowych nadają się do wymuszania obiegu chłodziwa?
Aktualnie jeśli o maszynę chodzi, to prosiłbym osoby które są z trójmiasta o napisanie paru słów o tutejszych zakładach - konkretnie gdzie dobrze jest zlecić spawanie, bo zdecydowałem że jednak sam tego transformatorówką robił nie będę, oraz jak sprawa wygląda tutaj z wyżarzaniem. Czy w ogóle u nas jest dostępna taka usługa.
Bardzo dziękuję za dotychczasowe sugestie. Mam jedno pytanie - sprawdzał ktoś na ile tanie pompki od fontann ogrodowych nadają się do wymuszania obiegu chłodziwa?