Plazma + cienkie blachy...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
ja zakładałem do maszyny z chinskim źródłem taki palnik
http://www.welds.pl/PALNIK_PLAZMOWY_MAS ... _A-90.html
Z palnikiem nie miałem problemu ale ze źródłem dość spore.
Musiałem podnieść o 10V napięcie a to był inwektor gdzie układ był już na skrajnych parametrach ustawiony. Ale i to opanowałem.
Zmieniłem częstotliwość kluczowania tranzystorów , podniosłem napięcie na zasilaczu o 15V dodałem kilka elektrolitów do zasilacza i …. I jest już drugi rok jak chinszczyzna pracuje.
Muszę przyznać że część urządzeń z dalekiego wschodu dorównuje renomowanym markom. Działa naprawdę dobrze , nie ma tętnień napięć na wyjściu , nie grzeje się … po prostu działa.
Ale nie każdy inwektor da się tanio i dobrze przerobić.
Moje urządzenie to seria MAGNUM ( brzmi dumnie , chodź strzelam z glock 17…19 i ona mi pasuje ).
http://www.welds.pl/PALNIK_PLAZMOWY_MAS ... _A-90.html
Z palnikiem nie miałem problemu ale ze źródłem dość spore.
Musiałem podnieść o 10V napięcie a to był inwektor gdzie układ był już na skrajnych parametrach ustawiony. Ale i to opanowałem.
Zmieniłem częstotliwość kluczowania tranzystorów , podniosłem napięcie na zasilaczu o 15V dodałem kilka elektrolitów do zasilacza i …. I jest już drugi rok jak chinszczyzna pracuje.
Muszę przyznać że część urządzeń z dalekiego wschodu dorównuje renomowanym markom. Działa naprawdę dobrze , nie ma tętnień napięć na wyjściu , nie grzeje się … po prostu działa.
Ale nie każdy inwektor da się tanio i dobrze przerobić.
Moje urządzenie to seria MAGNUM ( brzmi dumnie , chodź strzelam z glock 17…19 i ona mi pasuje ).
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
Tagi:
-
- Kontakt:
zrobię zdjęcia i je przedstawię.
Dostępność części jest dobra. Zużycie.... jak w większości palników.
Robiłem testy na mieszance argonowo-wodorowej. Szło jak masło , duży hałas ale elektroda nie wytrzymała.
Buduję teraz palnik ( właściwie to jest już gotowy ) gdzie będzie on przewidziany do cięcia blachy węglowej o grubości do 1mm pradem 10A.
Również będzie mozliwość spawania blachy plazma ale już do 1,5mm na prądzie 50A.
Przedzwoń do tego punktu , niech podadźą Ci ceny.
Dostępność części jest dobra. Zużycie.... jak w większości palników.
Robiłem testy na mieszance argonowo-wodorowej. Szło jak masło , duży hałas ale elektroda nie wytrzymała.
Buduję teraz palnik ( właściwie to jest już gotowy ) gdzie będzie on przewidziany do cięcia blachy węglowej o grubości do 1mm pradem 10A.
Również będzie mozliwość spawania blachy plazma ale już do 1,5mm na prądzie 50A.
Przedzwoń do tego punktu , niech podadźą Ci ceny.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
taki palnik napewno by się sprawdził...
w mnie też...
założenie mojej maszyny jest takie do 5... może 6 mm cięcie plazmą... powyżej cięcie gazowe (propan) obecnie dysponuję plazną 50A (kitajec z allegro)
z moich wyliczeń wychodzi że produkcyjne cięcie plazmą jest dość kosztowne... a jakość palzmy i gazu są porównywalne... już nie biorąc pod uwagę kosztów zakupu...
stąd dezyja o gazie...
szukam jeszcze rozwiązań regulacji wysokości...
plazma myślę napięciowo... czyba że będzie dział pojemnościowy, który chcę zastosować do gazu...
zastawaiem się nad ...
http://www.plasma777.com/driver/agelkom.htm

założenie mojej maszyny jest takie do 5... może 6 mm cięcie plazmą... powyżej cięcie gazowe (propan) obecnie dysponuję plazną 50A (kitajec z allegro)
z moich wyliczeń wychodzi że produkcyjne cięcie plazmą jest dość kosztowne... a jakość palzmy i gazu są porównywalne... już nie biorąc pod uwagę kosztów zakupu...
stąd dezyja o gazie...
szukam jeszcze rozwiązań regulacji wysokości...
plazma myślę napięciowo... czyba że będzie dział pojemnościowy, który chcę zastosować do gazu...
zastawaiem się nad ...
http://www.plasma777.com/driver/agelkom.htm
-
- Kontakt:
czujnik pojemnościowy dla plazmy .... to raczej niewypał.
Lecz do małych prądów może być. To jest tanie rozwiązanie.
Kolega plasma777 ma dość interesujące i przemyślane urządzenia w swoim produkcie.
Pobrałem od niego nawet program , następnie mu zwróciłem uwagę że było by dobrze zrobić coś w nim do zmiany kodu i on to zrobił i zamieścił na stronie u siebie
Ale nie o tym chcę pisać ...
Ja wychodzę z trochę innego założenia jeżeli chodzi o zakresy cięcia.
Do 10mm plazma a powyżej gazówka która jest w sumie najtańsza w cięciu.
Plazma jest droga … ale jeszcze droższa jest woda.
Do 8mm ciężko się tnie gazem. I dlatego sugeruję 10mm plazma a po wyżej gaz.
Zrobiłem …. Zmodyfikowałem kiedyś dyszę gazową do cięcia stali 1mm. Cięła bardzo dobrze , szybkość dość spora ale problem był taki że musiała iść z dokładnością +/- 2mm nad blachą. To było nie do utrzymania.
Co do palnika … po pytaj. Może inaczej … sprawdź sobie jakie są najtańsze dysze i elektrody do innych palników. Może warto zbudować palnik dla tańszych dysz i elektrod.
Lecz do małych prądów może być. To jest tanie rozwiązanie.
Kolega plasma777 ma dość interesujące i przemyślane urządzenia w swoim produkcie.
Pobrałem od niego nawet program , następnie mu zwróciłem uwagę że było by dobrze zrobić coś w nim do zmiany kodu i on to zrobił i zamieścił na stronie u siebie
Ale nie o tym chcę pisać ...
Ja wychodzę z trochę innego założenia jeżeli chodzi o zakresy cięcia.
Do 10mm plazma a powyżej gazówka która jest w sumie najtańsza w cięciu.
Plazma jest droga … ale jeszcze droższa jest woda.
Do 8mm ciężko się tnie gazem. I dlatego sugeruję 10mm plazma a po wyżej gaz.
Zrobiłem …. Zmodyfikowałem kiedyś dyszę gazową do cięcia stali 1mm. Cięła bardzo dobrze , szybkość dość spora ale problem był taki że musiała iść z dokładnością +/- 2mm nad blachą. To było nie do utrzymania.
Co do palnika … po pytaj. Może inaczej … sprawdź sobie jakie są najtańsze dysze i elektrody do innych palników. Może warto zbudować palnik dla tańszych dysz i elektrod.
-
masz rację... graniczną wartością jest 10mm... jednak moja obecna plazma ... nie wiem czy i jak sobie z tym poradzi... ogólnie sprawa wygląda tak... ploter jest w trakcie budowy... pole pracy 2500X1500 ( wiem wiem ... ale takie wyszło...
)napęd serva 0,7kW 600obr/min + przekładnie planetarne 8:1, przeniesienie napędu pas T10, 50mm, prowadnica kulowa... zaciołem się w kwesti, palników i sposobu ustalania wstępnej wysokości jak i regulacji w trakcie cięcia... mam też dylemat co do palników... i ostatecznie będę musiał kupić jakieś źródło plazmy ok 60-100A ... oczywiście wszystko z ograniczonym budżecie... ale teraz czy chińskie naprawdę są tańsze od innych ?? czy jakościowo podołają ?? czy może lepiej poszukać czegoś transformatorowego z rynku wtórnym...
1000 pytań... ciągłe przemyślenia nie prowadzące do jednoznaczych decyzji...
no ale nikt nie mówił że będzie łatwo... muszę poszukać kogoś kto z zamiłowania to tworzenia ( i niewielką opłatą) będzie mi w stanie doradzić....

1000 pytań... ciągłe przemyślenia nie prowadzące do jednoznaczych decyzji...
no ale nikt nie mówił że będzie łatwo... muszę poszukać kogoś kto z zamiłowania to tworzenia ( i niewielką opłatą) będzie mi w stanie doradzić....
-
- Kontakt:
Napęd 0,7kw … to mocny napęd !! Raczej nie będzie maszyna czuła oporów.
Palnik i źródło … chcesz jakościowego cięcia to chińszczyzna może być nie za bardzo tu dobrym miejscu.
Ale jeżeli maszyna jest warta samej siebie to może warto zainwestować w HP z rynku wtórnego ??
Nie będzie to nowe urządzenie ale jak będzie sprawne to może warto zaryzykować. Oczywiście żeby było w komplecie z palnikiem.
W innym przypadku , inne urządzenie i dobór palnika. Warto wówczas sprawdzić dostęp do zamienników które będę raczej na pewno tańsze niż oryginały.
Kolega ma jedno źródło ( 80/50A ) z palnikiem i przewodami.
Jest chłodzone wodą , ale czy będzie do sprzedania?? Zapytam.
Palnik i źródło … chcesz jakościowego cięcia to chińszczyzna może być nie za bardzo tu dobrym miejscu.
Ale jeżeli maszyna jest warta samej siebie to może warto zainwestować w HP z rynku wtórnego ??
Nie będzie to nowe urządzenie ale jak będzie sprawne to może warto zaryzykować. Oczywiście żeby było w komplecie z palnikiem.
W innym przypadku , inne urządzenie i dobór palnika. Warto wówczas sprawdzić dostęp do zamienników które będę raczej na pewno tańsze niż oryginały.
Kolega ma jedno źródło ( 80/50A ) z palnikiem i przewodami.
Jest chłodzone wodą , ale czy będzie do sprzedania?? Zapytam.
-
co do serva mam trochę problemów z jego sterowniem... nie bardzo sobie radzę z programowaniem sterownika ... jest od kompletu ( z demontażu wszystko) jednak idealnie pasuje do mojej przekładni większość silników krokowych od 12 do 50 Nm... więc nie bardzo się przejmuję awarią i koniecznością zmian w maszynie jak coś poleci i stanie produkcja... dla drugiej osi bardziej pasuje mi silnik krokowy 12Nm bezpośrednio napędzający pas... ale to jeszcze wyjdzie w dalszej pracy...
pomysł mój jest... ogólnie inny niż większość Waszych prac, założenie jest takie... jedna prowadnica najdłużej osi umieszczona centralnie nad stołem, drugać oś symetrycznie w kształcie "+" ... obciążenia statyczne prowanic i wózków nie przekraczają 40% znamionowych z katalogu... dynamiczne dochodzą do 100% - głownie bezwładność... jak coś narysuję to wkleję zdjęcia żebyście mogli sprowadzić mnie na ziemię i zweryfikować plany....
szkic jak szkic.. ale ogólne założenia widać...

pomysł mój jest... ogólnie inny niż większość Waszych prac, założenie jest takie... jedna prowadnica najdłużej osi umieszczona centralnie nad stołem, drugać oś symetrycznie w kształcie "+" ... obciążenia statyczne prowanic i wózków nie przekraczają 40% znamionowych z katalogu... dynamiczne dochodzą do 100% - głownie bezwładność... jak coś narysuję to wkleję zdjęcia żebyście mogli sprowadzić mnie na ziemię i zweryfikować plany....
szkic jak szkic.. ale ogólne założenia widać...

-
też się obawiałem... jednak zwiększenie masy belki poprzecznej, jest to profil bosch-owy 100X50 z najgrubszą ścianką pomogło... duży wpływ też miał sposób rozpędzania silników... wydaje się być ok... mogę jeszcze dołożyć wózek na centralnej prowadnicy, podniesie to napewno trwałość ...a le czy wpłyniena drgania ??
co do palnika... myślę o elekstycznym zamocowaniu - magnetycznym, 4 magnesy po ok 6-8 kg, płytka z palnikiem połączona z E-stopem... w celu zatrzymania maszyny przy kolizji i uniknięcia zniszczenia palnika i innych (siły na wózkach mogą przekraczać 2000kg, więc coś puści)
[ Dodano: 2010-04-12, 23:45 ]
no i przyszły silniki
( trzecim jest servo z przekładnią planetarną 8:1) na oś obrotową tez będzie silnik o momencie trzymającym 12Nm

co do palnika... myślę o elekstycznym zamocowaniu - magnetycznym, 4 magnesy po ok 6-8 kg, płytka z palnikiem połączona z E-stopem... w celu zatrzymania maszyny przy kolizji i uniknięcia zniszczenia palnika i innych (siły na wózkach mogą przekraczać 2000kg, więc coś puści)
[ Dodano: 2010-04-12, 23:45 ]
no i przyszły silniki