PA6 a PA2 (PA20) itd.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
wydaje mi się (ewentualnie sprawdzę) że nie ma problemu z docięciem kostki z PA6 na takie wymiary jak chcesz i tak płacisz za wagę nieważne czy z płyty czy z płaskownika, najtaniej (według mnie) byłoby z PA11. Zamiast PA6 często korzystałem w pracy z rosyjskiego duralu, dokładnie PA6ta to rosyjskie D16AT, nie pamiętam jak z PA6mp ale dla Twoich potrzeb i tak przesycany dural jest lepszy.
-
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
marekpolanski pisze:Mysle ze takie komentarze , bądz co badz są nie na miejscu..
jesli sie podaje komus wszystkie niezbedne informacje, tylko po to by na koniec wrocic do punktu wyjscia i znowu zaczac dywagacje ktorych rezultatem ma byc zaoszczedzenie 1zl (słownie: JEDEN ZŁOTY) na detalu bedacym przedmiotem dyskusji to w koncu mozna pojsc na calosc i zaproponowac redukcje kosztow do zera, stad tez pomysl z lodem wydaje sie byc rewelacyjny.
a teraz zeby nie byc goloslownym:
plaskownik Pa6 50x25 o dlugosci 150mm bedzie wazyl: 50[mm]x25[mm]x150[mm]x0.0027[g/mm3]=506.25gr=~0.5kg.
koszt 1kg aluminium pa6 w postaci plaskownika to ok 22zl
koszt materialu na ten detal wynosi wiec 11zl (slownie: JEDENASCIE ZŁOTYCH)
nie wiem and czym tu ejszcze mozna dyskutowac, chcesz zeby bylo taniej, zrob ze stali, plaskowniki w popularnych gattunkach 3t3s lub 45 sa w cenie ok 2.5-3zl/kg, co biorac pod uwage trzykotnie wieksza gestosc stali w stosunku do aluminium daje oszczednosc siegajaca ok 50%. jesli dalej chcecie sie zastanawiac z czego to zrobic, prosze, rozwazcie pro;pozycje zastosowania lodu :-/
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- Posty w temacie: 2