Jak prawidlowo podlaczyc karte pamieci
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
mam pytanie związane z tym wątkiem, więc nie będę zakładał kolejnego tematu...
Mamy na zakładzie nową maszynę ze sterowaniem Fanuc 0i-MC i potrzebujemy zakupić do niej kartę pamięci.
Na sterowniku jest gniazdo PCMCIA.
1.
Nie wiem czy na komputerze będę miał wejście na karty COMPACT FLASH ani PCMCIA więc najbardziej odpowiadała by mi przejściówka PCMCIA-USB, ale obawiam się czy takie coś będzie spełniało swoje zadanie?
Mam na myśli coś takiego:
http://allegro.pl/item893713262_ak25a_k ... i_hub.html
2.
Na Wikipedii wyczytałem, że są 3 rodzaje kart PCMCIA:
Jaki rodzaj karty mam kupić, żeby mi pasował do wejścia na maszynie?
- bardzo byłbym wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki, bo do jutra muszę podjąć decyzję co kupić....
Pazdrawiam
Mamy na zakładzie nową maszynę ze sterowaniem Fanuc 0i-MC i potrzebujemy zakupić do niej kartę pamięci.
Na sterowniku jest gniazdo PCMCIA.
1.
Nie wiem czy na komputerze będę miał wejście na karty COMPACT FLASH ani PCMCIA więc najbardziej odpowiadała by mi przejściówka PCMCIA-USB, ale obawiam się czy takie coś będzie spełniało swoje zadanie?
Mam na myśli coś takiego:
2.
Na Wikipedii wyczytałem, że są 3 rodzaje kart PCMCIA:
... no i już całkiem się pogubiłemRodzaje kart PCMCIA [edytuj]
* Karta typu I - karta o grubości 3,3 mm pełniąca funkcje karty pamięci SRAM lub Flash.
* Karta typu II - karta o grubości 5,0 mm pełniąca funkcje karty rozszerzeń (modem lub karta sieciowa).
* Karta typu III - karta o grubości 10,5 mm pełniąca funkcje karty rozszerzeń (dysk twardy).
Montaż kart PCMCIA umożliwia gniazdo PCMCIA.

Jaki rodzaj karty mam kupić, żeby mi pasował do wejścia na maszynie?
- bardzo byłbym wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki, bo do jutra muszę podjąć decyzję co kupić....
Pazdrawiam

-
- Posty w temacie: 1
osobiście używam, pcmcia jako przejściówki na cf, a w gniazdo nie włożysz raczej nic co jest grubsze niż te Twoje 3,3 mm, pytanie czy chcesz tylko przenosić na tym ustrojstwie dane, czyli archiwizować je na komputerze, czy wykonywać programy na niej zapisane? w pierwszym przypadku powinno hulać bo to zwykła pamięć flash tylko z bajerami, w drugim nie wiem bo nie próbowałem
-
przede wszystkim, karta będzie służyła do przenoszenia programów z komputera na maszynę (z CAMa, więc spore), a poza tym, pewnie się okaże, że w pamięci sterownika będzie za mało miejsca i programy trzeba będzie też uruchamiać z tej karty...
- przy okazji zapytam:
programy tak przenoszone na Fanuca mają mieć rozszerzenie *.ptp ?
- przy okazji zapytam:
programy tak przenoszone na Fanuca mają mieć rozszerzenie *.ptp ?

-
no tak - co do tego nie mam wątpliwości
pytałem czy mi zadziała przejściówka: PCMCIA - USB
np taka:
- ale z tego co szukam na necie - to chyba nie bardzo
Już chyba lepiej będzie do zestawu Compact Flash + PCMCIA dokupić jakąś przejściówkę, żeby kartę Compact Flash odczytać na komputerze...
pytałem czy mi zadziała przejściówka: PCMCIA - USB
np taka:
- ale z tego co szukam na necie - to chyba nie bardzo

Już chyba lepiej będzie do zestawu Compact Flash + PCMCIA dokupić jakąś przejściówkę, żeby kartę Compact Flash odczytać na komputerze...

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
skoro wymaga osobnych serownikow to FANUC go raczej nie zobaczy.... Zawsze mozesz zaryzykowac - kupic to cudo i podlaczyc - a noz widelec pojdzie.
CF+Przejsciowka to koszt ok 100PLN + czytnik CF do PC.
W sumie efekt gwarantowany i skutek taki sam jakbys uzyl tego ustrojstwa z linku allegro
CF+Przejsciowka to koszt ok 100PLN + czytnik CF do PC.
W sumie efekt gwarantowany i skutek taki sam jakbys uzyl tego ustrojstwa z linku allegro
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<