Posiadam tokarkę do drewna zrobioną własnoręcznie (15 lat temu). Jako iż technologia poszła do przodu i nikomu nie chce się toczyć dłutem albo z szablonu wyciętym z blachy który steruje suportem (jest to bardzo przestarzałe rozwiązanie i niekoniecznie praktyczne).
Tokarka posiada posuw poprzeczny napędzany śrubą jak wszystkie, posuw wzdłużny też napędzany śrubą (nie jak normalne tokarki przez listwę zębatą).
Jako iż ostatnio zainteresowałem się sterowaniem CNC to wpadłem na pomysł starowania 2 śrubami (w mojej tokarce) silnikami krokowymi sterowanymi komputerowo. Wydaje mi się że pomysł mam dość ciekawy, ale nie wiem jak się za to zabrać (co kupić, jakie itp.).
Chciałbym aby w komputerze zaprojektować jakieś kształty toczenia i aby tokareczka sobie sama toczyła

Do napędu wzdłużnego myślę założyć troszkę mocniejszy silnik (tokarka ma 1000mm w kłach). Bo on będzie miał trochę roboty.Na allegro znalazłem taki silniczek: http://allegro.pl/item881497067_4_6_nm_ ... _nowy.html
I nie jestem pewien czy taki sobie poradzi.
Do poprzecznego mały, ale dość dynamiczny aby szybko zmieniał swoje położenie. Ruch około 120 mm. Chodzi bardzo lekko. Wydaje mi się że taki silnieczek by wystarczył: http://allegro.pl/item881497069_3_nm_3a ... k_vat.html
Teraz nasuwa się pytanie jak nimi sterować. Dowiedziałem się że potrzeba do nich jakieś sterowniki. Na allegro są dość drogie (w granicach 400zł za sztukę). Ale nie wiem jakie dokładnie potrzebuję sterowniki do moich silniczków??
Wszystko fajnie tylko nie wiem jak to osiągnąć, co i jak ma być sterowane, i jak z pisaniem, tworzeniem programów do takiego sterowania (czy będę musiał pisać program z wszystkimi przeliczeniami itp. np. w jakimś języku typu C++, delphi itp.).
Jeśli ktoś mógłby mi pomóc w dobraniu silników, sterowników itp. to byłbym bardzo wdzięczny.
Z góry dziękuję za odp.
Pozdrawiam Czornexxx
[ Dodano: 2010-01-31, 23:48 ]
Witam.
Zaproponowano mi taki zestaw:
" silnik: 4,6 Nm 5,5 A.sterownik 5,2A 365 zł
silnik: 3,0 Nm 4,0 A.sterownik 4,2A 224 zł
zasilacz 47V 9A 347 zl"
Czy to będzie dobrze pracować i będzie przede wszystkim niezawodne??