Maszyna do cięcia produktów gumowych

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
kamil_n
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Maszyna do cięcia produktów gumowych

Post napisał: kamil_n » 23 sty 2010, 11:33

Witam,

Poszukuję od jakiegoś czasu maszyny, która umożliwiłaby mi cięcie tego typu ozdób gumowych na pojedyncze plastry o grubości poniżej 1 mm. Niestety nie znam się na tego typu maszynach dlatego liczę na to, że uzyskam odpowiedź na tym forum. Dziękuję serdecznie za wszelką pomoc.

Pozdrawiam.

Tagi:

kendy
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: kendy » 23 sty 2010, 11:55

moze pila tasmowa?
Cos na ksztalt tej: http://www.allegro.pl/item881072105_pil ... rutto.html (pierwsza lepsza z allegro - nie znam sprzedawcy:D

nie wiem tylko jak jest z ustawianiem ponizej 1mm ale mysle ze sie da - moze ktos kto uzywa sie wypowie?

Pozdrawiam
k.

Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: Bbuli » 23 sty 2010, 12:52

Witam.Taśmówka to raczej nie tutaj,poszukaj kolego mikrotomu-nawet zdezelowanego i spróbuj przystosować go do tego zadania.

Awatar użytkownika

webserver
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: webserver » 23 sty 2010, 13:08

Witam
Zapraszam cie na stronę www.plotcomplex.com gdzie w dziale inne cnc jest maszyna cie ciecia gumy ;) co prawda maszyna na obrazkach nie ma zamontowanego noża ale służy ona do ciecia uszczelek gumowych naciągniętych na wałek myślę ze dało by się ja przerobić na maszynę do ciecia tego materiału co ty potrzebujesz ;)
Pozdrawiam PlotComplex.com

Autor tematu
kamil_n

Post napisał: kamil_n » 23 sty 2010, 14:36

Witam ponownie,

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi. Szczerze mówiąc nie bardzo znam rozwiązanie, które sugerujesz webserver. Gdybyś mógł opisać sposób działania tego urządzenia, któr mógłoby zostać wykorzystane w sytuacji, którą opisałem to będę wdzięczny. Zastanawiałem się jednak nad tym czy istnieje jakieś rozwiązanie zbliżone do techniki jaką wykorzystano w tym modelu urządzenia do cięcia na odcinki: http://www.hillob.pl/Articles/view/693/ ... tomatyczne_. Może ktoś ma namiary na podobne urządzenia albo jest w stanie zaproponować coś zbliżonego.

Co do mikrotomu to nie wiem czy mógłby on spełnić rolę narzędzia wykorzystywanego do pocięcia takich produktów gumowych o długości 5 cm w ilości 10 000 szt. i więcej. Mogę się mylić z tytułu braku znajomości specyfikacji urządzenia.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

webserver
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: webserver » 23 sty 2010, 15:34

Witam
docelowo moja maszyna była robiona do ciecia uszczelek z rurki gumowej ( klient są sobie ja wulkanizował ) która była naciągana na rurkę którą widać na zdjęciu. Rurka była wprawiana w ruch obrotowy i nóż który był zamocowany do osi Z wykonywał ciecie. W maszynie można zaprogramować ilość cieć grubość i głębokość ciecia reszta dzieje się automatycznie i całość jest polewana woda.
Pozdrawiam PlotComplex.com

Autor tematu
kamil_n

Post napisał: kamil_n » 23 sty 2010, 16:06

Webserver w jaki sposób chciałbyś wykorzystać ruch obrotowy w tym przypadku ? W moim mniemaniu dużo poręczniejszym byłoby urządzenie, które cięłoby taki produkt na taśmie przy użyciu "gilotyny", ale tak, jak mówię nie znam się na tego typu technologiach. Jednak wykorzystuje się do ozdób, które pokazałem w pierwszym poście tzw. fimo cutter, który znajduje się pod tym adresem: . Może to więc sugerować, że właśnie taka technika jest zalecana w przypadku tego rodzaju gumy.

Pozdrawiam.

GumiRobot

Post napisał: GumiRobot » 23 sty 2010, 16:10

Nie jest to na pewno guma ale elastomer termoplastyczny i do pocięcia wystarczy gorący nóż lub struna jak przy cięciu styropianu.

Autor tematu
kamil_n

Post napisał: kamil_n » 23 sty 2010, 16:17

Zgadzam się z Tobą GumiRobot jednak w Polsce nikt się nie zastanawia nad właściwą nazwą tego materiału i każdy stara się określać go gumą, w pocięte plastry ozdobami gumowymi. Jednak przy tak dużej ilości uważam, że praktyczną kwestią jest ułatwienie pracy poprzez zastosowanie pewnej maszyny do cięcia takiego materiału.

Pozdrawiam.

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Mariuszczs » 23 sty 2010, 19:09

Gilotyna pewnie będzie ukosować.
webserwer twoja maszyna nie zda egzaminu bo rura na uszczelki ma podpórkę w postaci wałka a tutaj trzeba by podpórkę w postaci tulei - nóż mógłby się przesuwać równo z tuleją o zadany skok

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”