Filtrowanie spalin

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

bald_man
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3

Post napisał: bald_man » 20 sty 2010, 09:08

obser pisze:Pytanie ile taki filtr wytrzyma i jak długo będzie skuteczny... Ponoć opary z plexi są najgorsze do filtrowania - są lepkie i filtry się zapychają. Podobno dlatego nikt nie chce określić żywotności wkładów w urządzeniach filtrujących.

A czy komuś udało się rozwiązać problem smrodu w pomieszczeniu? Wiadomo - maszyna w środku będzie śmierdzieć, zwłaszcza jeśli tnie się tylko plexę (ekstrudowana, mimo że pewni i dobrzy producenci - nie żadne wynalazki). Trochę śmierdzi wycięty materiał, trochę odpady - tak naprawdę nie wiadomo co najbardziej. Macie jakiś sposób na zniwelowanie zapachu?
U mnie w pracy mamy jakiś odciąg z filtrem węglowym i bodajże Hepa. Nie pamiętam dokładnie nazwy firmy ale chyba Tepa albo Teka (ponoć niemiecki). W każdym bądź razie prawie nic nie czuć przy obróbce plexy

Tagi:

Autor tematu
Marek Grodzki
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Marek Grodzki » 20 sty 2010, 16:12

U mnie sprawa wygląda następująco powierzchnia filtra to fi 200 mm grubość warstwy ok 2 cm
Na zewnątrz zapach jest lekko wyczuwalny ale jest .Chcę powiększyć grubość warstwy do 5 cm. i zobaczyć na ile spadnie wydajność wentylatora i na ile poprawi się jakość spalin
Na którymś z zagranicznych forów znalazłem wypowiedź w której to facet pisał ,że na tego typu filtrze czyli węgiel aktywny + filtr HEPA uzyskuje taką czystość ,że spaliny nie są odprowadzane na zewnątrz.Wydaje mnie się że w przypadku spalin z PMMA filtr HEPA nie ma takiego znaczenia

bald_man

Post napisał: bald_man » 21 sty 2010, 16:35

poszukałem troche w internecie i z tego co jest napisane to ten cały filtr Hepa + węgiel aktywny niweluje smród z obróbki pleksi i daje skuteczność oczyszczania spalin ponad 99%. Filtr HEPA to filtr mikrobiologiczny który zatrzymuje również roztocza, pyłki, itp.

Ciekawe czy jest taki sam jak w odkurzaczu domowym ?? :grin:

Autor tematu
Marek Grodzki

Post napisał: Marek Grodzki » 21 sty 2010, 20:34

Niektóre odkurzacze mają filtr HEPA z tym,że w naszym przypadku bardziej potrzebny jest filtr jest zatrzymujący opary a taką role spełnia węgiel.,
Jest też problem doboru węgla bo jak się okazuje jest ich parę rodzajów przeznaczonych do czyszczenia gazów i w tym może jest problem efektywności czyszczenia spalin o różnych składach.Na razie idę na żywioł i próbuję z takim jaki mi wpadnie w ręce.

bald_man

Post napisał: bald_man » 22 sty 2010, 12:30

Marek Grodzki pisze:Niektóre odkurzacze mają filtr HEPA z tym,że w naszym przypadku bardziej potrzebny jest filtr jest zatrzymujący opary a taką role spełnia węgiel.,
Jest też problem doboru węgla bo jak się okazuje jest ich parę rodzajów przeznaczonych do czyszczenia gazów i w tym może jest problem efektywności czyszczenia spalin o różnych składach.Na razie idę na żywioł i próbuję z takim jaki mi wpadnie w ręce.
a jak z zapachem ?? mocno wyczuwalny po przejściu przez filtry ??

3DBialystok
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: 3DBialystok » 07 cze 2010, 21:06

Używam filtr Bofa AD 1000. Odciąga spaliny ze Spiryta GX-a i Spiryta SI. Wkład węglowy, HEPA i wstępny. Zdecydowaliśmy się na Bofę z uwagi na możliwość wymiany poszczególnych filtrów niezależnie. Teka posiada filtr węglowy i HEPA zintegrowany ale można dokupić beczkę z proszkiem wiążącym lepkie pyły. Sprawność filtru znakomita. Zapach po cięciu akrylu niewyczuwalny na wyjściu ani w pomieszczeniu.
Wcześniej używałem samoróbki. Pojemnik na wkład węgla aktywnego + odciąg 2500m3 i 2,5kP spręż. Sam silnik potwornie głośny, wymaga tłumika lub rozprężania powietrza wychodzącego. Po przefiltrowaniu spalin mimo wszystko wyczuwalny zapach. Szybko spadała wydajność. Pory łatwo można było zapchać gumą do pieczątek. Mimo początkowego wydatku na wysokim poziomie komfort pracy zdecydowanie lepszy.

obser
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: obser » 16 cze 2010, 19:27

U mnie pojawia się też inny problem - smród w pomieszczeniu. Może zwróciliście uwagę - co najbardziej śmierdzi? Wycięty materiał, odpad, który zostaje w środku czy może maszyna?
Piszecie, że w pomieszczeniu prawie nic nie czuć - ale wycięte kawałki i odpady są obok lasera? Czy są wyprowadzane gdzieś na zewnątrz?

FF
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: FF » 12 wrz 2010, 22:52

Witam, mam pytanie częściowo związane z tematem...
Co z dopowietrzeniem ?? Pracuję na chińczyku (120x90) w pomieszczeniu ok. 80 m3, mam 2 spore wentylatory + filtr węglowy, wyprowadzenie spalin na zewnątrz... Problem występuje u mnie właśnie z dopowietrzeniem, szczególnie w okresie zimowym (nie mogę nagrzać pomieszczenie z uwagi na dużą wymianę powietrza). Wpadłem na pomysł, żeby doprowadzić bezpośrednio do plotera "rurę" z powietrzem z zewnątrz i... zacząłem się zastanawiać czy będzie miało znaczenie, że podczas pracy plotera będzie wpadać do "maszyny" mroźne powietrze... Czy wg Szanownych Kolegów może mieć to jakieś znaczenie ? Pozdrawiam!

obser
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: obser » 03 lut 2017, 21:51

3DBialystok pisze:Używam filtr Bofa AD 1000. Odciąga spaliny ze Spiryta GX-a i Spiryta SI. Wkład węglowy, HEPA i wstępny.
Trochę odgrzebuję temat.
Bofę masz podłączoną bezpośrednio do maszyn? Jak z zapachem w pomieszczeniu? Wydaje mi się, że duża część zapachu to wyciągnięty materiał. A jeśli np. przerobi się dziennie 2-3 tysiące formatek np. 20x10cm to trochę tego jest. Z kilku dni - i mamy. Oprócz tego jakiś odpad z cięcia (u mnie pojemnik 60x40x30cm i ok. 10-15kg w nim).

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”