Jakość wałków.

Dyskusje na temat przesuwu liniowego stosowanego w maszynach

Szymon LP
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Szymon LP » 17 sty 2010, 11:22

Powstaje więc pytanie.. gdzie w Polsce kupić dobre wałki ;)? Bardzo dawno temu zamówiłem Wałki w sklepie sponsora Forum - i były rzeczywiście NIEZŁEJ KLASY... jak ma się sprawa teraz?

Tagi:

Autor tematu
piwkot
Posty w temacie: 4

Post napisał: piwkot » 17 sty 2010, 12:35

no to z tego co mówcie to nic "TA" firma się nie poprawiła :roll: nie pozostaje nic jak podać nazwę ku przestrodze :razz:

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 17 sty 2010, 12:54

.
Szymon LP pisze:Bardzo dawno temu zamówiłem Wałki w sklepie sponsora Forum - i były rzeczywiście NIEZŁEJ KLASY... jak ma się sprawa teraz?
Co do jakości wałków w sklepie Naszego sponsora nie mam żadnych zastrzeżeń są pewne i sprawdzone a przede wszystkim nie występują opisane powyżej problemy :wink:
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Szymon LP
Posty w temacie: 3

Post napisał: Szymon LP » 17 sty 2010, 13:38

.
Szymon LP napisał/a:
Bardzo dawno temu zamówiłem Wałki w sklepie sponsora Forum - i były rzeczywiście NIEZŁEJ KLASY... jak ma się sprawa teraz?

Co do jakości wałków w sklepie Naszego sponsora nie mam żadnych zastrzeżeń są pewne i sprawdzone a przede wszystkim nie występują opisane powyżej problemy :wink:
Gdyby ceny były tylko takie jak W P*****H ;)
no to z tego co mówcie to nic "TA" firma się nie poprawiła :roll: nie pozostaje nic jak podać nazwę ku przestrodze :razz:
i tak każdy kto czyta forum wie o kogo chodzi ;D

Awatar użytkownika

chaos
Administrator
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kontakt:

Post napisał: chaos » 18 sty 2010, 10:09

Witam

Jak jest powszechnie wiadomo w wielu przypadkach cena jest odzwierciedleniem jakości. My sprzedajemy wałki dla przemysłu gdzie nie ma mowy aby uszkodziły się one po kilku godzinach pracy. Jeżeli ktoś chce ryzykować i stosować chińską tandetę w swoich maszynach to może sobie oszczędzić parę groszy na starcie ale za kilka roboczogodzin będzie musiał - zatrzymać maszynę, rozebrać ją, zakupić nowe wałki, obrobić, zamontować i poskręcać. To wszystko zabierze sporo czasu nerwów i pieniędzy.

Podobnie sprawa ma się z łożyskami. Już od dłuższego czasu zauważyłem że klienci stawiający na jakość wolą dopłacić i mieć łożysko porządnej klasy niż zamontować chińczyka i za rok jechać na reklamacje do klienta bo mu się posypały łożyska.
Akcesoria CNC - EBMiA.pl
Elementy Budowy Maszyn i Automatyki
www.ebmia.pl
MECHANIKA * AUTOMATYKA * PNEUMATYKA * NARZĘDZIA * BHP, CHEMIA * TWORZYWA SZTUCZNE

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 18 sty 2010, 10:26

witam.
jest takie powiedzenie - biednego nie stać na oszczędzanie .
jak ktoś kupi tańsze ( gorsze ) wałki/łożyska to bardzo szybko będzie musiał kupić nowe .
kupi z pewnością te lepsze ( droższe ) w ten sposób te lepsze wałki będą go kosztować swoją cenę - plus cenę tych gorszych .
nie wspominając o czasie i nerwach .
tak to sprawdza się drugie przysłowie - obcieranie d..y szkłem jest bolesne i ZAWSZE kończy się źle :lol:
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: oprawcafotografii » 18 sty 2010, 10:44

chaos pisze:Witam

Jak jest powszechnie wiadomo w wielu przypadkach cena jest odzwierciedleniem jakości. My sprzedajemy wałki dla przemysłu gdzie nie ma mowy aby uszkodziły się one po kilku godzinach pracy. Jeżeli ktoś chce ryzykować i stosować chińską tandetę w swoich maszynach to może sobie oszczędzić parę groszy na starcie ale za kilka roboczogodzin będzie musiał - zatrzymać maszynę, rozebrać ją, zakupić nowe wałki, obrobić, zamontować i poskręcać. To wszystko zabierze sporo czasu nerwów i pieniędzy.

Podobnie sprawa ma się z łożyskami. Już od dłuższego czasu zauważyłem że klienci stawiający na jakość wolą dopłacić i mieć łożysko porządnej klasy niż zamontować chińczyka i za rok jechać na reklamacje do klienta bo mu się posypały łożyska.
Brzmi jak cytat ze szkolenia agitatora ;)

Sama wyzsza cena nie gwarantuje niczego, niestety poza wyzszym
zarobkiem handlarza ;) Zeby moc cos powiedziec n/t jakosci produktu
trzeba sprawdzic go na wlasnym dupsku. Dotyczy to kazdej branzy.
Zapewnienia sprzedawcy sa nic nie warte, czyba ze idzie za tym gwarancja
pokrycia wszelkich strat wyniklych z wad towaru...

Tak z ciekawosci - Wasze walki i lozyska gdzie sa produkowane?

J.

Awatar użytkownika

chaos
Administrator
Kontakt:

Post napisał: chaos » 18 sty 2010, 11:08

Wałki są produkcji niemieckiej. Łożyska posiadamy różnych producentów. Handlujemy łożyskami REXROTH, INA, THK, Iskra. Oczywiście posiadamy w swojej ofercie również łożyska chińskie.
Akcesoria CNC - EBMiA.pl
Elementy Budowy Maszyn i Automatyki
www.ebmia.pl
MECHANIKA * AUTOMATYKA * PNEUMATYKA * NARZĘDZIA * BHP, CHEMIA * TWORZYWA SZTUCZNE

grze
Posty w temacie: 1

Post napisał: grze » 21 sty 2010, 17:21

Książka pt. " Projektowanie węzłów i części maszyn" -Kurmaz
cyt " Lekko i średnio obiążone wały i osie produkuje się ze stali C25 C30 C35 bez obróbki cieplnej. W wielu przypadkach używa się stali C40 C45, 41Cr4 z obróbka cieplną."
Czy można wykonać wałek do plotera /konst. aluminiowa/ ze stali 45 bez obróbki cieplnej?

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 21 sty 2010, 18:55

witam.
czymś innym jest wał - lub oś napędowa a czym innym wałek po którym pracują łożyska .
w tym wypadku wałek to prowadnica - mająca postać wałka .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Prowadnice - Technika Przesuwu Liniowego”